Pripraviť si vlastnú zmes korenia nie je nič ťažké. Nachystajte si uzatvárateľné dózičky a hneď sa do toho môžete pustiť. Ja tieto zmesi rada zaraďujem aj medzi jedlé darčeky, ktoré mojim známym urobia vždy najväčšiu radosť.
Korenie na mäso
Toto univerzálne korenie využívam na všetky druhy mäsa a naprieč rôznymi druhmi úpravy.
Ingrediencie:
- 1 lyžička chilli
- 1 lyžička čierneho korenia
- 3 lyžičky červenej papriky
- 1/2 lyžičky granulovaného cesnaku
- 1 lyžička saturejky
Do zmesi nepridávam soľ, pretože sa ju snažím obmedzovať, ale vy ju tam pokojne môžete primiešať. Niekedy namiesto soli pridávam o to viac byliniek, aby jedlo krásne prevoňali. Ideálny je tymian, oregano, estragón, rozmarín alebo majoránka. Zdá sa mi, že vďaka použitým bylinkám potrebujem oveľa menej solit.
Korenie na ryby
Bylinkovú zmes na ryby pridávam do omáčok aj marinád, prípadne ňou priamo posypem rybu pred tým, ako ju dám na panvicu alebo do rúry. Ak pečiem celú rybu, napríklad očisteného pstruha, dávam zmes dovnútra, aby sa chuť a vôňa byliniek pekne spojili s mäsom.
Ingrediencie:
- 1 lyžička sušeného koriandra
- 2 lyžičky sušenej petržlenovej vňate
- 1 lyžička sušeného kôpru
- 2 lyžičky sušenej bazalky
- 1 lyžička tymianu
- 1 lyžička citrónového korenia
Túto zmes používam hlavne na biele ryby, ako je pstruh alebo treska. Ak si chcete pripraviť lososa alebo inú tučnú rybu, skúste estragón alebo majoránku, ktoré rybe nielen dodajú chuť, ale aj podporia trávenie.
Zmes korenia do šalátov
Aby šalát skvelo chutil, je samozrejme najdôležitejšie vybrať zrelú a dobrú zeleninu. Vhodne vybraté korenie potom všetko dokonale podčiarkne.
Ingrediencie:
- 2 lyžičky smaženej cibuľky
- 1 lyžička granulovaného cesnaku
- 2 lyžičky provensálskych byliniek
- 1 lyžička sladkej papriky
- 1 lyžička sušenej petržlenovej vňate
- 1 lyžička sušeného kôpru
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
Korenie v tomto zložení používam na všetky druhy šalátov. Je univerzálne a tak sa jednoducho hodí k všetkému. A nielen do čerstvých šalátov, ale aj do pečenej alebo grilovanej zeleniny.
Domáci koncentrát na zeleninový vývar
A na záver tu mám niečo špeciálne. Tento recept vyžaduje trochu väčšie nasadenie ako tie predchádzajúce, ale určite vynaloženú námahu nebudete ľutovať. Túto zmes pridávam do polievok, ale aj do omáčok. Krásne zvýrazní ich chuť.
Ingrediencie:
- 150 g zeleru
- 1 paradajka
- 200 g mrkvy
- 80 g cibule
- 20 g sušených húb namočených cez noc
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- 1 stonka čerstvej petržlenovej vňate
- 2 lyžice olivového oleja
- 30 ml bieleho vína alebo vody
- 30 g strúhaného syra grana padano
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 1 lyžička himalájskej soli
Postup:
- Všetku zeleninu očistite a nakrájajte na čo najmenšie kúsky.
- Zmiešajte nakrájanú zeleninu, huby, bylinky a bobkové listy.
- Do hrnca nalejte víno alebo vodu, olivový olej a pridajte soľ, čierne korenie a zeleninu.
- Za stáleho miešania varte asi 30 minút.
- Po uvarení pridajte syr grana padano a miešajte, aby vznikla hustá pasta.
- Preložte do napareného pohára a po vychladnutí uložte do chladničky.
Základ v chladničke vydrží asi 3 mesiace, ale môžete ho aj zamraziť vo formičkách na ľad.