Práve čítate

Aktuálne trendy v obočí a moje tipy na to, ako si ho správne upraviť

9288  
Zdieľať: 

Aktuálne trendy v obočí a moje tipy na to, ako si ho správne upraviť

Vôbec sa nedivím, že obočie je veľkou témou! Dáva tvári výraz, môže dodať jemnosť, upravenosť, roztopašnosť alebo aj prísny drsný vzhľad. Čo sa nosilo kedysi a aké sú súčasné hity a trendy v úprave? Sama som s obočím dlho bojovala. Ako zostať sama sebou a akú techniku použiť, to sú zásadné otázky.

15. 9. 2022 6 min. čítania Juliána Šoleová
Aktuálne trendy v obočí a moje tipy na to, ako si ho správne upraviť

Možností je dnes veľa a je super, že vo väčšine miest sú k dispozícii takzvané brow bary, teda niečo ako kaderníctva, ale zamerané na obočie. Tam si človek môže nechať obočie nafarbiť, upraviť tvar, vyskúšať lamináciu alebo napríklad podstúpiť permanentné tetovanie. Hneď sa na to pozrieme do detailu.

Aké obočie je teraz in a aké out?

  • Tenké vytrhané obočie: OUT
  • Obočie len ku koncu oka: OUT
  • Ideálny koniec obočia prepojením okraja nosa s kútikom oka: IN
  • Tmavý výrazný predovšetkým začiatok obočia pri koreni nosa: OUT
  • Najtmavšia časť obočia v hornej špičke v 2/3 obočia: IN
  • Trhanie obočia zhora a uprostred: OUT
  • Vyčesanie chĺpkov po celej dĺžke s fixáciou nahor alebo laminácia: IN
  • Denné dotrhávanie pre zachovanie dokonalého tvaru od profíkov: IN

1. Trhanie a depilácia

Za mňa doma vládne pinzeta, pretože si dostatočne nevidím na obočie pri ostatných technikách, ale u profesionálnej kozmetičky alebo v brow bare odporúčam napríklad trhanie nitkami, prípadne depiláciu voskom. Technika nitiek aj depilácia vás totiž zbavia všetkých chĺpkov, aj svetlých a krátkych, ktoré bežne okom dobre nevidíte. Celkový vzhľad je potom dokonalejší a čistejší.

Moje odporúčanie je nasledujúce: Zájdite si na perfektný tvar od profíka a potom denne dotrhávajte chĺpky rastúce „mimo vytvorený tvar“! Raz za mesiac až dva zájdite na depiláciu alebo na nitky.

Zo salóna mám skúsenosť s nitkami aj depiláciou. Trvanlivosť výsledku depilácie sa mi zdala kratšia, ale bola rýchlejšia a menej bolestivá v porovnaní s druhým spôsobom – trhaním pomocou nitiek. Aj napriek väčšej bolestivosti mi nitky vyhovujú viac a chodím na ne pravidelne asi raz za 2 mesiace. Priebežne potom doma dotrhávam pinzetou.“ – Jana D.

2. Jednodenné maľovanie/farbenie

Keď nemáte obočie dostatočne výrazné, alebo je potrebné niektoré miesta doplniť, jednou z možností je každý deň podľa potreby obočie domaľovať. Možností je niekoľko:

  • Ceruzka na obočie: Je potrebné si veľmi dobre vybrať vhodnú farbu (okrem ryšaviek, prosím, vždy studený odtieň, nezamieňajte si ju teda za ceruzku na oči, ktorá sa robí skôr v teplých odtieňoch hnedej). Ceruzka zafarbí len pokožku pod obočím a je veľmi výrazná.
  • Gélový produkt: Buď v kalíšku alebo vo forme maskary na obočie. Z kališteka nanášajte skoseným štetčekom na obočie. Opäť ako ceruzka, len štetec je presnejší a pôsobí to trochu prirodzenejšie. Gél vo forme farebnej maskary na obočie je vhodný pre tie, čo majú svetlé chĺpky. V podstate nezafarbí pokožku. Výhoda maskary je v tom, že väčšinou aj fixuje a vyčesáva.
  • Tieň priamo na obočie alebo bežný na očné viečka, ale vo vhodnom chladnom odtieni: Najjemnejší variant! Nanášate opäť skoseným štetcom a zafarbí sa len pokožka, okraje nanesenej farby nie sú ostré a celkovo docielite jemný vzhľad.

3. Farbenie na niekoľko týždňov

Ideálne riešenie, keď potrebujete zvýrazniť obočie, ale neviete alebo nechcete dokresľovať ručne každý deň.

Henna alebo iná farba určená na obočie sa štandardne používa v brow baroch a u kozmetičiek. Môžete to ale vyskúšať aj sama doma. Bežne farbu kúpite v drogérii, kedy sú v škatuľke dve malé tubičky produktu – krok 1 a krok 2. Malé množstvo z každej tubičky zmiešate na tanieriku a potom veľmi opatrne aplikujete na obočie presne v tvare, aký chcete nakoniec mať.

  • Výhoda: zafarbí ako pokožku, tak aj obočie samotné
  • Nevýhoda: musíte byť pri aplikácii úplne presná

Moje tipy na domáce farbenie obočia

Namiešanú farbu nechajte 3 minúty odležať, kým ju začnete nanášať. Zhnedne a vďaka tomu potom lepšie uvidíte, kam ju aplikujete. Pracuje sa s tým lepšie ako s čerstvou bielou zmesou. A navyše: V súčasnosti sa považuje za ideálne mať ako najtmavšiu časť hornú špičku obočia zhruba v 2/3 – farbu preto aplikujte najskôr na týchto miestach.

Na farbenie si trúfnem chodiť iba do salóna. Chodím asi raz za tri mesiace, ale kozmetička mi vždy odporúča, že ideálne by to bolo po mesiaci. Prvé tri dni po aplikácii sa vždy v zrkadle skoro zľaknem, aký to je nezvyk, ale potom sa farba trošku zjemní (alebo si možno viac zvyknem) a som veľmi spokojná. Musím uznať, že s nafarbeným a vytvarovaným obočím sa mi vždy úplne zmení tvár a celkovo pôsobí upravenejšie.“ – Tereza P.

4. Permanentný make-up obočia

Vydrží niekoľko mesiacov až rokov, je to jednoducho tiež tetovanie.

tetování obočí

Záleží na technike aplikácie (či sa tetujú bodky alebo čiarky, celý obrys atď.), ako veľmi tetovačka/kozmetička na ihlu tlačí a hlavne farba akej značky a kvality je použitá. Výhodou permanentného make-upu obočia samozrejme je, že to máte vyriešené na dlho. Na druhej strane, keď to kozmetička pokazí, tiež máte problém na dlho. Najväčšou komplikáciou býva nekvalitná farba, ktorá po niekoľkých týždňoch zmodrá, zošedne alebo sčervená. Druhý háčik môže byť nesymetrický tvar obočia a posledný problém môže byť, že tvar, ktorý ste si vybrali, vyjde z módy. Ak do toho chcete ísť, odporúčam si prečítať čo najviac recenzií na konkrétne štúdio a priplatiť si. Šetriť sa tu neoplatí!

5. Vyčesávanie

Môžete si kúpiť fixačný gél v priehľadnej maskare na obočie, to je za mňa skvelé. Ak chcete, tak si najskôr pokožku pod obočím, alebo aj samotné chĺpky, nafarbite a až potom ich zafixujte smerom nahor a to hlavne pri koreni nosa. Je to najväčší módny trend a dodá hravý vzhľad.

vyčesávání obočí

Super tajný, jednoduchý aj lacný tip je použitie obyčajného tuhého mydla a kefky na obočie alebo aj zubnej kefky. Navlhčeným tuhým mydlom (alebo mydlom v škatuľke určenom na obočie, ale výsledok bude rovnaký) potrite vyčesávaciu kefku a aplikujte na obočie. Nechajte minútku zaschnúť a je to.

Trvalejšou alternatívou je laminácia obočia. V podstate je to vyčesanie, ktoré vydrží 1-2 mesiace, prakticky je to také vyžehlenie obočia nahor, robia ho kozmetičky a brow bary a trvá asi hodinu.

Laminácia je môj najobľúbenejší spôsob úpravy. Chĺpky obočia mám nepoddajné a rastú smerom nadol, takže ani perfektné vytrhanie mi samo o sebe nezaručí dobrý tvar. Pri laminácii sa chĺpky zmäkčia a ľahko sa tvarujú a vyčesávajú. Ja si ich potom doma už len vždy jednoducho vyčešem a zafixujem priehľadnou maskarou na obočie. Do salóna na túto procedúru chodím asi raz za 2 mesiace, ale účinok mi vydrží oveľa dlhšie, len postupne slabne. Lamináciu v salóne kombinujem s farbením a trhaním pomocou nitiek.“ – Jana D.

Úprava obočia podľa jeho druhu

Akú úpravu obočia si v tom všetkom vybrať? Vo všeobecnosti veľmi záleží na tom, aké obočie vám rastie (alebo nerastie).

Môže byť husté a tmavé, to potom máte vyhrané a stačí prečesať s použitím gélu alebo mydla. Môžete mať obočie tmavé, ale trochu riedke, ako ja. Farbím teda pokožku pod obočím a obočie vyčesávam. Alebo obočie svetlé, ale husté, kedy ide hlavne o zafarbenie chĺpkov. V tom prípade by som použila farebnú maskaru na obočie. Niekomu zase obočie zle dorastá a skôr nie je, ako je, to je potom práca navyše, ale aj to sa dá! V tom prípade by som navštívila kvalitnú kozmetičku, aby vám aspoň na začiatok tvar vytvorila ona a potom si ho môžete dofarbovať sama napríklad hennou. A ak si na ňu trúfate, z celého srdca ju odporúčam.

Ako si farbím obočie hennou?

Ak sa na to chystáte prvýkrát, nechajte hennu pôsobiť len zhruba 5 minút. Nebude taká tmavá a keby náhodou výsledok nebol perfektný, nebude to tak vidieť. Znovu farbite zhruba za týždeň alebo keď vám bude farba pripadať nedostatočná. Čas pôsobenia môžete predlžovať a samozrejme sa riaďte návodom, ale ja farbím aj 15 minút. Potom už len použite ráno mydlo alebo bezfarebný gél a je to.

Obočie je jednoducho takou korunkou krásy tváre. A aj keď sa teraz nenosí vytrhané do tenučkej linky, nemusíte nosiť dve chlpaté húsenice, ak sa na to necítite. Správna kozmetička vám pomôže na začiatok vybrať najlepší tvar aj techniku.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články