Rastlinné mlieka dnes kúpite v každých lepších potravinách alebo v obchodoch so zdravou výživou, ich výroba je však mimoriadne jednoduchá a zároveň si môžete byť istí čerstvosťou a kvalitou spracovaných surovín, a to za zlomok obstarávacej ceny. Na výrobu vám postačí akýkoľvek silnejší mixér. Rastlinné mlieka nemusia nahrádzať klasické živočíšne, je to však jeden zo spôsobov, ako získať z obilnín, orechov a olejnatých semienok prospešné živiny, a okrem toho potešiť maškrtné jazýčky.
Pri výrobe sa fantázii medze nekladú a výber surovín je len na vás a vašich preferenciách. Semená je vhodné cez noc namočiť, pretože sa z nich vyplavia inhibítory klíčenia (práve tie zodpovedajú za naštartovanie nového života) a po štiepení molekúl vo vode sa mlieko stáva stráviteľnejším, takže organizmus môže využiť oveľa väčšie množstvo živín. Na dnes sme pripravili tri jednoduché recepty z maku, konopného semienka a mandlí. Tak neváhajte a pusťte sa do práce ‒ uvidíte, že na kravské mlieko si ani nespomeniete!
Druhý deň vodu zlejeme, napučanú surovinu nasypeme do mixéra a zalejeme vodou (na jeden diel semien dáme dva diely vody). Rozmixujeme dohladka a precedíme cez sitko a plátno, aby sme z mixu dostali len čisté mlieko (bez kúskov suroviny a šupiek). Mlieko je ihneď pripravené na konzumáciu, nepriedušne uzavreté ho však možno uskladňovať v chladničke.
Dobrú chuť!
Recept sa vám vydaril a teraz chcete mlieko vyskúšať v nejakej kombinácii? Môžete ho pridať do domácich smoothie, například do toho s jahodami. Zachutili vám domáce rastlinné mlieka a radi by ste vyskúšali letné recepty? Vyrobte si domácu šťavu z ríbezlí a z malín, ktorá chutí, akoby ju vyrobili naše babičky.