Jedna polievka je grunt
Vďaka najrôznejším typom závariek môžem z jedného vývaru, zeleninového krému alebo z iného polievkového základu pripraviť nespočetné množstvo verzií polievok a krémov. A najlepšie na tom je, že si na nich môžu pochutnať aj tí, čo sú zo zdravotných dôvodov obmedzení diétou alebo jedia len určité potraviny kvôli svojmu presvedčeniu a vlastnému životnému štýlu. Závarka nielenže dodá telu pocit sýtosti a potrebné nutričné hodnoty, ale tiež oživí, dochutí, zahustí a spestrí aj tú najjednoduchšiu polievku.
Polievkové nočky ako zaručená klasika
U nás doma sú jednou z najobľúbenejších závariek klasické polievkové nočky, ktoré si podľa chuti dochutíme cesnakom, lahôdkovým droždím alebo čerstvými či sušenými bylinkami. Z cesta si buď lyžičkou pripravím väčšie nočky, alebo s pomocou strúhadla či haluškovača jednoducho vyrobím menšie.
Potrebujeme na to:
- 80 g hrubej múky (prípadne časť múky nahraďte detskou krupicou),
- 20 g zmäknutého masla,
- 2 vajcia, soľ, čierne korenie,
- ¼ lyžičky polievkového korenia,
- štipka kurkumy (môžete vynechať),
- 1 lyžica nasekaných čerstvých byliniek.
A aký je postup:
- Suroviny zmiešame dokopy a necháme chvíľu odstáť.
- Do vriacej vody vyskúšame vytvoriť 1 nok (tvoríme ho pomocou dvoch lyžíc alebo cez hrubé strúhadlo), aby sme vyskúšali, či sa nerozvarí. Ak sa rozvarí, pridáme trošku hrubej múky.
- Noky sú uvarené vtedy, keď nám vyplávajú na povrch polievky.
- A môže sa podávať!
Závarka v podobe drožďových halušiek
Že nie ste „pečienkový“ typ a aj pečeňové halušky pre vás znamenajú tú najväčšiu nočnú moru? Nezúfajte, ako super alternatívu tu pre vás mám drožďové halušky. A keďže sú bezmäsité, ocenia ich aj vegetariáni. Drožďové halušky sú u nás v rodine veľmi obľúbené nielen u dospelých, ale aj u detí.
Čo potrebujeme:
- 3 – 4 kocky droždia,
- 1 vrchovatá lyžica masla,
- 4 lyžice smotany (prípadne mlieka),
- 1 vajce,
- soľ,
- čierne korenie,
- strúhanka na zahustenie.
Postup:
- Droždie si rozpustíme na strednom plameni na nepriľnavej panvici.
- Keď nám začne hustnúť a tvoriť kompaktnú hmotu, pridáme lyžicu masla a pomocou drevenej špachtle droždie s maslom rozdeľujeme a opekáme, kým nám nevznikne drobivá zmes. Tú ešte chvíľu restujeme dozlata. Potom zmes necháme vychladnúť.
- Do zmesi pridáme smotanu, vajce, soľ a čierne korenie. Necháme ju chvíľu odstáť.
- Potom pridáme strúhanku podľa potreby (cca 4 vrchovaté lyžice).
- Následne mokrou rukou tvoríme halušky, prípadne pomocou dvoch lyžíc noky.
- Halušky vhodíme do vriacej polievky a krátko povaríme.
- Dobrú chuť!
Chutné a bezlepkové liate cesto
Ak máte rovnako ako my v rodine bezlepkovú diétu, môžete vyskúšať závarku z ryžovej, pohánkovej, šošovicovej alebo napríklad zo pšenovej múky. Výhodou je, že polievke či krému dodáte ďalší chuťový prvok. Ja som pre vás pripravila závarku v podobe bezlepkového liateho cesta, ktoré sa dá použiť do vývaru alebo do rajčinovej polievky. Cesto môžete liať cez vidličku, strúhadlo alebo hrubé sito.
Najskôr odporúčam cesto vyskúšať do samostatnej vriacej vody, nie priamo do polievky, aby ste mohli prípadne upraviť jeho konzistenciu, keby bolo príliš riedke alebo naopak husté.
Čo potrebujeme:
- 2 vajcia,
- 70 g hladkej bezlepkovej múky,
- 1 lyžica mlieka, štipka soli,
- 1 lyžica nasekaných čerstvých byliniek,
- 1 lyžička masla.
Ako ľahko postupujeme:
- V miske si zmiešame vajíčka, bezlepkovú múku, mlieko, štipku soli, bylinky a zmäknuté maslo.
- Hotové cesto strúhame na hrubom strúhadle do hotovej polievky a necháme chvíľu povariť.
Tradičné mäsové guľky
Pre milovníkov mäsa, ale aj pre všetkých, čo majú v polievke radi jeho chuť, sú mäsové guľky skvelým variantom závarky. Aj pre deti, ktoré napríklad majú problém s kusmi mäsa v polievke, budú mäsové guľky oveľa lákavejšie a zábavnejšie. Ja už nerobím vývar inak ako v pomalom hrnci a mäso sa potom krásne rozpadá a pekne sa s ním pracuje.
Na mäsové knedličky sa najlepšie hodí hovädzie mäso, ale niekto ich pripravuje napríklad aj zo zmesi hovädzieho a bravčového alebo z kuracieho. Mäso pred varením nezabudnite sprudka orestovať, aby mali vývar aj mäsové guľky ten správny šmrnc.
Pri príprave mäsových guliek môžete urobiť väčšie množstvo, nechať ich časť vychladnúť a dať si ich zamraziť. Máte ich pri ďalšom varení k dispozícii na lusknutie prstov.
Veľmi obľúbené sú u nás aj pečeňové halušky a ja tu mám pre vás náš rodinný recept
Čo potrebujeme:
- 190 g morčacej pečienky,
- 1 vajíčko,
- 1 strúčik cesnaku,
- 2 – 3 lyžice strúhanky (v prípade bezlepkovej diéty bezlepková strúhanka),
- soľ,
- čierne korenie,
- majoránka.
A ako to bude ďalej:
- Morčaciu pečienku rozmixujeme najemno, pridáme rozotretý cesnak, vajíčko a strúhanku.
- Zmes osolíme, okoreníme a pridáme majoránku.
- Potom zo zmesi tvarujeme guľôčky, ktoré vhodíme do vriacej polievky a krátko ich povaríme.
A môžete servírovať. Dobrú chuť a hlavne – na zdravie!
-
Prečítajte si tiež:
Hrejivá rodinná pohoda
Nechajte váš domov zažiariť množstvom hrejivých dekorácií a svetielok.