Práve čítate

Na záchod chodím s toaletnou stoličkou. Ako a prečo môže pomôcť aj vám?

3971  
Zdieľať: 

Na záchod chodím s toaletnou stoličkou. Ako a prečo môže pomôcť aj vám?

Pre väčšinu ľudí je rozprávať o tom, čo robíme na záchode, tabu. Nie ešte premýšľať nad tým, či niečo z toho náhodou nerobíme nesprávne. Nikdy by mi nenapadlo, že práve ja budem jedným z tých, kto to o sebe zistí – ale záchodová stolička mi bez príkras uľahčila život. A môže aj vám.

16. 10. 2022 3 min. čítania Lucie Mládková
Na záchod chodím s toaletnou stoličkou. Ako a prečo môže pomôcť aj vám?

S vyprázdňovaním som vždy mala tak trochu problém. Na rozdiel od môjho partnera, ktorý o svojej záchodovej rutine kedykoľvek s radosťou porozpráva, bolo pre mňa zájsť si na veľkú s určitou pravidelnosťou tak trochu ako snažiť sa vyhrať olympijský trojboj bez tréningu. Inými slovami – nešlo to a veľakrát som z toalety odchádzala bez výsledku. A navyše s jasnou predtuchou, že ma tá potreba počas dňa dobehne. Uprostred stretnutia, v divadle, v električke… Jednoducho v tej najmenej vhodnej chvíli.

Malý stupienok, veľká úľava

Samozrejme som sa snažila svoj „problém” riešiť na veľa spôsobov. Skúšala som špeciálnu stravu, poctivo jedla probiotiká, cvičila jogu na posilnenie panvového dna, a keď už to inak nešlo, vytiahla som preháňadlo.

střeva a toaletní stolička

Fungovala som, ale veľmi veľká duševná pohoda alebo úľava z toho nikdy neplynula. Kým som si od kamarátky nevypočula, že nejde len o to, čo do seba človek pchá, ale tiež o to, ako pri výkone potreby sedí. A hlavne kde má nohy.

Nebojte sa, dávať si na záchode nohy za hlavu nie je treba. Stačí dostatočne zdvihnúť kolená a prestať na mise sedieť ako na lavici svedkov. A na to práve stačí jedna malá stolička. Malý, ale aký dôležitý schodík k fyzickému šťastiu.

„Výhodou správnej defekačnej polohy je skrátenie času na toalete a uľahčenie vylučovania bez nutnosti intenzívneho tlačenia.“ – Mgr. Jana Hubáčková, fyzioterapeutka, Kinisi centrum fyzioterapie

Skladný a jednoduchý zázrak

Záchodová stolička nie je nič viac, ako názov napovedá.

Je to stupienok, na ktorý si pri výkone potreby položíte nohy, čím zmenšíte uhol medzi vaším trupom a stehnami. Výsledná pozícia môže byť na začiatok trochu zvláštna, ale rýchlo si na ňu zvyknete a rozdiel spoznáte skoro okamžite. Mňa osobne až zaskočilo, aký je celý proces naraz jednoduchý, bez nutnosti tlačiť a odchádzať z misy spotená, ako keby som si bola zabehať. Hlavný je ale výsledný pocit – z frustrovaného vysedávania sa z návštevy toalety stála chvíľková záležitosť. A pocit voľnosti (aj psychickej) je skoro nepopísateľný.

Záchodová stolička je navyše dobre skladná, takže na toalete nijako neprekáža. Vďaka výrezu ju jednoducho po použití zasuniete pod ktorúkoľvek bežnú toaletnú misu, kde počká ihneď pripravená na ďalšie použitie. A aj to je ľahké ako facka. Osobne som veľmi nechcela stoličku vystavovať na toalete pred návštevami, ale keďže máme doma malé deti, každý si väčšinou myslí, že je práve pre ne. Nakoniec ale aj keď na túto tému príde reč, väčšinu ľudí praktickosť využitia stoličky pre dospelých prekvapí a veľa mojich priateľov si ju po vypočutí mojich skúseností zadovážilo tiež.

Aj keď sa tureckému záchodu v našich končinách často vysmievame, alebo nad ním neveriacky krútime hlavou, z hľadiska vývoja je poloha v podrepe oveľa prirodzenejším spôsobom vyprázdňovania ako naše moderné toalety. Tie bývajú z dôvodu komfortného sadania a vstávania umiestnené až zbytočne vysoko. Záchodová stolička práve tento “výškový” rozdiel pomáha kompenzovať.

Používanie stoličky pohľadom odborníka

V súčasnosti sa čoraz viac začínajú tejto téme venovať aj fyzioterapeuti. Možno ste, podobne ako ja, narazili na stoličku niekde na internete práve u nich. Na to, ako a prečo to funguje, som sa spýtala fyzioterapeutky Mgr. Jany Hubáčkovej, ktorá pôsobí v centre fyzioterapie Kinisi.

Správne a funkčné vyprázdňovanie v dnešnej dobe, kedy sa zvyšuje počet ochorení gastrointestinálneho traktu, je dôležité. Na hladkom priebehu vyprázdňovania sa podieľa hlavne vonkajší zvierač, sval m. puborectalis a správny anorektálny uhol. Hrubé črevo je stiahnuté takzvanou puborektálnou kľučkou, ktorá pomáha zadržiavať stolicu v tele,“ uviedla ma do problematiky fyzioterapeutka.

Počas klasického posedu na toalete zvierajú stehná voči trupu uhol cca 90 – 100° a nedochádza k uvoľneniu tejto kľučky pretiahnutím m. puborectalis a vyprázdňovanie je preto ťažké a núti nás na tlačenie. Ak dochádza k poruche mechaniky defekácie, môžete mať pocit veľkého tlačenia na konečník a neúplného vyprázdnenia, stolica sa vylučuje v malom množstve po kúskoch alebo cítite bolestivý tlak v oblasti panvy.

A práve to rieši použitie mnou ospevovanej stoličky: „Ak dochádza k vylučovaniu v podrepe a nohy sa podložia stoličkou, zmení sa uhol v bedrových kĺboch na 35°, trup sa mierne nakláňa dopredu, čím sa vyrovná hrubé črevo a konečník do jednej roviny a dochádza k relaxácii puborektálnej kľučky. Vylučovanie stolice je potom ľahké a rýchle bez ďalšieho výraznejšieho tlačenia na konečník,“ vysvetľuje Jana Hubáčková.

jak používat toaletní stoličku

Kým stoličku prvýkrát skúsite, hodí sa vedieť:

Zásadné je na stoličku nestúpať hneď, ale až po tom, čo sa usadíte na misu. Možno bude tiež potrebné stiahnuť si nohavice trochu nižšie ako zvyknete, aby vám nehrozila strata rovnováhy a nie práve elegantný odchod zo záchodu čelom vpred. Keď ste ale obomi nohami na stoličke v miernom predklone a v pozícii, ktorá trochu pripomína drep, zistíte, že všetko ostatné je otázkou okamihu. Vždy sa oprite o celé chodidlá.

Ak trpíte na hemeroidy alebo máte sklon k zápcham a nafukovaniu, určite by som vám odporučila túto jednoduchú pomôcku skúsiť. Pretože úľava, ktorú zažijete a ktorú som zažila aj ja, za tú počiatočnú malú nepohodu bez diskusie stojí.

Stoličku je vhodné používať aj v prípade, že vás trápi inkontinencia moču a stolice, poruchy panvového dna alebo diastáza, rozostup brušných svalov. Tiež ju odporúčam v tehotenstve, pri chorobách hrubého čreva alebo po operácii brucha. Naopak, ak ste čerstvo po výmene bedrového kĺbu, je dôležité uhol v bedrových kĺboch nezmenšovať pod 90 stupňov, takže vtedy toaletnú stoličku nepoužívajte.“ – Mgr. Jana Hubáčková, fyzioterapeutka, Kinisi centrum fyzioterapie

Všetko do vašej kúpeľne

Všetko do vašej kúpeľne

Vyberte si praktické úložné boxy aj mäkučké uteráky na Tchibo.sk .

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články