Práve čítate

Veľkonočný zajačik s karamelizovanými kávovými zrnkami

4256  
Zdieľať: 

Veľkonočný zajačik s karamelizovanými kávovými zrnkami

Mazanec, judáše, plnky, barančeky... stále toho veľkonočného pečenia nemáte dosť? To je skvelé, pretože pre vás máme ďalší recept, ktorý musíte vyskúšať. Ozdobte si tento rok sviatočný stôl aj vynikajúcim kávovým zajačikom.

18. 4. 2025 2 min. čítania Redakce
Veľkonočný zajačik s karamelizovanými kávovými zrnkami

O význame tohto symbolu jari sa dá nájsť pomerne veľa informácií. Nás však najviac zaujala legenda o pohanskej bohyni plodnosti Eostre, ktorá premenila zamrznutého vtáčika na zajaca a ten z vďačnosti na jar znášal vajíčka ako vták. Taká romantika! Zajac vraj tiež prináša šťastie a podľa byzantskej ikonografie predstavuje Krista.

Inak k nám však zvyk veľkonočného zajaca, ktorý nosí vajíčka (najmä čokoládové) a deti ich musia hľadať, prišiel z Nemecka. Nech už k nám teda doskákal z ktoréhokoľvek miesta alebo dôvodu, zdá sa, že na Veľkú noc by určite nemal chýbať. Napokon, formu na pečenie v tvare zajačika máme pravidelne aj v jarnej kolekcii Tchibo.

Recept na kávového zajačika

Káva sa pridáva do cesta vo forme espressa, ale aj ako netradičný kávový griláž, ktorý dodáva pečivu novú (a veľmi chutnú) štruktúru.

Ingrediencie:

  • 10 kávových zŕn Tchibo Brazil Mild
  • 2 polievkové lyžice trstinového cukru
  • 1 vajce
  • 90 g trstinového cukru
  • 100 ml mlieka
  • 90 g rozpusteného masla
  • 1 silné espresso
  • 160 g polohrubej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 90 g nasekanej horkej čokolády

Postup:

  1. Najprv si pripravte karamelizované kávové zrná. Na panvicu nasypte 2 lyžice cukru a pomaly ich rozpustite na karamel.
  2. Primiešajte nahrubo podrvené kávové zrná (môžete ich rozdrviť napr. v mažiariku) a zmes ihneď rozotrite na papier na pečenie.
  3. Nechajte vychladnúť a potom nalámte na malé kúsky.
  4. Na cesto vyšľahajte vajce s cukrom do peny a postupne prilievajte mlieko. Pridajte maslo, kávu, čokoládu, múku, sódu a karamelizované zrná.
  5. Cesto vlejte do menšej formy na zajačika až po okraj (ak nemáte silikónovú, dobre ju vymastite a vysypte) a prikryte druhou polovicou formy.
  6. Pečte pri 180 °C približne 35 – 40 minút.

Ako zabezpečiť, aby šiel zajačik dobre vyklopiť?

Tým, že je zajačik pomerne malý, väčšinou nie je problém dostať ho z formy vcelku. Oproti tomu baranček vie niekedy potrápiť! Aj tak je však dobré dodržať niekoľko zásad, najmä ak nemáte silikónovú formu:

  1. Formu dobre vymastite olejom alebo masťou – najlepšie štetcom. Vyhnite sa maslu a iným tukom, ktoré obsahujú vodu.
  2. Dobre formu vysypte! Môžete použiť hrubú múku alebo napríklad aj sušený strúhaný kokos – je to zaujímavé a chutné spestrenie.
  3. Uši formy z vonkajšej strany obaľte alobalom – tam býva menej cesta a rýchlejšie sa upečie, čo môže spôsobiť prilepenie.
  4. Kameninovú formu pred pečením nechajte aspoň hodinu namočenú vo vode.
  5. Po vytiahnutí z rúry obaľte formu vlhkou utierkou alebo ju dajte vychladnúť von – vyklápajte až po úplnom vychladnutí.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články