Práve čítate

Čo hovorí odborník na zoznamovanie cez internet? A ako to vidia tí, ktorí zoznamky využívajú?

3383  
Zdieľať: 

Čo hovorí odborník na zoznamovanie cez internet? A ako to vidia tí, ktorí zoznamky využívajú?

Zoznamovanie cez internet je v súčasnosti ešte populárnejšie ako kedykoľvek predtým. Aké úskalia skrýva táto možnosť a v čom to naopak môže byť lepšie, ako keď sa s niekým spoznáte osobne? O svoj názor sa s nami podelila odborníčka na vzťahy.

9. 2. 2021 4 min. čítania Jana Růžičková
Čo hovorí odborník na zoznamovanie cez internet? A ako to vidia tí, ktorí zoznamky využívajú?

Kedysi boli zoznamky poslednou voľbou pre tých, ktorí nemali šťastie niekoho stretnúť. Dnes je to často aj prvá možnosť. Prečo to tak je? Je evidentné, že kyberpriestor nám ponúka ľahkú a bezpečnú cestu k zoznámeniu. Hlavne teraz, keď oveľa viac času trávime doma. Nejdeme tak s kožou na trh a zároveň máme k dispozícii veľké množstvo potenciálnych náprotivkov. Je to nezáväzné, môže nám to zvyšovať sebavedomie, že je o nás záujem.

Sýti sa nám tak naša potreba, že sa niekomu páčime a to aj viacerým ľudom naraz, wow! Ale pozor na určitú ilúziu tohto virtuálneho sveta. Fotografia často klame, ľudia sa prezentujú lepší, ako sú, a naša hlava vytvára predstavy o tom druhom podľa našich očakávaní. Zároveň sa na tom môžeme stať čiastočne závislí.

Ako sa zoznamovali naši rodičia alebo klasika v zoznamovaní

Vo svete mimo moderné technológie je proces pomerne jasný. Dvaja sa jeden druhému nielen vizuálne zapáčia, ale tiež si musia „voňať“.

To sa tak dvaja stretnú a jeden druhému sa páči, čo sa prejaví rozšírením jeho očných zreničiek. Je to zreteľné aj na väčšiu vzdialenosť, kde si nie sme ani vedomí, že zreničky toho druhého vidíme. Síce si nepovieme: “Aha, má rozšírené zreničky, páčim sa mu/jej,“ ale jednoducho to vieme. To je stará dobrá biológia v nás.

Potom sa tí dvaja spolu porozprávajú, aby zistili, či je im príjemný hlas toho druhého, jeho postoje, názory a zmysel pre humor. Keď aj toto klapne, dochádza k ďalšiemu zbližovaniu, dotykom, bozkom… Tu prichádza ďalší kľúčový biologický moment: vôňa.

Súčasné výskumy ukazujú, že niektorí ľudia nám voňajú viac a iní menej. Súvisí to s imunológiou a ďalšími biologickými faktormi. Ak sa však týmto neriadime, môžeme skončiť v manželstve s partnerom, ktorý nám „nevonia“ a teda nás nakoniec nebude ani priťahovať.

V súčasnosti trávim viac času v práci a po nej už veľakrát nemám náladu chodiť niekam do barov a niekoho “loviť“ (teraz sa navyše do baru človek nedostane, ani keby chcel). Online zoznamka mi toto uľahčila, mohol som sa naraz rozprávať a spájať zo zaujímavými ľuďmi na diaľku a konverzovať s nimi počas dňa. Má to ale aj mínusy. Pre mňa hlavne to, že tam nie je taký ten počiatočný stres, alebo možno nadšenie, keď niekoho oslovím v bare a neviem, ako to dopadne.

– Jan M.

Online zoznamovanie mení klasický scenár

Niektoré fázy spoznávania začnú na internete oproti osobnému zoznamovaniu skôr, niektoré naopak neskôr. Môže nás to uviesť do omylu a pripraviť nám tak nejedno sklamanie.

Z komunikácie s daným človekom máme potešenie a ľahko si ho idealizujeme. Dlhodobo si píšeme, voláme, posielame fotky a vedieme šteklivú konverzáciu. Jednoducho – venujeme tomu veľa času, energie a myšlienok. V mnohých prípadoch sa ale stane, že na stretnutie potom príde človek, ktorý nás nepriťahuje a vôbec nie je taký skvelý, ako sa zdal.

Na online zoznamke nikdy nespoznáte ľudí do detailu. Veľa z nich o sebe v online svete niečo tvrdí, ale v realite to nie je pravda. Najviac som bol prekvapený z dievčat, ktoré boli strašne „cool a v pohode“ a v skutočnosti sa rozčuľovali kvôli obyčajným veciam, robili hanbu, či tvrdili nakoniec niečo iné ako na zoznamke. Často ma zaujali urozprávané slečny, s ktorými som si bol schopný písať vo dne v noci. Sklamaním ale bolo, keď potom na rande nevydali ani hlásku (ani na opakovanom). Musím ale povedať, že tak v 80 %  prípadoch zodpovedala online prezentácia slečien aj tomu, aké boli v skutočnosti.

– Jan M.

Pre tých, čo hľadajú svojho životného partnera a neberú on-line zoznamku len ako priestor na zábavu, mám niekoľko tipov:

  1. Nezavrhujte on-line zoznamky, je to dobrý impulz a možnosť niekoho zaujímavého stretnúť.
  2. Ak budete mať pocit, že vás daný človek zaujal, čo najrýchlejšie si dohodnite stretnutie.
  3. Na stretnutie vyberte neutrálne prostredie, z ktorého sa dá ľahko odísť – park, kaviareň apod.
  4. Nechajte prehovoriť svoju intuíciu a to, či je vám s ním/ňou príjemne, uvoľnene.
  5. Zaujímajte sa o jeho/jej život, hodnoty, teda o to, čo je pre neho/ňu v živote dôležité, ako trávi voľný čas a dovolenku, koľko má priateľov.
  6. Vyberajte si skôr partnerov, ktorí sú vám životným štýlom, energiou, spôsobom komunikácie podobní. Podľa výskumov aj mojej terapeutickej praxe je to väčšia stávka na istotu.

Mám viac ako päťdesiat a pred dvomi rokmi skončil môj dlhoročný vzťah. Dcéry už dávno vyleteli z hniezda a ja vôbec nie som zvyknutý byť sám. Nie som ale ani človek, ktorý by nejako často vyrážal do spoločnosti medzi cudzích ľudí. Moje okruhy, kde sa s niekým zoznámiť, teda neboli veľmi široké. Aj keď sa to dcéram zdalo zo začiatku úsmevné, začal som si písať s jednou milou ženou práve na internetovom zoznamovacom portáli. A čuduj sa svete – už rok je nám spolu pekne aj v naozajstnom svete. Pritom by človek povedal, že všetky tieto zoznamky sú robené skôr pre mladšiu generáciu.

– Josef B.

Prečo sa ukázalo, že vzťahy vzniknuté cez internet bývajú stabilnejšie?

Môžu byť vzťahy vzniknuté v online prostredí pevnejšie a stabilnejšie, alebo je to naopak?

Podľa jednej štúdie z Chicagskej univerzity, kde psychológovia mapovali uzatvorené manželstvá medzi rokmi 2005 až 2012 vzniknuté v online prostredí, boli tieto manželstvá spokojnejšie a stabilnejšie.

Z analýzy dát od 19-tisíc respondentov je ďalej zrejmé, že takzvané „online“ manželstvá sa o 25 % menej rozvádzajú. Prečo to tak môže byť? Je možné, že ľudia, ktorí to myslia so zoznámením na on-line zoznamkách vážne, viac premýšľajú o vhodnom partnerovi, majú výrazne väčšiu ponuku výberu ako v reálnom živote a možno aj dôkladnejšie vyberajú, komu venujú svoju lásku.

“S manželkou sme sa dali dokopy ešte pred boomom všemožných zoznamovacích aplikácií. :-) Bolo to v čase, keď všetci boli na Facebooku a tam sa tiež všetko odohrávalo. Vďaka tomu, že sme pracovali v jednej spoločnosti, ale v rozdielnych pobočkách, sme prijali priateľstvo na tejto sieti, pretože sme vedeli, že sme z jednej bandy, aj keď sme sa vôbec nikdy nevideli. Jediné, čo nás spájalo, bola spoločná známa. Niekoľko týždňov sme si písali. Najskôr o práci, o koníčkoch a potom sa konečne stretli. Najväčšia zábava na tom bol ten pocit ako vo filme „Láska cez internet“ – vždy prišiel e-mail. Teda v našom prípade upozornenie na chate. Takže aj vďaka Facebooku sme spolu už 12 rokov, z toho 7 rokov v manželstve.“ – Jakub Š.

„Keď sme sa s partnerom našli v zoznamke, hneď po jednom dni sme sa stretli osobne. Asi to zafungovalo, pretože teraz sme spolu už skoro 6 rokov. :-) Aj keď ja som mal šťastie, poznám z okolia aj také prípady, kedy sa na druhej strane skrýval doslova psychopat a môj známy unikol len o vlások problému. Ja sám už online zoznamky vďaka šťastnému vzťahu nevyužívam, ale aj keď viem, že tam človek môže stretnúť životnú lásku, myslím, že je potrebná veľká opatrnosť.“ – František Č.

„Veľa ľudí tvrdí, že je povrchné zoznamovať sa na nete, ale podľa mňa je to funkčné. Snáď len dvakrát sa mi stalo, že človek, ktorý prišiel na rande, nebol podľa mojich predstáv. A keď už prvé rande nedopadlo veľmi dobre, bolo ľahšie danému človeku napísať „prepáč“ a už ho nevidieť, ako keby som ho naďalej musela stretávať napríklad v škole alebo v práci. Rovnako ako v reálnom živote je podľa mňa možné jednoducho podľa fotiek, vzhľadu a krátkeho chatovania posúdiť, či je to človek pre mňa alebo nie. V bare sa tiež ľuďom nepozeráte najskôr na osobnosť. Keď ma niekto zaujal, fungovalo to aj v reálnom živote. Z Tinderu som bola odhadom na 10 stretnutiach a z toho vznikli 4 dlhodobejšie vzťahy.“ – Linda S.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články