Slimáky majú veľa podôb: niekto ich pečie na plechu každý kúsok zvlášť, iný ich natesno naukladá do pekáča a pečie ako celok. Ja patrím medzi tých, ktorí ich robia dohromady, pretože výsledok je oveľa šťavnatejší a to mám rada.
Druhá vec, čo ich robí takými vláčnymi, je veľa masla. Maslo v receptoch nikdy ničím nenahrádzam, pretože podľa mňa naň jednoducho nič nemá.
A čo náplň? V klasickej verzii nájdete vnútri hlavne maslo, cukor a škoricu, ale ja rada pridávam slivkový lekvár. To uvidíte aj v mojom recepte.
Ako na domáci slivkový lekvár? Recept nájdete napríklad v tomto recepte na klasické buchty
Kde naopak uberám, je zdobenie. Slimáky nepolievam polevou, pretože vďaka lekváru sú už aj tak dosť sladké. Namiesto toho radšej prihodím poriadnu hrsť orechov alebo ešte horúce slimáky polejem troškou kyslej smotany.
Tak sa do nich poďme pustiť, nech to aj u vás doma za chvíľu vonia tak krásne, ako práve teraz u mňa.
Na 15 slimákov potrebujete:
- 1 hrnček vlažného mlieka
- ½ hrnčeka krupicového cukru
- 1 balenie sušeného droždia (7 g)
- 2 vajce + 1 na potretie
- ¾ hrnčeka rozpusteného masla
- 4 hrnčeky celozrnnej pšeničnej múky
- 3/4 hrnčeka klasickej hladkej múky
- ½ lyžičky soli
- Kôra z 1 citróna
- Na náplň: 4 lyžice slivkového lekváru, 100 g masla, pár lyžíc cukru, mletá škorica, veľká hrsť orechov
Pokiaľ radšej pečiete z klasickej bielej múky, môžete ju v recepte použiť namiesto celozrnnej. Pravdepodobne vám ale na cesto bude stačiť menej masla a mlieka.
- Do misy nasypte všetku múku a cukor, v strede urobte jamku a do nej nalejte mlieko. V ňom rozmiešajte droždie.
- Všetko nechajte asi 15 min odstáť a potom pridajte vajce, maslo, soľ a citrónovú kôru.
- Vypracujte pružné cesto – v robote na vyššie otáčky až 5 minút práce, pokiaľ budete miesiť ručne, kľudne sa cestu intenzívne venujte 10 min.
- Hotové cesto uložte do čistej nádoby a zakryte utierkou. Na teplom mieste ho nechajte kysnúť asi 1 hodinu.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na 2 diely a z každého vyvaľkajte tenkú, obdĺžnikovú placku.
- Každú placku potrite vrstvou zmäknutého masla a lekvárom, posypte cukrom a škoricou.
-
Každú placku zrolujte do závinu a ten potom nakrájajte na cca 7 cm kúsky.
-
Vzniknuté slimáky naukladajte do pekáčika a nechajte medzi nimi len minimálne medzery. Potom ich zajkryte utierkou a nechajte ešte 20 mi. kysnúť v teple.
- Vykysnuté slimáky potrite vyšľahaným vajíčkom a posypte nasekanými orechmi.
- Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 30 min.
Náplň môžete obmeniť napríklad hrozienkami alebo perníkovým korením
- Dobre chutí, keď deň vopred naložíte hrozienka do rumu a potom ich pridáte do vyššie uvedenej náplne.
- Pre ešte voňavejšie slimáky môžete namiesto škorice použiť perníkové korenie.
- Ak naozaj holdujete orechom, skúste časť cesta namiesto klasického masla potrieť orechovým maslom, napríklad mandľovým. Recept na orechové maslá nájdete tu.
- A keď úplne upustíte od klasického receptu, môžete slimáky plniť aj tvarohom, čokoládou (to je naozaj veľká dobrota) alebo napríklad makom.