Práve čítate

Majte chladničku pod kontrolou. Ako prestať vyhadzovať jedlo aj peniaze?

7459  
Zdieľať: 

Majte chladničku pod kontrolou. Ako prestať vyhadzovať jedlo aj peniaze?

Pomáha nakupovať rozvážne, nákup do chladničky správne uložiť a tiež premýšľať pri tom, ako nakladať s načatými potravinami. Máme pre vás tipy, ako na to!

11. 1. 2023 5 min. čítania Anna Hrábková
Majte chladničku pod kontrolou. Ako prestať vyhadzovať jedlo aj peniaze?

Podľa webu zachranjidlo.cz tvoria potraviny až tretinu celkového odpadu našich domácností. Predstavte si, že kus nákupného vozíka s nákupom hneď za pokladnicou vysypete do koša. Na vine je najčastejšie strata kontroly nad tým, čo nakupujeme a ako to skladujeme.

Nechcem zľavu zadarmo

Prvé na rane sú zľavové akcie, v ktorých kupujeme veľkú časť potravín.

A je to jeden z faktorov, ktorý dosť pravdepodobne stojí za masívnym vyhadzovaním – málokedy máme v obchode premyslené, čo a kedy presne uvaríme z druhého produktu v akcii 1+1. Mnohí z nás sa v akcii navyše nepozrú na dátum spotreby. Kým sa potom doma k lacnejšiemu jogurtu v preplnenej chladničke dostaneme, jeho osud je už v… koši.

Občas je ale výhodné kúpiť väčšie balenie nielen z hľadiska peňazí, ale aj množstva obalov. Keď viem, že jeme minimálne 2x týždenne kuskus, pokojne ho kúpime v XXL balení (a skladujeme ho doma zatvorený v pohároch). Nerobíme tak s potravinami, ktorých bežne toľko nezjeme. Inak by som mala pocit, že o mojom nákupe rozhoduje skôr predajca ako ja.

Prečítajte si tiež: Plánujem jedálničky! Vďaka nim vždy viem, čo variť a navyše šetrím peniaze

Zobrať plánovanie skutočne do svojich rúk

Prvým krokom, ako zamedziť nákupu budúcich odpadkov, je plánovanie. Nie vždy je potrebné zostavovať presný jedálniček, stačí mať hrubú predstavu, čo kedy varím.

Šikovné je “nakupovať v špajzi”. Nákupný zoznam spisujeme tam, kde sú menej používané potraviny, ktorým by inak hrozilo, že tam budú stáť ďalší rok. K plechovke s paradajkami si ešte doma nájdem recept napríklad na šošovicové curry a väčšinou zistím, že veľkú časť surovín už aj tak mám. Keď som v zhone, len si odfotím chladničku, aby som sa mala aspoň trochu čoho držať. Kamarát tiež používa nákupnú aplikáciu v telefóne, ktorú má spoločne s partnerkou.

Keď už sa nechám v obchode zlákať akciou a kúpim niečo nad rámec plánu, ešte na mieste si poviem, zhruba kedy a čo z produktu vytvorím.


Varím podľa tém! Premýšľať nad tým, čo budeme variť, ma fakt nebaví. Pomáha mi tematický jedálniček – každý deň má nejakú “tému” a v jej rámci už je rozhodovanie jednoduchšie. Napríklad: polievkový pondelok, rybací utorok, cestovinová streda, sladký štvrtok, strukovinový piatok, v sobotu obedujeme vonku a mäsová nedeľa.

Ako správne naplniť chladničku?

Pri ukladaní nakúpených potravín do chladničky je dobré premýšľať nad tým, ktorá časť chladničky je pre aké potraviny najvhodnejšia. Medzi jednotlivými úrovňami bývajú rozdiely v teplote a vlhkosti.

  • Hore je najväčšie teplo a sucho. Sem patria zvyšky jedál, ktoré je potrebné zjesť, otvorené nápoje a mliečne výrobky (čo najďalej od mäsa).
  • Uprostred skladujem údeniny, lahôdky, syry, maslo .
  • Prvá polička nad boxmi je ideálne miesto pre mäso a ryby. Nenechávať tu otvorené jedlá, najmä jogurty.
  • Boxy na „ovozel“ – tu je najväčší chlad a vlhko, preto tu ovocie a zelenina neoschne.
  • Dvere používam na skladovanie vajíčok.

Triky v chladničke

Keď už si nákup prinesiete domov, mal by ísť do chladničky alebo mrazničky hneď –chladené potraviny by mali byť v izbovej teplote najdlhšie 4 hodiny.

Mäso a mliečne výrobky od seba!

Mäso a mliečne výrobky držte ďalej od seba kvôli možnej kontaminácii. Mäso nikdy neukladajte do spodných boxov na zeleninu – je v nich veľmi vlhko. Najlepšie mu je na najnižšej poličke nad boxmi, kde je najväčší chlad a dostatočné sucho.

My doma mäso po nákupe nabalíčkujeme do porcií, ktoré zjeme na jeden obed/večeru a takto ho zamrazíme. Rovnako to robím aj s prebytkami čohokoľvek – radšej zamrazujem jednotlivé porcie alebo tekuté jedlo, napríklad pol hrnca polievky,ako kocky vo forme na ľad ako. Nestane sa potom, že misku rozmrazím a za dva dni nedojedenú polovicu vylejem.

Aj vajíčka majú pravidlá

Vajíčka sa ukladajú špičkou dole kvôli ochrane pred prasknutím. V kartóne je väčšia pravdepodobnosť množenia baktérií, tak ich vždy vyberieme do plastových držiakov. Neumývame ich, voda totiž naruší ochranný film škrupiny a vajíčko sa ľahšie pokazí alebo sa cez škrupinu môžu dovnútra dostať mikroorganizmy z povrchu.

Ďalšie užitočné triky, ktoré sa vám budú hodiť

  • Jablká môžu zhorknúť pri uskladnení blízko mrkvy.
  • Bobuľovité ovocie je dobré umyť vo vode s kvapkou octu – malo by vydržať dlhšie čerstvé.
  • Keď potriete nakrojenú časť syra maslom, neoschne tak rýchlo.
  • Bylinky – niekto odporúča skladovať ich vo vode pri izbovej teplote, iný v chladničke v krabičke so suchou servítkou pod a vlhkou handričkou na nich. Keď mám čas, najviac mi vyhovuje zamraziť ich do obalov na ľad v oleji alebo masle.

Vrecká a boxy

Jedlo z plechoviek, napríklad načatého tuniaka, je lepšie preložiť napríklad do uzatvárateľného pohára – kov oxiduje a jedlo by mohlo “chytiť” kovovú chuť. Rovnako je lepšie do nádoby uzavrieť načatý jogurt, aby nenasiakol baktérie z okolí. Vopred pripravenú, nakrájanú zeleninu prikryte vlhkou handričkou, aby neoschla. Namiesto krabičiek alebo pohárov môžete používať sáčky na zips. Ide z nich dobre dostať vzduch a potraviny tak vydržia ešte dlhšie.

Prehľad o obsahu chladničky aj bez jej otvorenia?

Mať prehľad je v otázke uskladňovania potravín to najdôležitejšie. Nielen kam sa čo ukladá, ale aj v ktorej časti chladničky je to, čo by sme mali najskôr zjesť.

Najviac mi pomáha mať priamo na chladničke “rozcestník” ukladania potravín a hlavne jednoduchý zápisník, čo je už treba zjesť a dokedy.Pripravili sme pre vás draft na stiahnutie, ale môžete si ho napísať aj sami :-)

Rozbaliť

Zbaliť

Niekomu tiež môže pomôcť napísať si dátum spotreby priamo na etiketu veľkým písmom. Nám funguje systém “nové dozadu, staršie dopredu” – rovnako ako v obchode ukladáme nové potraviny dozadu. Web zachranjidlo.cz tiež odporúča tzv. “záchranársky box” – na všetky otvorené potraviny.

Čo nepatrí do chladničky? Banány a avokádo, cibuľa, uhorky, citrusy a vo všeobecnosti exotické plody, baklažán, melón, paradajky, zemiaky, kečup a horčica, jarná cibuľka, zázvor, tekvica, čokoláda.

Čistá chladnička a špajza sú základom. Chladnička by nemala byť úplne zaplnená, aby v nej mohol cirkulovať vzduch. Pre poriadok ešte doplním dva zásadné údaje, ktoré na potravinách sledujeme: Dátum spotreby (“spotrebujte do”) označuje dátum, po ktorom by sme potravinu už konzumovať nemali. Dátum minimálnej trvanlivosti je na rozdiel od spotreby iba obdobím, po ktorom už výrobca nezaručuje chuťové a výživové kvality výrobku. Potravinu ale pokojne ešte môžeme zjesť.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články