Práve čítate

Recept na domáci trdelník. Vláčny, voňavý a za pár drobných

14951  
Zdieľať: 

Recept na domáci trdelník. Vláčny, voňavý a za pár drobných

Trdelník väčšina ľudí buď miluje, alebo nenávidí. Čo mu ale nikto nevezme, je jeho sladká vôňa, ktorá vždy zaplní celé okolie. Keďže sa tradične pripravuje na ohni a pečie sa vonku, je to ideálny sladký streetfood - ale prekvapivo, ide to aj doma!

1. 11. 2021 3 min. čítania Juliana, Maškrtnica.cz
Recept na domáci trdelník. Vláčny, voňavý a za pár drobných

Na domácu prípravu trdelníka vám stačí obyčajný valček, ešte lepšie dva. Na ten namotáte pásiky cesta podobne, ako na drevené trdlá z hruškového dreva (odtiaľ ten názov trdelník) a o ostatné už sa postará rúra. Čaro trdelníka spočíva hlavne v čerstvosti.

Ak vás zaujíma história, tak trdelník má tradíciu v bývalom Sedmohradsku, kde žila maďarská menšina Sikulov a od nich prenikol do Maďarska. Na slovensko-české pomedzie rieky Moravy sa podľa legendy dostal na základe receptu kuchára, ktorého zamestnával gróf Gvadáni. Vďaka tejto šťastnej náhode sa postup rozšíril v okolí mesta Skalica už na konci 18. storočia. V tejto oblasti sa ho ľudia naučili vyrábať a dokonca sa tu vďaka zachovanej tradícii zapísal aj ako miestna chuťová pamiatka. Postupne sa ním prehrýzali na festivaloch aj na opačnej strane Moravy… A na konci 90. rokov sa stal u našich susedov zázrak a na jarmokoch sa objavilo trdlo ako najstarší staročeský dezert vôbec. :-)

Či už hovoríme o maďarskom, alebo neskôr skalickom trdelníku, prísady sú jasné –  v ceste má byť múka, mlieko, vajce, vanilka, maslo či masť, droždie a prípadne štipka korenia ako  muškátový oriešok alebo vanilka. Posýpku potom tvorí vajce a buď orechy, alebo sekané marhuľové jadrá (samozrejme bez kôstky), na Slovensku aj v Čechách je veľmi obľúbený aj škoricový cukor. Granko, kokos či zmrzlina vnútri sú novinky, ktoré patria skôr k novodobým záležitostiam.

Recept na domáci trdelník

Ak si chcete prevoňať jesenné dni sladkým trdlom aj doma, môžete vyskúšať môj recept. Tu je cesto, ktoré sa mi osvedčilo.

Ingrediencie:

  • 550 g hladkej múky
  • 280 – 300 g vlažného mlieka
  • 90 g masla alebo masti
  • 2 – 3 žĺtky (bielky nechávam na potretie)
  • 20 g vanilkového cukru
  • štipka muškátového orecha
  • 80 g cukru krupice
  • 20 g čerstvého droždia
  • 4 g soli
  • asi 50 g masla na potretie
  • 100 g mletých orechov, mandlí alebo marhuľových jadier a 100 g cukru na obalenie (ideálne s trochou vanilky)

trdelník domácí

Postup:

  1. Z malej časti múky a mlieka, lyžičky cukru a droždia urobte kvások, ktorý nechajte vzísť. V robote alebo v miske rýchlokyske vypracujte nie príliš lepivé, polotuhé cesto, malo by to trvať okolo 15 minút.
  2. Cesto nechajte asi 45 minút nakysnúť, potom polovicu cesta rozvaľkajte na 0,5 cm hrúbku a 45 cm dĺžku, následne cesto nakrájajte na asi 3 cm široké pruhy – druhú polovicu cesta  zatiaľ odložte do chladničky.
  3. Cesto namotajte na valčeky omotané alobalom (snažte sa, aby sa cesto mierne prekrývalo) a potrite maslom. Na malé trdelníky stačí jeden pruh, na veľké si musíte cesto rozvaľkať dlhšie, alebo spojiť 2 – 3 kratšie hady.
  4. Namotaný trdelník ešte potrite rozšľahanými bielkami a posypte zmesou orechov a cukru.
  5. Položte valček do pekáčika či formy na chlebíček tak, aby sa cesto neopieralo o dno ani boky pekáča. Nechajte ešte asi 15 minút nakysnúť – zatiaľ rozpáľte rúru na 180 – 200 stupňov, horkovzduch.
  6. Trdlá vložte do rúry, pečte asi 15 – 17  minút a v polovici pečenia pootočte (cesto má sklon dole mierne povoliť alebo sa rozlepovať, pokojne odstávajúci cíp prilepte naspäť).
  7. Po dopečení ešte raz cesto potrite maslom, obaľte v cukre s orieškami a mierne trdelník sklepnite z trdla (na jednom valčeku môžete mať namotané dve menšie trdlá, alebo jedno veľké).
  8. Zopakujte so zvyšným cestom, alebo si ďalšie cesto nechajte na druhý deň – aj keď vydrží aj do druhého dňa, čerstvo upečený je najlepší!

Čo keď sa to nedopečie?

Trdelník je zvnútra mäkký, po žĺtkoch zlatistý a vláčny, zvonka chrumkavý a karamelový, nikdy ale nesmie byť surový! Ak sa vám ešte cesto zdá nedopečené, dajte trdelník aj bez valčeka na 3 – 4 minútky naspäť dopiecť na pekáč.

Keď sa trdelník pečie nad uhlíkmi, potiera sa aj v priebehu pečenia mliekom alebo maslom, aby pekne sčervenal, ale v domácej rúre priebežné potieranie spôsobí skôr to, že si vyvetráte teplo. V dávnych časoch dokonca z trdelníkov kvapkal med! Táto lahôdka bola vždy naozaj sladká.

trdlo se skořicí a cukrem

Mimochodom, zvyšné cesto sa dá rovnako dobre použiť aj na orechové alebo škoricové slimáky v pekáči, čo je asi dôvod, prečo ľuďom táto rakúsko-uhorská špecialita tak chutí. Presne preto, že sú to jednoduché, obľúbené chute, ako ich poznáme už z detstva v nespočetných variáciách…

Všetko na varenie a pečenie

Všetko na varenie a pečenie

Na Tchibo.sk nájdete všetko, čo sa vám bude hodiť v kuchyni.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články