Práve čítate

Vyskúšala som 4 spôsoby, ako sa zbaviť žmolkov na oblečení. Ktorý fungoval najlepšie?

9672  
Zdieľať: 

Vyskúšala som 4 spôsoby, ako sa zbaviť žmolkov na oblečení. Ktorý fungoval najlepšie?

Svetre nosím od jesene do jari a pokojne si ich dám aj počas chladnejších letných večerov. Teplé oblečenie ale často býva vyrobené z materiálu, ktorý sa, bohužiaľ, ľahko žmolkuje. Potom vyzerá obnosene a nepekne, takže som začala hľadať podomácky vyrobené, lacné, rýchle a hlavne účinné spôsoby, ako sa žmolkov zbaviť.

15. 2. 2024 3 min. čítania Anna Gach
Vyskúšala som 4 spôsoby, ako sa zbaviť žmolkov na oblečení. Ktorý fungoval najlepšie?

Internet je studnicou nápadov, ale už som poučená a viem, že nie všetky fungujú. Tento rok som sa rozhodla znovu pustiť do boja so žmolkami na mojich obľúbených svetroch a pri tejto príležitosti pre vás zrecenzovať tipy, ktoré nájdem. Svetre odžmolkovávam preto, aby vyzerali stále ako nové, mohla som ich nosiť dlhšie a nekupovala náhradné. Robím to, aby som šetrila prírodu, ale tiež svoje peniaze, a preto bol môj cieľ jasný – zbaviť sa žmolkov ideálne bez nákladov. Ako to dopadlo?

Do boja s lepiacou páskou

Prvou metódou, ktorú som vyskúšala, bola lepiaca páska. Mám ju vždy doma v šuplíku a vyzeralo to jednoducho, takže prečo nie.

Samotný postup je hračka. Nastrihala som pásku na kúsky a pritlačila lepivou stranou na sveter. Potom musíte pásku rýchlo a razantne strhnúť, trochu ako pri depilácii. Táto metóda odstránila drobné chĺpky, ale na väčšie žmolky, ktoré držali pevne na povrchu svetra, sa neosvedčila. Možno potrebujem silnejšiu pásku? Snažím sa ale nájsť spôsob, ako sa zbaviť žmolkov s tým, čo mám doma po ruke, takže do papiernictva som sa nerozbehla a posunula som sa k ďalšiemu spôsobu.

Lepiacu pásku má doma skoro každý

versus

Časovo náročné a na väčšie žmolky neúčinné.

Čas na pemzu

Použitie pemzy mi nie je cudzie, u nás v rodine to bolo vždy „núdzové riešenie”, keď sme potrebovali rýchlo niečo odžmolkovať, aby sveter vyzeral dobre.

A ako to urobiť bez poškodenia jemných látok? Sveter rozprestrite na rovný povrch, napríklad na stôl alebo pokojne na podlahu. Na pemzu navlečte pár starých pančúch alebo siloniek a potom začnite sveter plynulými pohybmi akoby vyčesávať. Funguje to? Pri tejto metóde je lepšie byť opatrný a pri lepších kúskoch by som ju možno vynechala, ale ak nemáte po ruke nič iné, funguje prekvapivo dobre.

Veľmi efektívne a za nízku cenu.

versus

Keď budete príliš tlačiť, môžete sveter poškodiť.

Ďalší sveter na holenie!

Jednorazový holiaci strojček poslúži aj po tom, čo sú vaše nohy perfektne hladké.

Jediné, čo musíte urobiť, je opäť rozložiť sveter na rovný povrch a potom ho veľmi opatrne jednoducho oholiť. Nesmiete ale tlačiť a musíte dávať pozor, aby sa sveter nezachytil medzi čepieľky. Pre mňa osobne je to metóda, ktorú by som použila iba vtedy, keby som nemala po ruke nič iné, pretože mám strach, aby som si sveter nepoškodila. Na jemné látky by som žiletku nebrala vôbec, to radšej znesiem nejakú tú žmolku.

Žiletka nemusí byť úplne nová, môžete použiť takú, ktorú by ste inak vyhodili do koša.

versus

Pri každom použití poškodzuje vlákna materiálu.

Odžmolkovávač do každej rodiny

Je to malé, veľmi šikovné a efektívne zariadenie, ktoré sa oplatí mať po ruke priamo v šatníku.

Viem, že som sľubovala len domáce metódy, ale keď som hľadala možnosti na internete, narazila som tiež na elektrický strojček, určený priamo na oblečenie. A hneď sa z neho stala veľká konkurencia pre moju zlatú, rokmi overenú pemzu. Je to určite bezpečnejšia metóda ako bežné holítko, pretože nepoškodzuje vlákna. Ďalšou výhodou je fakt, že holiace strojčeky určené na oblečenie majú špeciálnu nádobku, do ktorej sa zbierajú všetky žmolky a chuchvalce. Vďaka tomu je celá operácia „obnovy“ šatníka rýchla a nie je potrebné po nej vysávať.

Musím priznať, že množstvo spôsobov, ako si pomôcť v boji proti žmolkom, ma prekvapilo. Väčšina z nich sú ale tak trochu “núdzové riešenia”, keď iba rýchlo potrebujeme niekam ísť a vyzerať reprezentatívne. Nakoniec musím za víťaza vyhlásiť strojček. Nie je drahý a ako jednorazová investícia sa vám určite oplatí, pretože výrazne predĺži životnosť vašich obľúbených kúskov. Žmolky odstráni rýchlo a nemusíte sa báť a strážiť, aby ste svetre nepoškodili. Navyše si ho môžem zobrať so sebou do kufra alebo kabelky, v ktorej nezaberie veľa miesta a je vždy pripravený na použitie. Tak vyriešim nevzhľadné chuchvalce a žmolky raz dva v akejkoľvek situácii.

Pomocníci pre ľahké kúzlenie v kuchyni

Pomocníci pre ľahké kúzlenie v kuchyni

S novými vychytanými pomocníkmi pôjde varenie aj upratovanie v kuchyni ľahko od ruky.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články