Práve čítate

Knedľový súboj: na pare, hrnčeková, aj žemľová! Recepty a tipy, ktoré sa vám budú hodiť

7539  
Zdieľať: 

Knedľový súboj: na pare, hrnčeková, aj žemľová! Recepty a tipy, ktoré sa vám budú hodiť

Aké knedle vám najviac chutia? Vybrali by ste si radšej nadýchaný obláčik, ktorý ide z polovice upraviť k husi a z druhej polovice narobiť sladké knedličky ako stvorené na poliatie maslom a posypanie kakaom, alebo fandíte skôr poriadnemu hutnejšiemu materiálu, z ktorého sa dobre najete a nemusíte čakať na kysnutie?

10. 11. 2021 4 min. čítania Juliana, Maškrtnica.cz
Knedľový súboj: na pare, hrnčeková, aj žemľová! Recepty a tipy, ktoré sa vám budú hodiť

Môj obľúbenec je klasická kysnutá. Milujem ju pre jej schopnosť dobre nasiaknuť všetky kvalitné omáčky a dopraviť ich na vidličke bez pofŕkania až tam, kam patria – do brucha! A zbožňujem ju aj v sladkom variante – v lete plnenú čučoriedkami, v zime s lekvárom a kakaom alebo s vanilkovou omáčkou a makom. Ach! Kysnutá knedľa, vôbec nie si blbá, ako ti niektorí hovoria.

Čestné miesto má u mňa aj luxusná žemľová snehová knedľa, niekedy nazývaná karlovarská. Nádherne prežiari každý tanier a každé, inak nudné, hnedé jedlo. Vďaka vysokému obsahu vajec je to vlastne jedlo samé o sebe, skoro taká plnka bez mäsa – a tiež v nej zužitkujete veľa pečiva. Uvaríte ju ľahko vo fólii alebo v obrúsku, po starom, v oboch prípadoch zrolovanú ako bonbón, ktorý žemľovú zmes podrží dokopy, kým sa zacelí.

Nakoniec hrnčeková knedľa, rýchlovka, ktorú som spoznala až v dospelosti vďaka kamarátom, ktorí krivdili kysnutým knedliam. Knedľu má byť vraj na skus trochu cítiť. Ak vaša babička občas siahla po knedle z vrecka s burizónmi, tak tento typ to približne je – vyhovuje stravníkom s malým časovým limitom, ale potrebou domácej prílohy a štruktúrou podobnou zemiakovej. Dá sa ešte vylepšiť žemľou, aj bylinkami. Na mojich fotkách ju ale vidíte čistú, aby sa dala štruktúra lepšie poznať.

Najmilovanejšia knedľa zo všetkých je pre mňa tá zemiaková, ale tému zemiakového cesta si musíme rozpísať nabudúce – a tiež to znamená mať uvarené zemiaky vopred…

Kysnutá knedľa

Z uvedeného množstva surovín pripravíte asi 2 väčšie šišky, alebo 3 menšie.

Ingrediencie:

  • 500 g hrubej múky
  • 250 g mlieka zohriateho asi 30 stupňov
  • 1 vajce
  • 20 g oleja
  • 10 g soli
  • 20 g droždia
  • 2 žemle

Postup:

  1. Z vlažného mlieka a múky si oddeľte po 50 g a zmiešajte spolu s droždím. Nechajte na teplom mieste vzísť kvások (asi 15 – 20 minút).
  2. Ku kvásku pridajte ostatné suroviny okrem žemlí a vypracujte hladké cesto.
  3. Nakoniec primiešajte na kocky pokrájané žemle (ak chcete neskôr robiť sladké kysnuté knedličky, oddeľte si predtým časť cesta).
  4. Nechajte asi 30 – 40 minút kysnúť v teple, potom cesto rozdeľte na žiadaný počet šišiek a tie nechajte nakysnúť opäť v teple (napríklad v zatvorenej rúre na plechu), asi 30 minút.
  5. Pripravte si čo najväčší hrniec, asi do polovice ho naplňte vodou a priveďte k varu. Pridajte lyžičku soli a knedle do hrnca pomocou plastovej karty presuňte.

    Ide to aj inak!

    Alternatívne cez hrniec napnite široký obrus alebo detskú látkovú plienku a zaviažte tak, aby ste vytvorili akýsi obrí parák – dno látky by malo byť nad vodou. Priklopte a nechajte naparovať. Ak máte parnú rúru, stačí knedle nechať kysnúť na dierkovanom plechu a vložiť ich do rúry, kým sa rozoznie signál parného programu.

  6. Varte alebo parte knedle asi 25 minút. Vyberte, poprepichujte a podávajte – všetky knedle môžete urobiť aj do zásoby, prípadne aj nakrájané zamraziť a potom pred podávaním ohriať na paráku.

Karlovarská knedľa

Z uvedených surovín pripravíte 1 šišku.

Ingrediencie:

  • 160 g pečiva (3 – 4 rožky alebo 3 malé banketky) nakrájaného na kocky
  • 3 vajcia (rozdeľte na bielky a žĺtky)
  • 2 hrsti petržlenovej vňate
  • 1 dcl mlieka
  • 20 g rozpusteného masla
  • 3 g soli
  • na špičku noža muškátového orieška
  • 35 g hrubej múky

recepty na knedlíky

Postup:

  1. Vyšľahajte bielky so soľou do pevného snehu.
  2. Vo veľkej mise premiešajte pečivo so žĺtkami, mliekom, maslom, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou.
  3. Postavte hrniec s vodou na sporák a priveďte k varu.
  4. Vmiešajte do zmesi bielky a hrubú múku.
  5. Cesto dajte na obrus alebo fóliu a zabaľte ako bonbón.
  6. Varte vo vode asi 25 minút, v polovici varenia obráťte.

Hrnčeková knedľa

Počet knedlí sa bude líšiť podľa rozmeru hrnčeka. Ja väčšinou pripravím približne 2 menšie kúsky alebo jeden väčší – z pollitrovej odmerky.

Ingrediencie:

  • 2 vajcia, rozdeliť na bielky a žĺtky
  • 2 dvojdecové hrnčeky hrubej múky (260 g)
  • 2 hrnčeky mlieka (200 g)
  • kúsok masla (30 g)
  • 1 – 2 rožky alebo žemle
  • 3 g soli

Postup:

  1. Maslom dôkladne vytrieme hrnčeky s rovnými stenami, prípadne niektoré poháre na zaváranie, formu na srnčí chrbát (silikónovú), alebo odmerku z teplovzdorného skla.
  2. Zvyšné maslo rozpusťte a pridajte k mlieku. Vyšľahajte si bielky.
  3. Rovnakým šľahačom premiešajte mlieko, žĺtky, soľ, do zmesi pridajte múku a ručne vmiešajte žemle. Ak si nie ste istí svojimi šľahacími schopnosťami, pokojne pridajte aj 1 lyžičku prášku do pečiva.
  4. Nakoniec jemne vmiešajte sneh a hotové cesto rozdeľte do hrnčekov – malo by byť asi do ⅔ nádoby.
  5. Hrnčeky posaďte do hrnca s vriacou vodou, mala by siahať asi do polovice hrnčekov.
  6. Varte asi 25 – 30 minút pod pokrievkou. Po dovarení je niekedy knedliam potrebné pomôcť z nádoby nožom, ktorým prejdete pomedzi cesto a nádobu.
  7. Krájajte na tenké plátky.

Zemiakový bonus

Článok síce nie je o zemiakových knedliach, ale verím, že sa vám recept určite môže hodiť, preto vám sem jeden na záver prihodím :-) Z časti tohto cesta niekedy robím aj šišky (s makom!) alebo malé gnocchi, ktoré zmrazím na neskoršie využitie.

Ingrediencie:

  • 400 g múčnych zemiakov – uvarených, vychladnutých a najemno nastrúhaných
  • 250 g detskej krupičky alebo hrubej múky
  • 1 vajce
  • 30 ml oleja
  • 6 g soli (1 lyžička)


Základom sú uvarené zemiaky. S trochou cviku to ide aj z vlažných, len roztlačených alebo prelisovaných, ale nastrúhané studené sú istejšie. Zemiaky by mali byť múčne, teda typ C. Čím vodnatejšie zemiaky, tým horšie sa s cestom pracuje, rozteká sa a môže sa vo vode rozpadať.

Postup:

  1. Vypracujte cesto zo zemiakov so zvyšnými surovinami a na múke vytvarujte 2 valčeky.
  2. Knedle varte v osolenej vode asi 25 minút, po vybratí ich prepichnite a podávajte.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články