Práve čítate

Správne zomleté zrnká ovplyvňujú chuť kávy. Viete, ako na to?

2141  
Zdieľať: 

Správne zomleté zrnká ovplyvňujú chuť kávy. Viete, ako na to?

Čerstvé zrnká a kvalitná voda sú základnými stavebnými kameňmi dobre pripravenej kávy. Najlepšie chute zo zrniek dostanete len vtedy, keď sú správne zomleté a každý spôsob prípravy vyžaduje trochu iné nastavenie mlynčeka. Určite to ale zvládnete, nie je to žiadna veda! :-)

5. 3. 2023 3 min. čítania Marcin Rzońca
Správne zomleté zrnká ovplyvňujú chuť kávy. Viete, ako na to?

Káva by sa mala mlieť v mlynčeku – práve rotujúce úlomky totiž umožňujú pomletie zrniek na malé kúsky, ktoré potom prídu do styku s horúcou vodou. Avšak čepeľový mlynček sa na to veľmi nehodí. Melie kávu rotujúcimi nožmi a tie zrnká rozsekávajú nerovnomerne. Pri tom vzniká veľké množstvo prachu, čo neskôr môže negatívne ovplyvniť chuť pripravenej kávy.

Čím lepší mlynček si kúpite, tým rovnomernejšie bude káva pomletá, takže jej čiastočky budú zhruba rovnako veľké bez ohľadu na nastavenú veľkosť a nebude vznikať také množstvo nechceného prachu. Prečo je to dôležité? Voda vyplavuje chute nachádzajúce sa v kávových časticiach. Keď sú molekuly rôzne veľké, z niektorých dostanete chuť rýchlejšie a z iných pomalšie. Môže sa potom stať, že sa menšie častice prevaria, čím sa uvoľnia nežiaduce chute (napríklad horkosť), kým väčšie častice nemajú dostatok času na uvoľnenie všetkých svojich aróm a môže vzniknúť nepríjemná kyslosť a chuť sa toľko nerozvinie. Dobre pripravená káva by mala byť prirodzene sladká a vyvážená.

Prílišné zaprášenie v mlynčeku spôsobuje, že káva získa ťažšiu pachuť, zanechá na jazyku nepríjemný pocit a chuť je nerozvinutá a utlmená. Mať kvalitný mlynček je teda podľa mňa veľmi dôležité, pretože mletie má výrazný vplyv na výslednú chuť vašej kávy.

Ako teda pomlieť kávu pre ten-ktorý druh prípravy?

Každý spôsob prípravy vyžaduje trochu iné mletie.

Káva na espresso by mala byť veľmi jemne namletá

Keď sa jej dotknete, mala by pripomínať skoro až hrubý prach. Vďaka tomu bude viac odolávať tečúcej vode a tým sa zvýši tlak, ktorý potom pretlačí vodu cez kávu. Tak sa pripravuje espresso. Tlakový kávovar vyžaduje naozaj jemné a rovnomerné mletie a to sa dá väčšinou dosiahnuť len v naozaj kvalitnom mlynčeku. Počítajte teda s tým, že to vyžaduje aj väčšiu investíciu. Z mojej skúsenosti na to väčšina ručných mlynčekov ani lacnejších elektrických nestačí.

Kávové zrná na prípravu v mokka kanvičke by mali byť o niečo hrubšie ako pri espresse

Tento typ mletia zvládne väčšina dobrých ručných aj základných elektrických mlynčekov. Čiastočky kávy by mali byť viditeľné a mali by ste na dotyk cítiť ich hrubosť. Káva by nemala byť pomletá najemno, pretože by sa vám mohlo upchať sitko kanvičky, čo v kombinácii s vriacou vodou môže viesť k nepríjemnej nehode. Počas prípravy by káva mala pomaly vytekať do hornej časti kanvičky, preto tiež odporúčam nastaviť nízky výkon horáka.

kawa dripper

Alternatívne metódy ako AeroPress, dripper, Chemex alebo prekvapkávací kávovar sú spojencami hrubšieho mletia

Hrubosť zomletých zrniek by mala pripomínať piesok alebo ako ja hovorím – pokojne až kuskus. :-) Pri prelivových metódach je dôležitým faktorom okrem správne pomletej ​​kávy  aj trvanie prípravy: pri dripperi alebo Chemexe je dobré vyčkať cca 3 − 4 minúty od zaliatia do konca prekvapkávania a pri kávovare na prekvapkávanú kávu asi 5 − 6 minút. Hrubosť mletia teda nie je v tomto prípade konštantná. Keď pripravujete menšie množstvo kávy, je potrebné trošku jemnejšie mletie, kým na väčší objem zase meľte hrubšie – to preto, aby ste sa trafili do správneho času lúhovania.

Možno to znie zložito, ale nebojte sa. Ako pri všetkom, aj mletie kávy je otázkou cviku, pozorovania a skúseností. Určite sa ale oplatí naučiť sa kávu pomlieť na správnu hrubosť, pretože len vďaka tomu si užijete tie najlepšie chute, ktoré vám káva môže poskytnúť.

Káva a potrebné príslušenstvo

Všetko, čo sa vám môže hodiť pri príprave domácej kávy nájdete na Tchibo.sk

Do e-shopu

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články