Práve čítate

Tri sladké recepty, s ktorými spracujete prezreté banány

12779  
Zdieľať: 

Tri sladké recepty, s ktorými spracujete prezreté banány

Ľudí delíme na dve polovice: na tých, čo si banány špeciálne nechávajú „dôjsť“, a na tých, ktorým chutia len žlté. Ja patrím do tej druhej skupiny. Hnedé banány sú pre mňa veľmi sladké a mäkké. Ale zato sa s nimi výborne kúzli v kuchyni!

8. 6. 2019 3 min. čítania Tereza Olivová
Tri sladké recepty, s ktorými spracujete prezreté banány

Hnedými banánmi môžete vylepšiť bábovku, sušienky alebo mliečny kokteil. Využiť ich môžete napríklad na palacinky a lievance (1 vajce na 2 banány, rozmixujte a máte cesto), alebo  svetoznámy banánový chlieb. Ja pre vás mám trocha menej jednoduché, ale rovnako nezložité recepty.

Domáci termix

Pre deti ideálna desiata do „vrecúška“ alebo plnohodnotné raňajky.

My dospelí ho milujeme s nasekanými orechmi a kyslejšími druhmi ovocia ako milý variant dezertu ku káve. Navyše je vďaka vysokému obsahu bielkovín a prirodzených cukrov vynikajúcou desiatou pre športovcov.

Suroviny na 2 porcie termixu:

  • 2 zrelé banány (môžu byť aj veľmi mäkké)
  • 1 balenie plnotučného tvarohu
  • 1 balenie kvalitného jogurtu (min. 10 % tuku, ideálne použite jogurt gréckeho typu)
  • 1 lyžica nepraženého kakaa
  • prípadne sladidlo – záleží na chuti, podľa mňa nie je treba sladiť

Postup:

Je viac ako jednoduchý. Do mixéru alebo hlbokej misy vložte tvaroh, jogurt, pokrájané banány a kakao. Všetko rozmixujte do hladkého krému. Dávkujte priamo do pohára alebo krabičky. Môžete zdobiť čerstvým ovocím, lístkami mäty a medovky alebo sekanými orechmi.

Karamelizované banány (napríklad na kašu)

Suroviny na 2 porcie:

  • 2 mäkké banány
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžička sladidla (najlepší je med, golden sirup, javorový alebo datľový sirup)

Postup:

Pozdĺžne rozrežeme banány. Rozohrejte maslo a keď sa rozpustí, vložte banány rozkrojenou stranou na panvicu. Občas zakrúžte panvicou a kontrolujte, aby sa banány nepálili. Najlepšie je držať plameň zhruba na polovici. Za štyri minútky sú banány hotové, podľa chuti ich oslaďte a nechajte ešte dokaramelizovať.

Podávajte napríklad s kokosovou kašou. Tú pripravíte počas opekania banánov. Na dve porcie stačia tri lyžice kokosovej múky a 3 dcl mlieka – kravského alebo kokosového či mandľového „rastlinného mlieka“. Pomaly vyvarte prebytočnú tekutinu a kašu pri tom stále prešľahávajte (ako krupicovú kašu). Za pár minút kaša zhustne a môžete podávať.

Banánové cookies s bielou čokoládou

Tieto sušienky milujeme! Pripravujeme ich aj ako vianočné koláčiky, sú výborné na detskú oslavu či k nedeľnej káve. Môžete na ich výrobu použiť aj celkom škaredý hnedý banán.

Suroviny na plech sušienok:

  • 200 g hladkej múky
  • 70 g mäkkého masla
  • 1 vajce
  • 1 mäkký banán
  • 100 g bielej čokolády
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • 30 g práškového cukru (najlepší je doma uležaný s vanilkovými strukmi)
  • nastrúhaná citrónová kôra z jedného chemicky neošetreného citrónu

Postup:

Najemno nasekajte bielu čokoládu a nechajte zatiaľ bokom. Vo väčšej mise vymiešajte maslo s cukrom. Pridajte vajce a roztlačený banán. Spracuje dohromady. Na túto zmes cez sito pridajte múku a tiež prášok do pečiva. Vďaka maslu cesto veľmi mäkne, snažte sa ho nespracovávať rukou, ale rýchlo varechou alebo robotom. Bielu čokoládu pridajte na záver a rovnomerne ju do cesta rozsypte.

Spracované cesto dajte prikryté pokrievkou alebo fóliou stuhnúť na 30 minút do chladničky. Potom ho dajte na potravinársku fóliu, rýchlo vypracujte valček s priemerom asi 1,5-2 cm a vložte zabalené do fólie na hodinu do mrazničky.

Kým cesto vytiahnete, pripravte si na plech papier na pečenie a začnite nahrievať rúru na 170 °C, valček nakrájajte na polcentimetrové kolieska a s miernymi rozstupmi ich ukladajte na plech. Pečte asi 15 minút, kým začnú zlatnúť.

Sú výborné samotné alebo ku káve s napeneným mliekom. V uzatvorenej nádobe vydržia niekoľko dní.

A čo ďalej s prezretými banánmi?

  • Pripravte si rýchly milkshake – staršie banány rozmixujte s mliekom alebo jogurtom, pridajte čerstvé alebo mrazené ovocie a napríklad trochu medu.
  • Banány pokrájajte na štyri alebo päť častí a dajte zamraziť – zmrazené ich môžete kedykoľvek vytiahnuť, rozmixovať so smotanou. Pridajte vanilku, oriešky, karamel alebo ďalšie ovocie a máte výbornú zmrzlinu. Tu je recept.
  • Keď roztlačíte banán v miske a rozmiešate s vajíčkom a troškou múky, máte výborné cesto na palacinky, lievance alebo vafle. Navyše bez laktózy. Alebo môžete skúsiť celkom bezlepkovú verziu, len 1 vajíčko + 2 banány. Ďalšie recepty na lievance nájdete tu.

 

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články