O význame tohto symbolu jari sa dá nájsť pomerne veľa informácií. Nás však najviac zaujala legenda o pohanskej bohyni plodnosti Eostre, ktorá premenila zamrznutého vtáčika na zajaca a ten z vďačnosti na jar znášal vajíčka ako vták. Taká romantika! Zajac vraj tiež prináša šťastie a podľa byzantskej ikonografie predstavuje Krista.
Inak k nám však zvyk veľkonočného zajaca, ktorý nosí vajíčka (najmä čokoládové) a deti ich musia hľadať, prišiel z Nemecka. Nech už k nám teda doskákal z ktoréhokoľvek miesta alebo dôvodu, zdá sa, že na Veľkú noc by určite nemal chýbať. Napokon, formu na pečenie v tvare zajačika máme pravidelne aj v jarnej kolekcii Tchibo.
Recept na kávového zajačika
Káva sa pridáva do cesta vo forme espressa, ale aj ako netradičný kávový griláž, ktorý dodáva pečivu novú (a veľmi chutnú) štruktúru.
Ingrediencie:
- 10 kávových zŕn Tchibo Brazil Mild
- 2 polievkové lyžice trstinového cukru
- 1 vajce
- 90 g trstinového cukru
- 100 ml mlieka
- 90 g rozpusteného masla
- 1 silné espresso
- 160 g polohrubej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- 90 g nasekanej horkej čokolády
Postup:
- Najprv si pripravte karamelizované kávové zrná. Na panvicu nasypte 2 lyžice cukru a pomaly ich rozpustite na karamel.
- Primiešajte nahrubo podrvené kávové zrná (môžete ich rozdrviť napr. v mažiariku) a zmes ihneď rozotrite na papier na pečenie.
- Nechajte vychladnúť a potom nalámte na malé kúsky.
- Na cesto vyšľahajte vajce s cukrom do peny a postupne prilievajte mlieko. Pridajte maslo, kávu, čokoládu, múku, sódu a karamelizované zrná.
- Cesto vlejte do menšej formy na zajačika až po okraj (ak nemáte silikónovú, dobre ju vymastite a vysypte) a prikryte druhou polovicou formy.
- Pečte pri 180 °C približne 35 – 40 minút.
Ako zabezpečiť, aby šiel zajačik dobre vyklopiť?
Tým, že je zajačik pomerne malý, väčšinou nie je problém dostať ho z formy vcelku. Oproti tomu baranček vie niekedy potrápiť! Aj tak je však dobré dodržať niekoľko zásad, najmä ak nemáte silikónovú formu:
- Formu dobre vymastite olejom alebo masťou – najlepšie štetcom. Vyhnite sa maslu a iným tukom, ktoré obsahujú vodu.
- Dobre formu vysypte! Môžete použiť hrubú múku alebo napríklad aj sušený strúhaný kokos – je to zaujímavé a chutné spestrenie.
- Uši formy z vonkajšej strany obaľte alobalom – tam býva menej cesta a rýchlejšie sa upečie, čo môže spôsobiť prilepenie.
- Kameninovú formu pred pečením nechajte aspoň hodinu namočenú vo vode.
- Po vytiahnutí z rúry obaľte formu vlhkou utierkou alebo ju dajte vychladnúť von – vyklápajte až po úplnom vychladnutí.
Ďalšie veľkonočné recepty, ktoré sa vám môžu hodiť: