Práve čítate

Kaderníčka radí, ako na lesklé a zdravé vlasy

3426  
Zdieľať: 

Kaderníčka radí, ako na lesklé a zdravé vlasy

Všetko sa začína -prekvapenie- správnym postupom umývania. Je rovnako dôležité ako to, ako kvalitné produkty na vlasy používate.

23. 1. 2020 5 min. čítania Nikola Hlaváčková
Kaderníčka radí, ako na lesklé a zdravé vlasy

Autorka článku sa stará o vlasy v salóne Niche.

Ja viem, v reklame to vyzerá trochu inak: ale plná hlava peny nie je cestou ku krásnym vlasom. Vídam to dnes a denne na vlasoch zákazníčok. Záleží na šetrnom umývaní, použitej kozmetike, fúkaní, česaní, farbení aj pomôckach, a svoju rolu hrajú aj hormóny a genetika. Tak kde začať? Dnes sa pozrieme na umývanie.

Proces umývania vlasov „správne“ podľa kaderníčky

Teplota vody

Ani ľadová, ani horúca. Začnite tým, že vlasy opláchnete dostatočne teplou vodou podľa toho, ako je vám to príjemné. Pekne vlas otvorí a pripraví na umytie.

Šampónujte na dvakrát, a množstvo nepreháňajte (ani keď máte dlhé vlasy)

Viete, prečo dĺžka vlasov nehrá rolu? Pretože jediné, čo sa mastí, je pokožka hlavy.Aby vlasy neboli polámané zbytočným trením, stačí ich „napeniť“ len pri hlave a do dĺžky nechať šampón stiecť pri vymývaní.

A to najdôležitejšie – šampónu stačí iba toľko, akoby ste mali v dlani vlašský orech.

Naneste ho na vrch hlavy, pred aj za uši, na spánky a na zadnú časť krku. Rozpeňte šampón bruškami prstov a pridajte trochu vody. Šampón už nie! Prvé umývanie nemusí toľko peniť– na prvý krát to bude trochu zvláštny pocit, ale zvyknete si, sľubujem.


Prvé umytie zmyje povrchové nečistoty. Druhé už poriadne umyje vlasy. Takto sa do nich navyše dostanú aj zložky šampónu, ktoré im pomáhajú.

Po pridaní vody začnite poriadne umývať. Krúživými pohybmi bruškami prstov po hlave masírujte pokožku. Celý proces trvá cca 1 min.

Dôkladne prepláchnite a postup zopakujte

Pri splachovaní postupne odkrývajte vlasy a každé miesto dostatočne oplachujte a zároveň masírujte, rovnako ako pri umývaní. Tým z vlasov šampón dokonale vymyjete. Skôr ako zmývať šampón v predklone je vhodnejšie postaviť sa rovno a hlavu zakloniť, aby vám nezostávali kvapky produktu na zátylku.

Nasleduje druhé umytie – úplne rovnaký proces. Uvidíte, že teraz už vám „oriešok“ šampónu bude stačiť aj pocitovo. Aj pri druhom vymývaní dbáme na to, aby sme vlasy dokonale zbavili šampónu.

Správne vymyté vlasy spoznáte tak, že budú „drhnúť“na dotyk.

Po vymytí šampónu (áno, ešte skôr, ako nanesiete masku/kondicionér) prstami vytlačte z vlasov prebytočnú vodu. Potom ich presušte uterákom – vlasy vložte do uteráku a pramene v ňom znovu zľahka postláčajte. Vlasy nikdy v uteráku netrite a konce v ňom nedrhnite, to by mohlo narušiť povrch vlasov.


To preto, že z príliš mokrých vlasov majú produkty tendenciu stekať, takže ich nezostane dosť a nemajú potom ten správny účinok.

Maska, alebo kondicionér? Kondicionér používajte vždy, masku podľa potreby

Zásada číslo jedna: maska ani kondicionér nikdy nepatria úplne ku korienkom, ale najmenej 10 cm od hlavy. Potom sa vám vlasy nebudú tak rýchlo mastiť.

Zásada číslo dva: najskôr maska (voliteľná), potom kondicionér (vždy). Kondicionér vám totiž vlas finálne uzatvorí a uzamkne všetky dôležité zložky z masky a šampónu. Ak dáte masku až po ňom, už sa do vlasu nedostane zďaleka toľko výživy.


Predstavte si šišku. Rovnako vyzerá aj vlas, na ktorého povrchu sú malé šupinky, ktoré majú za úlohu chrániť ho. Rozkvitnutá šiška – vlas je otvorený, nerozkvitnutá – vlas je uzatvorený. Do otvoreného vlasu sa môžu dostať nečistoty a hlavne je väčšia šanca, že sa bude lámať. Preto je dôležité používať prinajmenšom kondicionér (a nikdy produkty „2v1“, pretože ťažko naraz niečo otvoríte aj zatvoríte).

Zásada číslo tri: oba produkty je vhodné naniesť, prečesať hrebeňom a nechať pôsobiť podľa produktu. Masku je za mňa obvykle vhodné nechať aspoň 5 minút, ale môže ísť až o 20 minút. Kondicionér na rozdiel od masky pôsobiť nenechávajte, hneď po nanesení ho dôkladne vymyte(ak vám kaderníčka neodporučí pri konkrétnej kozmetike inak).

Pri vyplachovaní potom postupujte úplne od hlavy, aj keď tam maska/kondicionér nepôsobili. Nemusíte totiž presne odhadnúť, kde produkt „začína“, a zvyšky by nechali nepekné stopy na vlasoch.


Ideálne kefy na mokré prečesávanie nájdete na badboy.toys od značky SANBI, Y.S. Park alebo Jäneke. Dobré sú aj Tangle Teezer či Ikoo.

Zásada číslo štyri: medzi kondicionérom a maskou opäť vytlačte prebytočnú vodu do uteráka. Uterákom ich ale nikdy nešúchajte (aj keď si to z detstva asi všetci pamätáme), len z nich jemne vytlačte prebytočnú vodu.

A nakoniec si vlasy vysušte rovnakým jemným spôsobom.

Aký šampón, masku a kondicionér si vybrať?

Na začiatku som písala, že nezáleží len na umývaní, ale tiež na ďalších faktoroch – šampón, maska a kondicionér sú jedným z nich. Kvalitné a správne vybrané produkty obsahujú výživu pre vaše vlasy.

Šampón a ďalšie produkty z profesionálneho radu budú drahšie ako v drogérii, ale tiež ich pri správnom použití spotrebujete oveľa pomalšie. Väčšinou sa tým cena vyváži.

Najlepšie, čo môžete urobiť, je poradiť sa s vaším kaderníkom, čo si vybrať. Ten pozná vaše vlasy a poradí vám produkty, po ktorých sa vám nebudú vlasy mastiť ani vysúšať. Kupovať si produkty naslepo, aj tých najlepších značiek, znamená, že sa pravdepodobne netrafíte – alebo prosto len nevyberiete tak dobre ako skúsený kaderník. :-)

Matné, lámavé, krepovité vlasy…

To všetko sa, bohužiaľ, deje nielen nesprávnym umývaním, ale tiež s väčšinou produktov z drogérie. Tie často obsahujú agresívne látky, ktoré slúžia napr. na väčšie rozpenenie šampónu, alebo ten druh silikónu, ktorý na prvý pohľad robí krásne vlasy, ale pri dlhšom používaní ich upchá.

„Správny“ silikón je však látka, ktorá dokáže do vlasu dostať potrebné zložky nachádzajúce sa v šampóne. V zásade môžeme silikóny rozdeliť do dvoch hlavných skupín:

  • Silikón záporák sa väčšinou nachádza v lacnejších šampónoch, z vlasu sa nedostane von, zaťažuje ho, vlas sa mastí a láme.
  • Silikón hrdina sa nachádza v profesionálnych produktoch, vlas nezaťažuje a plní si svoju funkciu – pomáha šampónu dostávať výživu do vlasov.  Z vlasov sa potom odparí alebo vymyje, teda je neškodný.

U niekoho môže premena trvať o niečo dlhšie. Napríklad aj preto, že bude nejakú chvíľu trvať, kým sa z vlasov vymyje všetok „zlý“ silikón.

A čo olejčeky?

Veľa ľudí používa na vlasy aj telo kokosový olej kvôli hydratácii. To však neodporúčam. Kokosový olej má presne opačný účinok, vlasy aj telo v konečnom dôsledku vysušuje.Ak už mám odporučiť olejček, vhodný je arganový (arganovým zázrakom je napr. Redken Argan Oil) alebo prípadne aj makový olej.

Ale ešte lepšie je (a ja viem, že už sa opakujem :-)) poradiť sa s kaderníkom. Ten po prvé pozná vaše vlasy a odporučí vám správny typ olejčeka a množstvo – a tiež vám možno odporučí úplne iný produkt, ktorý pre vás bude ešte oveľa vhodnejší.

Tak čo, nebolo to zase také zložité, že nie? :-) Dobre vybrať kozmetiku, kondicionér dávať až na záver a mokré vlasy nelámať. To sú najdôležitejšie zásady. Ďalšia samostatná kapitola je fénovanie, a na to sa môžeme pozrieť zase niekedy inokedy.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články