Práve čítate

3 praktické návody, ako aj oteckovia môžu učesať dievčatká bez ťahania

4526  
Zdieľať: 

3 praktické návody, ako aj oteckovia môžu učesať dievčatká bez ťahania

Ako malému dievčatku mi nepomohol ani pevne utiahnutý cop a rovnako som po pár hodinách vyzerala ako dikobraz. Pred pokusmi o prečesanie som utekala - tie čierne gumičky totiž príšerne ťahali, pamätáte?

10. 8. 2018 5 min. čítania Olga Sládková
3 praktické návody, ako aj oteckovia môžu učesať dievčatká bez ťahania

Proti praktickému hríbiku v škôlke som sa ešte nemohla brániť, keď som už ale bola dosť veľká na to, aby som odmietla ďalšie strihanie, začalo každodenné martýrium s česaním. Stála sme s mojimi dvoma sestrami v rade na „kaderníka“ a mamička nám robila copy s tými príšernými čiernymi gumičkami. Au, ešte teraz mi z toho naskakuje husia koža.

Detské vlásky sú rovnako neposedné ako deti samé. Jemné, hebké, dorastajú každý inak. Ale je fajn vedieť si s nimi poradiť, aj keď zvládate iba hrebeň a gumičku. Základom je rešpektovať prirodzený smer rastu vlasov (účesy potom zázračne vydržia oveľa dlhšie) a vyberať overené účesy.

Tie, čo sme vyskúšali s modelkou Bárou a „kaderníkom“, ktorý na začiatku nevedel ani copík, nosili možno aj vaše babičky. A ja mám už overené, že ich zvládnu aj snaživí oteckovia!

Prvorepublikové opičie hojdačky

Tento účes je ako stvorený k námorníckemu oblečeniu a je to pravdepodobne to najslávnostnejšie, čo by bola ochotná mať na hlave aj Pipi Dlhá Pančucha. Moja babička mu hovorila „opičie hojdačky“, ja sama som si s tým skôr pripadala ako psík alebo králik s dlhými ušami – a páčilo sa mi, ako skáču pri chôdzi okolo hlavy. Najkrajšie budú na dievčatkách s dlhšími vláskami a sú perfektné do horúceho počasia.

Dva copíky v podstate riešia tiež problém kratších vlasov, ktoré sú na jeden vrkoč veľmi krátke a vyliezajú z neho.

Rozbaliť

Zbaliť

  1. Vlásky poriadne rozčešte a navlhčite vodou, aby sa vám s nimi dobre pracovalo.
  2. Vlasy rozdeľte na dve polovice s cestičkou uprostred. Vlasy pri nej starostlivo prečešte namočeným hrebeňom alebo navlhčite a prečešte. Nebudú potom vyliezať von.
    Pokiaľ bude mať dievčatko veľmi neposedné vlásky, urobte radšej cestičku tam, kde to je prirodzené – uvidíte, kde sa vlásky rozdeľujú nad čelom samé. Na zátylku potom pokračujte stredom. 
  3. Z každej polovice vlasov urobte jeden pevný cop, ideálne vyššie, ako sú špičky uší.
    Ako na pevný cop: jednoducho gumičku obtočte podľa veľkosti aspoň trikrát a potom ju posuňte až k hlave. Nehýbte s gumičkou, ale vlasy v cope rozdeľte na dve polovice a tie potiahnite od seba ¬– gumička sa zroluje sama, bez veľkého ťahania. 
  4. Každý cop zapleťte.
    Ako na cop: vlasy rozdeľte na tri časti a krajný premeň sprava vložte medzi stredný a ľavý. Následné krajný prameň zľava vložte medzi stredný a pravý. A tak stále dokola, až do konca. Ten zaistite tenkou gumičkou. 
  5. Cop preložte na polovicu a nezapletený konček prichyťte pri hlave sponkou.
  6. Pri koreni copu pridajte ešte jednu gumičku a opäť ju pevne utiahnite, aby hojdačka držala.
  7. Ozdobte tak, ako je potreba.:-)

Ako vybrať gumičky?

Na kreatívne česanie sú najlepšie malé priesvitné silikónové gumičky. Sú veľmi pružné, neťahajú a nebudete mať problém ich v núdzi pretrhnúť alebo prestrihnúť.

Na ozdobu potom použite mäkké froté gumičky, bez ozdôb, do ktorých sa vlasy rady motajú. 3D ozdoby používajte, až keď je účes hotový. Vyvarujete sa tak bolestivému vymotávaniu. Sponka zamotaná vo vlasoch je horor.

Starobylý účes pre princeznú aj pastierku husí

Tento účes nosili pred sto rokmi vidiecke deti v Beskydách. A je taký jednoduchý a praktický, že stojí za to ho skúsiť. Obzvlášť ak má vaša dcérka neposedné a dorastajúce vlásky, ktoré sa ťahajú okolo čela a vylezú prakticky odkiaľkoľvek. Pokiaľ ho urobíte poctivo a naozaj pevne, zvládne aj spánok. Moje prababka a jej päť sestier ho vraj nosili vždy celý týždeň na jeden záťah, pretože nebolo kedy ich stále česať – a verím, že pri kučeravých vlasoch to naozaj môže fungovať.

Rozbaliť

Zbaliť

  1. Vlásky poriadne rozčešte a navlhčite vodou, aby sa vám s nimi dobre pracovalo.
  2. Pozrite sa, kde sa dievčatku vlasy nad čelom rozdeľujú a tam urobte cestičku.
  3. Od cestičky začnite vlásky rolovať, postupne okolo celej tváre. Ako? Chyťte pramienok pri cestičke, stočte ho smerom k uchu (na hrane tváre a vlasov) a s každým ďalším centimetrom k nemu pritočte ďalšie vlásky.
  4. Rolujte vlásky až za uši a na krk, kde ruličku zaistite sponkou.
  5. Urobte to isté na druhej strane.
  6. Vlásky, ktoré vytŕčajú zo sponiek vzadu na krku, zapleťte do pevného copu – ten už viete z predchádzajúceho účesu.
  7. Pevne zaistite gumičkou koniec copu a vytiahnite zaisťovacie sponky. Hotovo!

Vyrobte si domáce „tužidlo“


Vlásky malých detí sú hebké, jemné a divoké. Vylezú z každého účesu a človek aby ich česal znova a znova. Ako ich aspoň na pol dňa skrotiť bez použitia chémie? Do rozprašovača si urobte domáce tužidlo z trošky citrónovej šťavy a vody a navlhčite ním vlásky buď pred česaním alebo hneď po tom, ako je účes hotový ¬– a nechajte uschnúť.

Premenlivý prepletanec

Zvlášť u batoliat vlásky dorastajú hocijako a majú rôznu dĺžku. Dorastajúca ofina ale môže rozčuľovať aj staršie dievčatká. Ako na ňu? Tento prepletaný účes je vhodný pre dievčatká s mikádom a aj pre tie s copom až pod zadok. Môže byť slávnostný aj obyčajný, je to iba na vás. Zvládne kúpanie, behanie, blbnutie, ale aj lozenie po stromoch – rovnako ako návštevu divadla alebo svadbu. A jeho základ vydrží aj niekoľko dní.

Rozbaliť

Zbaliť

  1. Urobte cestičku tam, kde je prirodzená – pravdepodobne to bude mierne na pravú alebo ľavú stranu.
  2. Na strane, kde je viac vláskov, urobte z pásu cca 15 cm širokého hneď pri cestičke dva, prípadne tri copy a na tej, kde je ich menej, z pásu cca 10 cm širokého jeden alebo dva. (Nedarí sa vám oddeliť vlasy a urobiť čistý copík? Pomôžte si tak, že pramienok pred gumičkovaním stočíte do ruličky.)
  3. Všetky copíky zapleťte a konce zaistite gumičkou. Pokiaľ má dievčatko krátke vlásky, nechajte voľný koniec ďlhší, pokiaľ dlhé, pleťte tak dlho, ako to pôjde.
  4. Voľné vlásky rozčešte – pokiaľ nemáte čas alebo vás bolia ruky, ďalej už nemusíte pliesť – jeden variant účesu máte hotový. Stačí ozdobiť konce copíkov.
  5. Copíky stočte k sebe smerom dozadu a na zátylku ich spojte buď sponkou alebo prepletením a sponkou. Vznikne princeznovská copíková čelenka. Aj tu môžete s česaním skončiť a vlásky už iba dozdobiť.
  6. Zostávajúce voľné vlasy rozdeľte na dve polovice a spleťte do dvoch copov. Pleťte až do samého konca a zaistite gumičkou.
  7. Copy zviažte, prepleťte a motajte spolu s copíkmi, nakoniec zaistite štipčekom alebo sponkami. A je hotovo.

Ako to urobiť, aby sa s vláskami dobre pracovalo?

Základom je, aby mali rovnakú vlhkosť ako vaše ruky. Pokiaľ sú vlásky suché a vám sa potia ruky, osušte si dlane, napríklad do nich nasypte trochu detského zásypu, púdru alebo vanilkového pudingu. Inak to bude malú parádnicu veľmi ťahať. Rozlietané vlásky naopak navlhčite. Nebudú sa šmýkať a podarí sa vám urobiť pevnejšie a tým aj trvácnejšie copy. 

PS: Pokiaľ nemusíte, nepoužívajte na deti žiadnu priemyselnú vlasovú kozmetiku. Čistá voda s trochou citrónu poslúži miesto tužidla (blondínkam navyše pomôže k prírodnému melíru), na rozčesanie použite zmes prírodného oleja a vody. Ak je treba, miesto suchého šampónu použijete pre zmenu detský zásyp alebo vanilkový puding – detské vlásky tak budú navyše voňať po vanilke.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články