Práve čítate

Zelené palacinky zo špenátového cesta si zamilujete. Naslano aj ako palacinkovú tortu

2335  
Zdieľať: 

Zelené palacinky zo špenátového cesta si zamilujete. Naslano aj ako palacinkovú tortu

Nie vždy vyzerá zelená farba jedla lákavo, ale pri špenátových palacinkách je to inak. Na tanieri dokážu zaujať, frčia ako u dospelých, tak aj u detí a vďaka tej krásne žiarivej farbe sa na ne nechajú nahovoriť aj zarytí odporcovia špenátu.

12. 6. 2021 3 min. čítania Inspired Kitchen
Zelené palacinky zo špenátového cesta si zamilujete. Naslano aj ako palacinkovú tortu

Recept na tieto palacinky sa vám bude hodiť nielen pri prebytkoch špenátu a navyše azda ani nemôže byť jednoduchší. A keď do nich dáte vždy inú náplň, určite vás len tak neomrzia!

Aj keď špenát dodá palacinkám výraznú farbu, ich chuť ovplyvní len ľahko. Sú krémovejšie, majú krásne hladkú konzistenciu, no a snáď aj nejaké tie živiny navyše. Špenát môžete použiť čerstvý aj mrazený. Dobrý mixér rozmixuje oboje, s mrazeným ale uberte z tekutín do cesta. Suroviny odporúčam rozmixovať v klasickom stolnom mixéri alebo smoothie makeri, ale ak ani jeden stroj nemáte, pôjde to aj s tyčovým mixérom. V každom prípade mixujte tak dlho, kým sa špenát nerozmixuje úplne dohladka, čím pustí svoju krásne žiarivú farbu.


Namiesto špenátu niekedy používam aj šalát polníček. V ceste na palacinky sa správa úplne rovnako ako práve špenát.

Ako na palacinky bez zádrheľov

Aj keď pre niekoho sú palacinky úplný základ, čo by mal v kuchyni vedieť každý, nie všetci ich zvládame s prehľadom.

Dobrý recept je určite tým najlepším prvým krokom, kvalitná nepriľnavá panvica druhým. Cesto musí mať čo najhladšiu konzistenciu a je tiež dôležité nechať ho aspoň pol hodiny v chlade odpočinúť. Len tak nebude hustnúť a vy ho nebudete musieť zbytočne riediť. Panvica musí byť dostatočne rozpálená a vymastená olejom vhodným na smaženie. Aby sa cesto ľahko a rovnomerne rozlialo po panvici, pomôžu vám krúživé pohyby.

Palacinky stačí opekať tak pol minúty z každej strany. Keďže sú krehké a môžu sa trhať, je dobré ich pred obracaním zo všetkých strán podobrať a uistiť sa, že pôjdu ľahko obrátiť. A určite sa nenechajte odradiť prvou potrhanou palacinkou. Panvica sa totiž ideálne rozohreje až tak po druhej alebo tretej palacinke, takže tá prvá sa len málokedy podarí! :-)

Ak chcete mať palacinky čo najzelenšie, opekajte ich len z jednej strany, a to tak dlho, kým sa aj vrchná strana nespevní.

So špenátom nasladko aj naslano

Keď máte palacinky hotové, prichádza čas na kreativitu. Palacinky sú veľmi variabilným pokrmom a platí to aj u tých špenátových.

Dajú sa pripraviť naslano aj nasladko, rôzne prekladať, skladať na seba, rolovať alebo baliť do wrapov. Tak sa tiež dajú jednoducho zatvoriť do krabičky a preniesť napríklad na desiatu do práce.

Slanú verziu rada plním čerstvým syrom, alebo rôznymi fazuľovými či zeleninovými nátierkami. Vždy pridám niečo navyše. Napríklad syr, údeného lososa, olivy, sušené paradajky a nezabudnem na čerstvú zeleninu a bylinky. Doplniť ich môžete aj rôznym korením, orechmi a semienkami.

V prípade sladkej verzie zase veľmi dobre funguje tvaroh či kyslá smotana, doplnená domácou marmeládou, čerstvým ovocím alebo ovocným rozvarom, citrónovou šťavou s cukrom alebo napríklad orieškovým maslom. U mňa tiež nemôže chýbať čerstvá mäta alebo medovka.


Urobte z palaciniek tortu! Skvelý dezert pre všetkých, čo si na zložitejšie dezerty veľmi netrúfajú! Ide len o to urobiť väčšie množstvo palaciniek a každú potrieť lekvárom alebo krémom. Ja mám rada kombináciu oboch a pri kréme ľahšiu tvarohovú verziu. Ak preferujete výdatnejšie a krémovejšie chute, určite neváhajte použiť tučnejšie mascarpone alebo šľahačku.

Recept na zelenú palacinkovú tortu

Na jednu tortu budete potrebovať asi 20 palaciniek, na ktoré vám vystačia aj uvedené ingrediencie. Na prípravu si vyhraďte asi 45 minút času a počítajte ešte s dvoma hodinami na chladenie.

Suroviny na palacinky:

  • 100 g čerstvých špenátových listov
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice cukru
  • 200 ml mlieka
  • 100 g hladkej pšeničnej múky
  • Štipka soli
  • Olej na smaženie

Na náplň:

  • 400 g plnotučného tvarohu
  • Šťava z ½ citróna
  • Med podľa chuti
  • 1 lyžička vanilkovej esencie
  • 200 g lekváru (použila som marhuľový)
  • Čerstvé ovocie (jahody, maliny)
  • Čerstvá mäta

Postup:

  1. Do mixéra alebo smoothie makeru dajte všetky suroviny na cesto a rozmixujte dohladka.
  2. Panvicu rozpáľte na stredný stupeň a pomocou pierka vytrite olejom.
  3. Do panvice nalejte naberačkou cesto a krúživým pohybom rovnomerne rozlejte po panvici. Opekajte asi minútu z jednej strany alebo pol minúty z oboch strán.
  4. Tvaroh rozmiešajte s citrónovou šťavou, medom a vanilkovou esenciou. Krémom a lekvárom potierajte palacinky a ukladajte na seba. Poslednú ozdobte čerstvými jahodami, malinami a mätou. Pred podávaním dajte do chladničky najmenej na dve hodiny vychladiť.
Všetko na varenie a pečenie

Všetko na varenie a pečenie

Na Tchibo.sk nájdete všetko, čo sa vám bude hodiť v kuchyni.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články