Syrový twist vyzerá na tanieriku lákavo, a kto už niekedy skúšal niečo upiecť z lístkového cesta, mi dá za pravdu, že nie je ani extra náročný.
Recept na supersyrový twist
Slanou chuťovkou potešíte každého, kto na sladké zákusky veľmi nie je. Kvalitné výrazné syry dodajú twistu vynikajúcu chuť.
Časová náročnosť:
Do pol hodinky aj s uprataním
Suroviny (5 porcií – asi 10 twistov)
- 50 g jemného čedaru
- 50 g parmezánu
- 50 g goudy
- 1 vajce
- 1 balenie vyvaľkaného chladeného lístkového cesta
- 1 lyžička bielych sezamových semienok
- 1 lyžička čiernych sezamových semienok
Postup
- Vyhrejte rúru na 200 °C.
- Pripravte si suroviny: Všetky syry nastrúhajte na jemnom strúhadle a rozšľahajte vajíčko.
- Plát lístkového cesta potrite vajcom a tú polovicu cesta, ktorú máte bližšie, rovnomerne posypte všetkými syrmi. Potom celý plát v polovici prehnite (preklopte prázdnu stranu na posypanú) a pritlačte. Odporúčam cesto prekladať na šírku, teda po kratšej hrane. Môžete ho samozrejme preložiť aj na dĺžku, ale výsledné twisty sú potom veľmi dlhé. Výsledok narežte na zhruba 1,5 cm široké plátky.
- Každý plátok opatrne zatočte – minimálne päťkrát. Opäť trochu stlačte a ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Nechávajte medzi nimi medzery, aby sa twisty vzájomne nepripiekli.
- Každý twist potrite vajíčkom a posypte sezamom podľa chuti.
- Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C približne 7–10 minút dozlatista.
Podávajte čerstvé s kávou. Pokiaľ twisty nezjete hneď, skvelé sú aj na druhý deň.
Variácie podľa stavu chladničky
- Každý tvrdý alebo polotvrdý syr dodá twistu svojráznu chuť, môžete tiež skúsiť gruyère alebo ementál.
- Pokiaľ nemáte sezam, môžete twist posypať kmínom, makom alebo hrubozrnnou soľou.