Práve čítate

Aj doma si môžete pripraviť kávu ako z kaviarne. 3 tipy, ako na to

8035  
Zdieľať: 

Aj doma si môžete pripraviť kávu ako z kaviarne. 3 tipy, ako na to

Dopriať si kávu v kaviarni môže byť luxusný zážitok. Obsluha sa nám venuje, barista kávu pripraví tak, ako ju máme radi, vychutnáme si ju s priateľmi alebo nad obľúbenou knihou... ale nie vždy si taký luxus môžeme dopriať každý deň. Niekedy máme kaviareň ďaleko, nemáme dosť času a každodenné kávičky tiež idú do peňazí. Skúste si pripraviť rovnako skvelú kávu aj doma!

23. 9. 2020 6 min. čítania Redakce
Aj doma si môžete pripraviť kávu ako z kaviarne. 3 tipy, ako na to

Možno si myslíte, že aby ste si dokázali pripraviť kávu ako z kaviarne, musíte mať špeciálne zručnosti, obrovský kávovar na espresso a ďalšie špeciálne vybavenie pre profesionálov. V kaviarni by ste toto všetko samozrejme potrebovali, ale doma vám postačí len pár doplnkov a rovnako dobrú (alebo veľmi podobnú) kávu si môžete pripraviť v pohodlí svojej kuchyne. Keď si prípravu kávy osvojíte, môžete za kávičky z kaviarní ušetriť veľa peňazí a to aj napriek tomu, že si možno na začiatku budete musieť kúpiť nejaké nové vybavenie. Sľubujeme ale, že to každému milovníkovi dobrej kávy vydrží robiť radosť a plniť funkciu veľa rokov.

Akú výbavu budete potrebovať?

Keď ide o výbavu na domácu prípravu kávy, väčšinou záleží na osobných preferenciách každého. A predovšetkým na tom, aký druh kávy máte najradšej.

Máte radi alternatívnu prípravu kávy? Odporúčame zadovážiť si keramický set na prípravu filtrovanej kávy a jednorazové papierové filtre. Ste milovníkom ľadovej kávy? Budete možno prekvapený – všetko, čo budete potrebovať, je sklenená fľaša s filtrom. Ľahko si s jej pomocou pripravíte kávu Cold brew – povieme si o nej za chvíľku. Nechutí vám iná káva ako tá s našľahaným mliekom, ale nemáte kávovar s nástavcom na napeňovanie? Potom vám prezradíme trik, ako to zvládnuť aj bez neho. Často totiž nie je potrebné kúpiť si hneď na začiatok úplne všetko. Výbornú kávu si vždy s istotou pripravíte pomocou jednoduchého French Pressu.

A to je len zlomok príkladov vybavenia, vďaka ktorým si za málo peňazí môžete pripraviť naozaj výbornú kávu.

Všetky vyššie uvedené vychytávky fungujú skvelo – otestované na kolegoch, ktorí kávu naozaj milujú. :-)  Doma pripravená káva, s pomocou vhodných pomôcok, vyzerala a chutila veľmi podobne ako v našich obľúbených kaviarňach. A ako už sme písali na začiatku, nakoniec to vyšlo výhodnejšie aj finančne. Pripravili sme pre vás 3 tipy, ktoré sa vám na začiatok určite budú hodiť:

Cold Brew z fľaše s filtrom

O akej fľaši s filtrom je reč? O takej, ktorá sa používa napríklad aj na prípravu sypaného čaju. Má výsuvné kovové sitko s naozaj jemným dierkovaním. Použiť teda môžete aj sklenenú kanvicu na čaj.

Káva Cold Brew je jednoducho káva pripravená za studena, ako aj jej názov napovedá. Skvelo chutí, keď ju skombinujete s citrusmi, ale výborná je aj sama o sebe, len s kockami ľadu. Ak si chcete túto kávu zobrať so sebou, rovnako ako horúcu kávu ju nalejte do termosky. Vydrží vďaka tomu osviežujúca po celý deň.

  • Pripravte si 20,5 g (v našom prípade to bolo asi 3,5 odmerky) čerstvo namletej ​​kávy a nasypte ju do filtra – najdôležitejšie je, aby boli zrnká pomleté na hrubšie, ako cukor kryštál. V opačnom prípade by totiž nezostala všetka len vo filtri, ale vysypala by sa aj do priestoru pre vodu, kde ju ale nechceme.
  • Do fľaše nalejte približne 300 ml studenej vody (najlepšie filtrovanej, napríklad z kanvice Brita).
  • Opatrne vložte do fľaše filter s kávou a potom dolejte toľko vody, aby všetka káva bola ponorená a voda dosahovala až po hrdlo fľaše.
  • Ak sa vám zdá, že sa k spodnej časti kávy voda nedostala, mierne kávu zamiešajte.
  • Fľašu s filtrom dobre uzatvorte.
  • Zatvorenú fľašu nechajte odstáť aspoň 12 hodín pri izbovej teplote (alebo 8-9 hodín v chladničke).
  • Po uplynutí doby lúhovania vyberte filter a kávu podávajte v pohároch s kockami ľadu.


Vedeli ste, že 100 ml kávy pripravenej za studena obsahuje viac ako 75 mg kofeínu? To je viac, ako obsahuje priemerný energetický nápoj.

Cappuccino s použitím French Pressu

Je to jasné! Cappuccino je jedným z najobľúbenejších druhov kávy s mliekom. :-) A my sa nedivíme. Lahodná káva so sladkastou mliečnou penou – to je perfektná kombinácia! Vyskúšajte si cappuccino pripraviť doma podľa nášho receptu. A náš trik na doma? Penu zvládnete pripraviť aj bez špeciálneho napeňovača.

  • Pripravte si čiernu kávu pomocou French Pressu (alebo ak máte doma kávovar, môžete použiť klasické espresso). Stredne alebo tmavo pražené zrná sú pre tento typ kávy najlepšie. My sme použili kávu Tchibo Barista.
  • Pripravte si stredne veľkú šálku (alebo pohár) s objemom asi 360 ml a nalejte doň espresso alebo cca 30 ml kávy z French Pressu.
  • Ohrejte si asi 250 ml mlieka.
  • Nalejte mlieko do čistého French Pressu a asi minútu ho energicky šľahajte pohybom rukoväte hore a dole. Myslite na to, že sitko by ste nikdy nemali vytiahnuť až nad povrch mlieka. Správne vyšľahané mlieko by malo asi 2x zväčšiť objem.
  • Takto pripravené mlieko môžete preliať do kovového džbánu a krúživými pohybmi premiešať, aby ste odstránili vzduchové bubliny a aby sa mlieko zmiešalo s penou. Tento krok ale nie je nutný.
  • Nakloňte hrnček alebo pohár kávy šikmo. Mlieko zmiešané s penou sa snažte naliať dostredu. Potom už ostáva len si spraviť pohodu a vychutnať si šálku kávy.

Káva pripravená s pomocou keramického filtra

Ak máte radi alternatívne spôsoby prípravy kávy, toto je niečo pre vás. Káva pripravená s použitím papierového filtra(Drip) si v súčasnosti získava stále viac fanúšikov na celom svete. A my sa nedivíme!

Rozbaliť

Zbaliť

  • Umiestnite keramický nástavec na prípravu filtrovanej kávy na hrnček alebo pohár (môže to byť ten, z ktorého budete neskôr kávu piť – len musí byť dostatočne veľký).
  • Ak môžete, nameľte si kávu tesne pred prípravou. Na niektorých elektrických aj ručných mlynčekoch môžete nastaviť stupeň mletia kávy. V tomto prípade by zrnká nemali byť rozomleté príliš jemne, mala by štruktúrou pripomínať krupicový cukor (cukor s menšími kryštálmi ako klasický kryštálový cukor). Čo sa týka výberu vhodného druhu kávy, najlepšia je taká, ktorá sa vyznačuje jemnejšou chuťou (my sme použili Privat Kaffee Brazil Mild).
  • Umiestnite papierový filter do nástavca, priveďte vodu k varu a prázdny papierový filter vriacou vodou zalejte – vďaka tomu sa prepláchne a navyše prehrejete keramický nástavec aj pripravený hrnček.
  • Keď všetka voda pretečie do hrnčeka, vylejte ju a nástavec s prepláchnutým filtrom umiestnite späť na hrnček. Do filtra nasypte pomletú kávu a všetko si postavte na váhu (nezabudnite ju vynulovať, alebo zapnúť až po umiestnení hrnčeka).
  • Najskôr na kávu rovnomerne nalejte 30 g vody (alebo len toľko, aby pokryla povrch kávy). Nechajte všetko asi 30 sekúnd pracovať – počas tejto doby bude unikať oxid uhličitý.
  • Po uplynutí 30 sekúnd pomaly nalievajte zvyšnú vodu, až do 250 g.
  • Počkajte, kým všetka voda pretečie cez kávu do hrnčeka a potom už môžete servírovať.


Na zalievanie filtrovanej kávy je najlepšia kanvička s tenkou hubicou v tvare takzvaného labutieho krku. Máva v sebe zabudovaný aj teplomer, podľa ktorého poznáte, že má voda na prípravu kávy vhodnú teplotu. V tomto prípade by mala mať 92 – 96 °C

Dúfame, že sa vám naše recepty na doma budú hodiť a vychutnáte si vlastnoručne pripravenú kávu možno ešte viac, ako keď si na ňu zájdete do kaviarne. :-) Keď sa vám to podarí, podeľte sa s nami o fotky na našom Facebooku! A nezabudnite, každý z nás sa môže stať skvelým baristom bez toho, aby opustil vlastnú kuchyňu.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články