Práve čítate

Ako pripraviť brokolicu a ružičkový kel, aby chutili skvelo

19899  
Zdieľať: 

Ako pripraviť brokolicu a ružičkový kel, aby chutili skvelo

Ružičkový kel? To sú tie škaredé šedozelené guľôčky horkého čohosi, čo som v školskej jedálni vždy odkladala bokom. Dnes sa na zimnú sezónu tejto zeleniny neskutočne teším a varím ju tak raz týždenne. Môže byť totiž aj neskutočne dobrá!

3. 1. 2020 1 min. čítania Marie Háková
Ako pripraviť brokolicu a ružičkový kel, aby chutili skvelo

Ako môže byť ružičkový kel dobrý?

Kúzlo je v postupe, ktorému sa hovorí blanšírovanie. Pokiaľ ho poznáte, tento článok čítať nepotrebujete. Všetku tú nedobrú zeleninu pravdepodobne viete pripraviť tak, že si každý rád ešte pridá. Môj muž si o brokolicu alebo kel ako prílohu pokojne povie. Blanšírované sú totiž výborné.

Výsledkom bude sviežo zelená a chutná zelenina

Čo je blanšírovanie

Zeleninu krátko povaríte (presne tak dlho, ako potrebuje daný druh – mrknite na tabuľku nižšie) a potom veľmi, veľmi prudko schladíte, aby sama seba neohrievala už ani o minútku dlhšie.

Čím chladiť

Profíci v reštauráciách ju z hrnca prehadzujú do misy s ľadom. Ja ho väčšinou toľko k dispozícii nemám (máme vážne malý mrazák), ale sitko do drezu a ľadová voda urobia podobnú službu.

Zásadné je zeleninu precediť a okamžite prudko schladiť

Ako variť

Voda musí byť v momente, kedy do nej zeleninu vhadzujete, naozaj vriaca. Prudko bublajúca. Pomáham si rýchlovarnou kanvicou, prečo nie. Voda by tiež mala byť osolená. Nebojte sa hodiť tam soli veľa, kľudne hrsť. Väčšinu slanosti totiž potom vypláchnete ľadovým kúpeľom. A nakoniec pridávam prepustené maslo, zhruba lyžicu na dve porcie zeleniny. Dodá jedlu príjemnú, sladkastú chuť.

Soľou ani maslom/ghí nešetrite

Ako dlho sa blanšírujú rôzne druhy zeleniny?

Zelenina Dĺžka blanšírovania
Brokolica 3 minúty
Fazuľky 5 minút
Ružičkový kel 7 minút
Mrkva 2 minúty
Karfiol 3 minúty

Stiahnite si PDF so zoznamom zeleniny na vytlačenie.

Možno vás v zozname prekvapila mrkva. Blanšírovaná je skvelá k inej tepelne upravenej zelenine, napríklad k dusenej paprike, k zemiakom, k ľubovoľne upravenému karfiolu, k cukete, k brokolici… Rada jej pridávam len trošku, 1 mrkva do 2–3 porcií, aby dodala zvyšku jedla ďalšiu farbu.

Prečítajte si tiež:

Kompletná výbava do kuchyne

Kompletná výbava do kuchyne

Kolekcie Tchibo sú plné šikovných vychytávok, ktoré vám uľahčia varenie aj pečenie. Nakuknite!

Vyberte si
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články