Práve čítate

Uhladené mikáda aj nespútané vlny: inšpirujte sa účesmi zo 60. rokov

2629  
Zdieľať: 

Uhladené mikáda aj nespútané vlny: inšpirujte sa účesmi zo 60. rokov

Trendy sa menia raketovou rýchlosťou a čo sa ešte včera nosilo, môže už o pár mesiacov vyjsť z módy. Lebo aj účesy podliehajú trendom, ale povedzme si otvorene, kto z nás kompletne mení frizúru každú sezónu? Ľudia zvyčajne experimentujú s vlasmi, kým nenájdu strih, ktorý sa im najviac hodí a potom pri ňom väčšinou ostanú, poprípade ho po čase trochu prispôsobia móde.

18. 10. 2017 3 min. čítania Redakce
Uhladené mikáda aj nespútané vlny: inšpirujte sa účesmi zo 60. rokov

Neviete sa rozhodnúť pre účes na spoločenskú udalosť či pre nový strih? Ako zaujímavá inšpirácia môžu poslúžiť minulé dekády. Návrat do minulosti a inšpiráciu 60. a 70. rokmi môžeme vidieť na mólach počas celosvetových týždňov módy každú sezónu. Poďme si teda prostredníctvom retro fotografií pripomenúť, aké účesy sa nosili do spoločnosti koncom kontroverzných 60. rokov minulého storočia. Ktovie, možno vás niektorý z účesov inšpiruje a pomôže docieliť originálny vzhľad na párty alebo inú príležitosť.

Zdroj: Flickr.com

 

Hollywoodské ikony

Módu 60. rokov ovplyvnili rôzne faktory ‒ pracujúca trieda, nové hudobné štýly aj vtedajšie spoločenské problémy. Jednou z najväčších inšpirácií boli, takisto ako aj dnes, filmové hviezdy. Brigitte Bardot, Audrey Hepburn, Sophia Loren a Jane Birkin sa vyznačovali osobitým štýlom, ktorým inšpirovali široké masy. Prevažovali okázalé, starostlivo upravené vlasy a natáčky boli súčasťou nevyhnutnej výbavy každej ženy. Zároveň sa začali vyrábať prvé kulmy a ďalšie elektronické vlasové pomôcky, ktoré umožňovali vytvoriť bohaté vlny počas niekoľkých minút.

Zdroj: Flickr.com

 

Elegance ve tvaru včelího úlu

Ďalšou vychytávkou bol účes v tvare včelieho úľa. V upravenej verzii dokonale doplnil slávnostné šaty, nosil sa však aj vo všedné dni. Jeho hlavnou výhodou bolo, že pri správnej úprave vlasy držali celý deň na svojom mieste a neprekážali tak pri bežných činnostiach.

Zdroj: Flickr.com

 

Populárnym doplnkom boli šatky do vlasov, ktoré, mimochodom, hlásia v posledných mesiacoch veľký návrat.

Zdroj: Flickr.com

 

Pánské účesy a beatlemánia

Pánske účesy boli do veľkej miery inšpirované vtedajšími hudobnými hviezdami. Zďaleka najväčší vplyv na pánske frizúry šesťdesiatych rokov mali Beatles. Vlasy boli podstatne dlhšie a sčesané dopredu, čím vznikol účes známy ako „mop top“. Účes sa tešil takej obľube, že výrobcovia hračiek začali dokonca vyrábať „Beatles parochne“.

Pre serióznejších a starších bol obľúbenou voľbou takzvaný pompadour strih. Vznikol v 18. storočí a bol pomenovaný po Madam de Pompadour. Aj keď bol spočiatku určený ženám, neskôr ho preslávili mužské osobnosti ako Elvis Presley a v dnešnej dobe si ho obľúbili napríklad Johnny Depp a David Beckham.

Zdroj: Flickr.com

 

Uvolnenie režimu a módnych pravidiel

V našich končinách prišlo koncom 60. rokov mierne uvoľnenie politického režimu, čo sa odrazilo aj v móde a účesoch. Do popredia sa dostávali ženy a začala sa im venovať patričná pozornosť. V móde sa objavovali prvky prevzaté od rôznych subkultúr a najdominantnejším trendom boli hippies a ich ležérny bohémsky štýl. Na spoločenských udalostiach dominovali, rovnako ako aj na celom svete, veľké natupírované účesy a vlnité vlasy od natáčok.

Tak čo vy nato, rozhodli by ste sa pre niektorý z týchto účesov aj dnes? Dajte nám vedieť, aké obdobie bolo pre vás z hľadiska účesov najzaujímavejšie.

Zdroj: Flickr.com

 

Zdroj: Flickr.com

 

Zdroj: Flickr.com
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články