O tomto symbole jari sa dá nájsť pomerne veľa informácií. Mňa však najviac zaujala legenda o pohanskej bohyni plodnosti Eostre, ktorá premenila zamrznutého vtáčika na zajaca a on potom z vďačnosti kládol na jar vajíčka ako vták. Taká romantika! Okrem toho zajac vraj nosí šťastie a podľa byzantskej ikonografie predstavuje Krista.
Inak zvyk veľkonočného zajačika, čo nosí vajíčka (hlavne čokoládové), ktoré musia deti hľadať, k nám prišiel (ako inak) z Nemecka. Ale to nevadí. Mám rada tmavú čokoládu aj kávovú príchuť. Musím sa priznať, že po fotení sme sa na toho kávovo-čokoládového ušiaka vrhli a ako hladní vlci ho zož… Slovami „znalkyne“ žánru kuchárok typu Uršuly Klukovej: „Kade chodím, tade jem…“ sa s vami na dnes lúčim. Veselú Veľkú noc a chvíle pohody vám praje vaša Káťa!
Suroviny
- 10 kávových zŕn Tchibo Brazil Mild
- 2 polievkové lyžice trstinového cukru
- 1 vajce
- 90 g trstinového cukru
- 100 ml mlieka
- 90 g rozpusteného masla
- 1 silné espresso Tchibo
- 160 g polohrubej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- 90 g nasekanej tmavej čokolády
Postup
Najskôr si pripravíme karamelizované kávové zrná. Na panvicu vysypeme 2 lyžice cukru a pomaly ho rozpustíme na karamel. Doň vmiešame rozdrvené kávové zrná a ešte horúce ich rozprestrieme na papier na pečenie. Necháme vychladnúť a potom rozdrvíme na malé kúsky. Na cesto rozmiešame vajce s cukrom, až na penu, a postupne pridáme mlieko, vlažné maslo, kávu, čokoládu, múku, sódu a rozdrvené karamelizované zrnká kávy. Cesto vlejeme do menšej formy na zajačika (až po okraj) a prikryjeme druhou polovicou formy. Pečieme pri 180 °C zhruba 35 až 40 minút.
Všetko na sladké tvorenie
Na Tchibo.sk nájdete veľa vybavenia do kuchyne.