Práve čítate

Svetre, svetre a zase svetre!

3990  
Zdieľať: 

Svetre, svetre a zase svetre!

Či už klasický ležérny pulóver (z angl. pull over − pretiahnuť) na voľný čas, elegantný sveter v tvare písmena V alebo praktický kardigan či hrejivý rolák, svetre si získali miesto snáď v každom šatníku  a svetové móla každý rok prichádzajú s novými či recyklovanými vzormi a tvarmi.

24. 2. 2016 2 min. čítania Sexy Mamas
Svetre, svetre a zase svetre!

Možno ste to až doteraz nevedeli, ale slovo sveter je odvodené z anglického „to sweat“ (potiť sa) a hrejivosť sa úpletom určite nedá poprieť. Pravdepodobne prvým pleteným kúskom odevu v histórii boli ponožky, ktoré sa údajne našli už v egyptských hrobkách, úplet si však ako  „pracovný odev“ obliekali ako prví vojaci, rybári a športovci. Až neskôr sa svetre dostali do bežného šatníka, cez študentskú módu až do kolekcií významných svetových návrhárov, ako ich poznáme dnes.

Ženské svetre sú historicky veľmi mladé

Sveter bol pôvodne čisto pánskou záležitosťou, do dámskeho šatníka ho oficiálne katapultovala až geniálna Coco Chanel, podobne ako aj ďalšie prvky pánskeho šatníka. Od tej doby popularita svetrov neustále rástla. Obzvlášť koncom 60. rokov zažili svetríky veľký boom a v podstate odvtedy nevyšli z módy. A vyzerá to, že sa to ani nestane.

. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aké svetre teraz najviac frčia?

Dnes sú  v kurze hlavne kardigany, ktoré sa z klasických zapínacích svetrov s gombíkmi pretransformovali do rôznych podôb a najviac „in“ sú práve  v „oversized“ veľkosti. Pripomínajú tak skôr úpletové kabátiky, často bez gombíkov, a celkovo pôsobia veľmi elegantne. Už niekoľko sezón sú hitomaj  „oversized“ pulóvre pripomínajúce koniec osemdesiatych a začiatok deväťdesiatych rokov. A postupne sa vracajú do módy aj roláky. Keď to však vezmeme celkovo, najobľúbenejšími svetrami sú zrejme klasické elegantné svetre do véčka. Nepodliehajú totiž módnym trendom a sú symbolom športovej elegancie, hlavne v spojení s golierikom od košele. Pričom pri ich kúpe platí, že sa oplatí investovať do kvalitného materiálu. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Do kašmíru sa oplatí investovať

Najväčším luxusom zostáva sveter z kašmíru − jemnej vlny z vlákien utkaných zo spodnej vrstvy srsti huňatej kozy. Najkvalitnejšie sú ručne vyrobené z vlny kôz chovaných v Mongolsku. Čím viac vrstiev kašmírovej priadze, tým teplejší svetrík je. Tieto svetre a pašmíny prečkajú pokojne aj niekoľko generácií. Keď si taký svetrík z kašmíru kúpite v nadčasovom štýle, môže ho nosiť v pôvodnom tvare aj vaša vnučka. A prečo vlastne svetre boli, sú a zostanú také obľúbené? Pretože tento mäkký kúsok odevu je nielen pohodlný a bezkonkurenčne hrejivý, ale aj variabilný, čo sme sa rozhodli demonštrovať na dvoch nadčasových klasikách − sivom kardigane bez zapínania a pruhovanom pulóvri. Tieto dva svetre vám predstavujeme trikrát inak: vo variante pre voľný čas, do mesta i do práce. Dajte nám v komentároch vedieť, ktorý z nich sa vám páči najviac. IMG_9167

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články