Základom sú čerstvé vajcia. Vždy ich kupujem tesne pred tým, ako sa chystám stratené vajcia pripravovať. Ak práve nie ste ranné vtáča, rovnako ako ja, kúpte ich deň vopred. V regáli v obchode hľadajte vzadu a vyberte tie najčerstvejšie. Čím čerstvejšie vajíčka budete mať, tým bude bielok tuhší. Vďaka tomu bude lepšie držať pokope, keď vajce vhodíte do vody.
Staršie vajíčka majú bielok z veľkej časti tekutejší a roztečený. Táto tekutá časť potom môže spôsobovať, že sa vám väčšina bielka v hrnci “rozutečie”. Rozdiel medzi čerstvým a týždeň starým vajíčkom môžete vidieť na fotke. Vľavo je čerstvé vajíčko s tuhým bielkom, vpravo je staršie.
Okrem čerstvého vajíčka budete tiež potrebovať hrniec s väčším množstvom vody. Ak použijete vody málo, budete mať ploché vajce. Vodu v hrnci priveďte k varu, potom ho zložte zo sporáka. Voda by nemala bublať, keď do nej budete dávať vajíčka. Bublinky majú byť len drobné.
2 spôsoby, ako pripraviť stratené vajcia
Môžete skúsiť jednoduchší a istejší variant, vhodný pre začiatočníkov – s potravinovou fóliou. Alebo sa hneď pusťte do prípravy klasickým spôsobom.
Jednoduchší variant s potravinovou fóliou
Zoberte menšiu misku a vysteľte ju fóliou. Tú vytrite olejom (je jedno akým, ale keď použijete olivový, vajce nebude mať čisto bielu farbu), rozklepnite do nej vajce a zatvorte natesno uzlíkom alebo svorkou. Vložte do horúcej nebublajúcej vody na 3 – 4 minúty, potom vyberte. Fóliu hore pod uzlíkom rozstrihnite a opatrne z nej vyberte vajce. Hotovo! Žiadna veda, že?
Klasický spôsob prípravy
Do vriacej (nebublajúcej) vody pridajte 1 lyžicu octu a vytvorte pomocou varešky alebo lyžice krúživými pohybmi pozdĺž okraju vodný vír. Vajce najskôr rozklepnite do malej misky a potom ho opatrne vlejte doprostriedka víru. Odporúčam chvíľu počkať, kým nebude vír taký silný. Keď vajce vložíte do silného víru, bielok sa môže rozutekať po hrnci. Keď je slabší, tak mi všetko drží pekne pokope. Vajce varte 3 minúty. Počas varenia môžete bielkam pomôcť lyžicou alebo vareškou tak, že keď si všimnete, že sa vám rozutekávajú, posuňte ich tam, kde majú byť.
Keď pripravujem väčšie množstvo vajec
Najradšej mám prípravu s vodným vírom, ale keď pripravujem raňajky pre viac ľudí, je tento spôsob trochu pomalý. Môžete totiž robiť vajce len jedno po druhom. Preto sa vtedy oplatí použiť techniku s potravinovou fóliou. Pri pridávaní a vyberaní vajec je potrebné pracovať rýchlo, aby ste tie posledné neprevarili.
Ak nechcete vajíčka servírovať hneď po uvarení (tak je to ale najlepšie), pripravte si hrniec alebo misu s ľadovou vodou. Keď vajíčka vyberiete z hrnca, môžete si ich tam na chvíľu odložiť. Studená voda zastaví proces varenia. Nebojte sa, nebudete potom jesť studené vajcia – pred servírovaním ich ohrejte 30 sekúnd v teplej vode. Kým ich dáte na tanier, nezabudnite ich pomocou servítok trochu osušiť, aby ste nemali v jedle prebytočnú vodu.
Ako podávať stratené vajcia – recept na avokádovú nátierku
Stratené vajcia môžete servírovať na anglickom muffine so slaninou a holandskou omáčkou, na orestovanej alebo grilovanej špargli so slaninou, v šaláte alebo napríklad s avokádovou nátierkou, na ktorú mám pre vás recept.
Ingrediencie:
- 1 zrelé avokádo
- 2 – 3 lyžice citrónovej šťavy
- 55 g cherry paradajok (cca 2 -3)
- 25 g jarnej cibuľky (cca 1 užšia jarná cibuľka)
- 1/2 lyžičky kari
- 1/3 lyžičky zázvoru
- hrsť čerstvého koriandra
- opečený kváskový chlieb na servírovanie
- stratené vajce na servírovanie
Postup:
- Paradajky a jarnú cibuľku nakrájajte na naozaj drobné kúsky.
- Olúpte avokádo, vyberte kôstku a dužinu zo šupky vyškrabnite lyžicou. Dajte do misky a roztlačte vidličkou.
- K avokádu pridajte citrónovú šťavu, nakrájanú jarnú cibuľku a cherry paradajky, kari, zázvor a natrhaný čerstvý koriander. Premiešajte.
- Avokádovú nátierku servírujte na opečenom kváskovom chlebe so strateným vajcom.
Keď na prípravu strateného vajíčka nemám práve toľko času alebo trpezlivosti, pripravujem namiesto neho vajce namäkko (varím ho 3 minúty od chvíle, kedy voda dosiahne bod varu). Potom ho už len stačí opatrne olúpať a je to. Takto pripravené vajíčko servírujem na avokádovom toaste alebo na anglickom muffine. Najlepšie je preliate holandskou omáčkou. Mňam!
Čítajte tiež:
- Zelené palacinky zo špenátového cesta
- Lenivé raňajky, ktoré sa pretiahnu cez obed do popoludnia. Návod na dokonalý brunch
- Vaječná omeleta je skvelá na raňajky aj na večeru. Ako na to, aby bola správne nadýchaná?
- Veľký súboj vajíčkových nátierok podľa tých najlepších kuchárov
- Vajíčkový šalát s avokádom