Vianočnú tortu môžete urobiť v podstate z akejkoľvek torty, keď ju vianočne ozdobíte. :-) Ja ale rada prispôsobujem aj zloženie. Teda pridávam voňavé korenie a ďalšie ingrediencie, ktoré človeka vôňou aj chuťou prenesú v myšlienkach až do Štedrého dňa. V tomto recepte som použila škoricu, ktorá podľa mňa k vianočnému obdobiu neodmysliteľne patrí a nemôže chýbať.
Recept na vianočnú tortu
Korpus som pripravovala do dvoch foriem s priemerom 17 cm. Môžete ale použiť akékoľvek dve rovnako veľké formy s veľkosťou 16 – 18 cm.
Ingrediencie na korpus:
- 3 vajcia
- 220 g trstinového cukru (jemného)
- 90 g hladkej múky
- 3/4 lyžičky prášku do pečiva
- 3/4 lyžičky jedlej sódy
- 210 ml oleja
- 1 lyžička škorice (prípadne perníkového korenia)
- väčšia štipka himalájskej soli
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 260 g najemno nastrúhanej mrkvy
- 75 g nasekaných vlašských orechov
- Na potieranie: malinové coulis (prípadne rozvarené maliny s trochou cukru)
Ingrediencie na krém:
- 500 g tvarohu tučného
- 500 g mascarpone
- 250 ml smotany na šľahanie
- 3 – 4 lyžice práškového cukru
- niekoľko kvapiek vanilkového extraktu
Postup:
- Vajcia vyšľahajte s cukrom do svetlej peny. Múku s práškom do pečiva a jedlou sódou dôkladne preosejte.
- Do vyšľahaných vajíčok postupne pridajte olej, potom preosiatu sypkú zmes, škoricu, soľ, citrónovú kôru a nakoniec mrkvu a orechy.
- Hotové cesto rozlejte do dvoch tortových foriem (dno vyložené papierom na pečenie a boky vytreté maslom a opäť vyložené papierom na pečenie) s priemerom cca 16 – 18 cm.
- Pečte na 180 stupňov cca 35 – 40 minút.
- Medzitým si pripravte krém. V mixéri šľahajte mascarpone, tvaroh, vanilkový extrakt a cukor. Keď je krém pekne prešľahaný, pridajte šľahačku a šľahajte do hustého krému.
- Vychladnuté korpusy si rozrežte napol. Všetky potrite malinovým coulis (prípadne rozvarom alebo lekvárom).
- Korpusy potrite krémom a postupne skladajte tortu tak, že rovná plocha korpusu bude na dne torty a na vrchu torty.
- Nakoniec zvyšným krémom zľahka obtrite celú tortu, aby korpusy trochu presvitali.
Zvlhčite korpus alkoholom
Ak pripravujete tortu pre dospelých, môžete korpus navlhčiť rumom, vaječným likérom alebo punčom. Chutí to naozaj skvelo.
Ako ozdobiť vianočnú tortu?
Túto tortu som ozdobila medovníčkami a vetvičkami rozmarínu (môžete použiť aj ihličnaté vetvičky, ktoré ale nebudú jedlé).
Ak sa vám nechce pripravovať rovnaký typ zdobenia, ako som urobila ja, mám pár ďalších nápadov. Namiesto lesa môžete na tortu naaranžovať napríklad vianočné mestečko. Stačí si len upiecť niekoľko medovníkových domčekov, ktoré ešte môžete dozdobiť cukrovou polevou. Nakoniec ich umiestnite na vrch torty, alebo okolo nej.
Dobre na torte vyzerajú aj brusnice obalené v cukre, rozmarín, sušené plátky pomaranča a badián alebo škorica. Vždy, keď mi dochádzajú nápady, mrknem sa na Pinterest, kde nájdem veľa inšpirácie.
Nakoniec, vianočná torta sa dá pokojne ozdobiť aj klasickým vianočným pečivom, ako sú snehové pusinky alebo napríklad vanilkové rožteky.
Recept na medovníčky
Ak ešte nemáte napečené, bude potrebné pripraviť si pár medovníkov na zdobenie torty. Ja ich pečiem podľa tohto môjho receptu.
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky
- 75 g práškového cukru
- 1 vajce
- 35 g masla
- 30 g medu
- 1 lyžička perníkového korenia
- 1 lyžica kvalitného kakaa
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
Postup:
- Hladkú múku a práškový cukor si preosejte na pracovnú dosku. Do stredu si urobte jamku a vyklepnite do nej vajíčko.
- Maslo si dajte do kastrólika a na nízkom stupni ho rozohrejte. Potom hrniec odstavte preč zo sporáka, pridajte do neho med a premiešajte, aby sa vám všetko rozpustilo a spojilo.
- Maslo s medom vylejte na dosku do jamky v múke. Pridajte ešte korenie na medovníky, kakao a jedlú sódu. Zo všetkého vypracujte hladké cesto, zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte minimálne na jeden deň odpočinúť do chladničky (nebojte sa ho pokojne nechať v chladničke 3 ‒ 5 dní).
- Cesto vyberte z chladničky, trochu poprášte dosku hladkou múkou a cesto vyvaľkajte na hrúbku cca 3 ‒ 4 mm. Rúru vyhrejte na 160 stupňov.
- Pomocou formičiek si vykrajujte požadované tvary a ukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte cca 9 ‒ 10 minút. Medovníčky nechajte dôkladne vychladnúť (ideálne je nechať ich odpočinúť do druhého dňa).
Domáce perníkové korenie
Ak by ste si radi pripravili domáce perníkové korenie, mrknite na môj vlaňajší recept na perníkovú chalúpku. Nájdete ho tam. :-)
Čítajte tiež: Tri recepty na vianočné likéry: karamelový, vaječný a kávový