Práve čítate

Veľký súboj vajíčkových nátierok podľa tých najlepších kuchárov

14374  
Zdieľať: 

Veľký súboj vajíčkových nátierok podľa tých najlepších kuchárov

Skoro každá rodina si časom vyladí aspoň dva recepty: na vianočný zemiakový šalát a na veľkonočnú vajíčkovú nátierku. Oslovili sme hneď niekoľko vyhlásených kuchárov, ktorí sa s nami podelili o recepty dotiahnuté prakticky k dokonalosti. Inšpirujte sa a dajte nám vedieť, či niektorý z nich prekoná aj vašu rodinnú „vajíčkovku“. :-)

26. 3. 2018 4 min. čítania Redakce
Veľký súboj vajíčkových nátierok podľa tých najlepších kuchárov

Chuť detstva podľa Dity P.

Obľúbená česká kuchárka a autorka Deníku Dity P. má vajíčkovú nátierku spojenú hlavne so spomienkami na nedeľňajšie ráno, keď bola ešte malá. Recept svojej mamičky ale ešte vylepšila o nátierkové maslo. Až takto je vraj dokonalá.

Ingrediencie na 4 porcie:

  • 6 vajec natvrdo
  • 1 nátierkové maslo
  • 2 lyžice majonézy
  • pažítka
  • soľ a čerstvo namleté čierne korenie

Postup:

Najskôr oddeľte uvarené bielky a žĺtky. Žĺtky dajte do misky a pridajte k nim nátierkové maslo, 2 lyžice majonézy, osoľte a okoreňte. Všetko spolu vymiešajte do hladkého krému. Následne pridajte nahrubo nakrájané bielky a nasekanú pažítku a zľahka premiešajte. Podávajte s čerstvým chlebom a reďkovkami.

 

Jarná vajíčková nátierka podľa redakcie časopisu Apetit

Aj keď je tento recept inšpirovaný jarou, chutiť vám bude celoročne. Úspech je postavený na jednej špeciálnej ingrediencii…

Ingrediencie na 4 porcie:

  • 4 vajcia natvrdo, najemno nasekané
  • 100 g nátierkového masla
  • 50 g lučiny
  • 50 g konzerva sardelových očiek s kaparami, okvapkaných a najemno nasekaných
  • 1 zväzok pažítky, najemno nasekanej
  • 1 lyžička horčice
  • soľ a čierne korenie

Postup:

Nátierkové maslo vymiešajte s lučinou. Spojte s vajcami, očkami, pažítkou, horčicou. Osoľte a okoreňte.

Ďalšie osvedčené recepty nájdete na: Apetit Online.

Veľkonočná nátierka podľa Kateřiny Winterovej

Tradičná nátierka alebo šalát (záleží na tom, ako veľmi nasekáte ingrediencie) od Katky sa hodí na raňajky, desiatu, večeru alebo aj ako malý predkrm. A pravdepodobne nikdy nezostanete pri jednom chlebíčku.

Ingrediencie na 6 porcií:

  • 8 varených vajec
  • 1 polievková lyžica dijonskej horčice
  • 1/2 hrnčeka majonézy
  • 1/2 hrnčeka byliniek (kôpor, petržlenová vňať, koriander, pažítka…)
  • 1 mladá cibuľka s vňaťou
  • 2 polievková lyžica kapár
  • 1 avokádo
  • mikro-zelenina na ozdobu (žerucha, slnečnica, reďkovka…)
  • 1 citrón
  • čierne korenie, soľ

Postup:

Vajíčka olúpeme, žĺtky dáme do misy a bielky nakrájame nahrubo. Dáme ich stranou a k žĺtkom pridáme horčicu a majonézu. Dobre premiešame. Cibuľku nakrájame aj so zelenou vňaťou, pridáme pokrájané kapary a bielky. Ľahko premiešame. Avokádo ošúpeme, zbavíme kôstky a nakrájame na kocky. Spolu s bylinkami vložíme do misy, ochutíme soľou, korením a zakvapneme šťavou z citrónu. Ľahko premiešame, prípadne aj dochutíme. Podávame s pečivom a mikro-zeleninou.

Vajíčková nátierka zo Sisters podľa Hany Michopulu

Hana Michopulu, autorka farmárskych kuchárok a majiteľka bistra Sisters, pre nás pripravila nátierku presne tak, ako ju dostanete na chlebíčku v jej vyhlásenom bistre. Práve vajíčkový chlebíček tam totiž patrí k tým najobľúbenejším. Jeho tajomstvo je v kvalitnej, najlepšie domácej majonéze a jednoduchosti.

Ingrediencie na 6 porcií:

  • 10 vajec uvarených natvrdo
  • 60 g masla
  • 7 g horčice
  • 6 g soli
  • 160 g kvalitnej majonézy
  • 1 malá cibuľa
  • 20 g pažítky
  • čerstvo namleté čierne korenie

Postup:

Bielky oddelíme od žĺtkov. Zmäknuté maslo rozmiešame dohladka so žĺtkami. Potom pridáme horčicu, majonézu, soľ, čierne korenie, nadrobno nakrájanú cibuľku a opäť premiešame. Až potom pridáme bielky nastrúhané na hrubom strúhadle. Úplne nakoniec vmiešame nakrájanú pažítku (nikdy nie nasekanú, príde o svoju chuť). Natrieme na chlebíček a ozdobíme naklíčenou žeruchou.

Vajíčkovka s avokádom podľa Gábi z Recepty dětem

Gábi z www.receptydetem.cz do svojej nátierky navyše pridáva avokádo. Výsledná farba je tak trochu atypická, ale chuť vás príjemne prekvapí. Skúste ju s opečeným toastom.

Ingrediencie na 6 porcií:

  • 5 vajec
  • 2 zrelé avokáda
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 lyžice majonézy
  • 1 lyžička sezamového oleja

Postup:

Vajcia uvaríme natvrdo. Avokáda rozkrojíme, vyberieme kôstku a vydlabeme vnútro. Avokádo aj vajcia roztlačíme vidličkou, ľahko osolíme, pridáme lyžicu sezamového oleja a majonézu. Všetko dôkladne premiešame a necháme 30 minút odležať v chladničke.

Páči sa vám tento recept? Skúste ďalšie z Gábininej novej kuchárky. Oceníte ich nielen vy, ale aj vaše ratolesti.

Niečo staronové podľa Magdaleny Dobromily Rettigovej

Posledný recept už má skoro 200 rokov. Síce to nie je klasická nátierka, ale určite pre vás môže byť výbornou inšpiráciou, ako spracovať vajcia natvrdo. Postup si užite v pôvodnom znení, ako ho napísala najslávnejšia česká kuchárka.

Ingrediencie na 4 porcie:

  • 8 vajec natvrdo
  • 50 g másla (v recepte uvedené ako 3 loty)
  • dvě lžíce vinného octa
  • sůl a pepř

Postup:

Uvař 8 vajec na tvrdo, ze třech vyndej žloutky, bílky a ostatních 5 vajec rozkrájej na kostky; pak utři asi 3 loty nového másla, vraz do něho 4 syrové žloutky, osol to, dej k tomu asi kávovou lžičku mouky, asi malý žejdlik hezky husté kyselé smetany, v nížto jsi byla rozmíchala dvě lžíce dobrého vinního octa, dobře vše promíchej a posléz do toho zvolna zamíchej ty na kostky rozkrájené vejce; nyní vymaž kuthánek nebo mísu novým máslem, vlej to do ní, ty 3 žloutky drobnince rozkrájej a prosej je skrze cedník nebo řídké drátěné sejtko na vejce, pokrop to máslem a nech to v troubě upect. Kdo je milovník pepře, může ním vejce trochu posypat; nebo se také může pepř zvlášť na stůl dát, aby si každý dle libosti posloužil.

Určite nátierky doma vyskúšajte a dajte nám vedieť, ktorá vám chutila najviac.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články