Pre nás ženy, ktoré nakupujeme a balíme darčeky, upratujeme a zdobíme byt, pripravujeme vianočné pečivo… je chvíľka pokoja v predvianočnom zhone malým zázrakom. Obdobie okolo Vianoc pre mňa, čo sa týka maškrtenia, nie je len o pečených dobrotách, ale tiež o niečom trochu ostrejšom. :-) Rada si urobím chvíľku pre seba, alebo pre seba a moje kamarátky, s pohárom sladkého vianočného likéru v ruke.
Napríklad taký náš „český vaječňák“ je skvelé pitie, o tom niet pochýb, ale čo taký likér kávový alebo karamelový? Pripravila som si pre vás 3 recepty na vianočné likéry, ktorými si spríjemníte adventný čas, alebo ich napríklad môžete darovať ako jedlý darček, ktorým určite potešíte svoju mamičku, babičku alebo kamarátku. Ale pozor! Samozrejme je to pitie iba pre plnoletých.
Karamelový likér
Chuť karamelu je moja obľúbená. Milujem karamel v pečených dezertoch, so zmrzlinou… a v zimnom období si ho rada vychutnávam práve vo forme sladkého likéru.
Ingrediencie:
- 1 plechovka karamelového salka
- 250 ml plnotučného mlieka
- 250 ml smotany na šľahanie
- 150 ml rumu
- Štipka soli
Postup:
- Do kastrólika si dajte mlieko, smotanu a karamelové salko. Všetko za stáleho miešania zahrievajte, kým sa salko úplne nerozvarí. Potom kastrólik stiahnite z ohňa a nechajte zmes vychladnúť.
- Po vychladnutí dajte zmes do mixéra, pridajte štipku soli a rum a prešľahajte asi 1 minútu na plný výkon.
- Všetko potom plňte do umytých a suchých uzatvárateľných fliaš.
- Skladujte ho v chladničke a pred naliatím ho vždy poriadne pretrepte.
Domáce karamelizované kondenzované mlieko
Ak máte doma len klasické kondenzované mlieko a chcete si pripraviť karamelové , môžete si ho vyrobiť! Ponorte zatvorenú plechovku do hrnca s vodou a na miernom stupni nechajte všetko variť asi 2 hodiny. Počas varenia plechovkou párkrát otočte. Po dovarení nechajte pred otvorením vychladnúť aspoň na izbovú teplotu a je to.
Vaječný likér
Vaječný likér je pre mňa jednou s typických chutí Vianoc. Vôbec si bez neho Vianoce nedokážem predstaviť! Buď si vychutnám pohárik pri vianočnom filme, alebo likér využívam napríklad do krémov vo vianočnom pečive.
Ingrediencie:
- 250 ml rumu
- 600 g tradičného Salka
- 120 g práškového cukru
- 200 ml smotany na šľahanie 33 %
- 5 žĺtkov
- semienka vyškrabnuté z ½ vanilkového struku
Postup:
- Žĺtky, práškový cukor a semienka z vanilkového struku dajte do misy a asi 5 minút šľahajte.
- Potom pridajte Salko a šľahajte ďalšie 2 minúty. Pridajte smotanu na šľahanie a opäť asi 2 minúty šľahajte.
- Nakoniec prilejte rum a len krátko premiešajte.
- Hotový vaječný likér plňte do pripravených fliaš a uchovávajte v chlade, kde Vám vydrží asi 2 mesiace.
Už ste pili perníčkový likér?
Okrem vaječného likéru je pre mňa jedným zo symbolov Vianoc aj vôňa perníkového korenia. Ak tiež nedáte na medovníky dopustiť, určite musíte ochutnať perníčkový likér.
Kávový likér
Likér pripravovaný s kávou nie je až taký obvyklý, ale komu som ho zatiaľ dala ochutnať, ten sa doň zamiloval. Výhodou je, že jeho príprava je rovnako ľahká, ako je to v prípade prvých dvoch likérov.
Ingrediencie:
- 350 g tradičného salka
- 120 ml rumu
- 20 g vanilkového cukru
- 6 vrchovatých lyžičiek instantnej kávy rozpustenej a zmiešanej s 30 ml horúcej vody
- 200 ml smotany na šľahanie
Postup:
- Do kastrólika dajte salko spolu so smotanou a vanilkovým cukrom.
- Na miernom plameni zahrievajte, kým nebude salko dohladka vymiešané so smotanou.
- Potom pridajte kávu, premiešajte, stiahnite z ohňa a nechajte vychladnúť.
- Po vychladnutí zmesi prilejte rum, všetko dôkladne premiešajte.
- Naplňte do umytých a suchých uzatvárateľných fliaš. Skladujte v chladničke a pred naliatím ho vždy poriadne pretrepte.