Práve čítate

Do kapusty aj do vareného vína! (Ne)tradičné tipy a recepty na využitie slivkového lekváru

2216  
Zdieľať: 

Do kapusty aj do vareného vína! (Ne)tradičné tipy a recepty na využitie slivkového lekváru

Keď sa povie slivkový lekvár, hneď sa nám vybaví jeseň. Máte to rovnako? Inšpirujte sa našimi tipmi, ako slivkový lekvár využiť pri varení a pečení.

21. 9. 2021 3 min. čítania Kitchen Story
Do kapusty aj do vareného vína! (Ne)tradičné tipy a recepty na využitie slivkového lekváru

Slivkový lekvár pozná asi každý z nás, ale dá sa pripraviť aj z iných druhov ovocia. Už ste skúšali napríklad variant z jabĺk, hrušiek alebo broskýň? Prekvapí vás jemnejšou chuťou.

A čo vlastne lekvár je? Pripravuje sa z veľmi zrelého až z prezretého ovocia. Výsledná konzistencia by mala byť hladká a hustá (kašovitá), čo dosiahnete varením alebo pečením ovocia. Tradičný lekvár sa pečie bez pridaného cukru až do zhustnutia.

Suroviny, ku ktorým sa hodí lekvár


Kombinácií by sme určite vymysleli veľa, ale s týmito nikdy nestúpite vedľa:

  • orechy
  • mak
  • perníkové korenie
  • škorica
  • zverina a bravčové mäso
  • čokoláda

Lekvár do sladkých receptov

Najčastejšie ho využívame klasicky ako náplň do buchiet, koláčov a knedličiek, ale dáme vám pár trošku netradičných tipov. Skúste si pripraviť napríklad kysnuté slimáky s lekvárom alebo makové palacinky natreté tenkou vrstvou lekváru. A čo tak začať deň tým, že ho primiešate do ovsenej alebo pohánkovej kaše so semienkami a jesenným ovocím?

A nemôže chýbať bábovka! Tú pečie doma skoro každý a ako sa hovorí, čo rodina, to iný recept. Skúste tentokrát pripraviť variant s čokoládou a lekvárom. Buď môžete ingrediencie pridať priamo do cesta alebo naopak vytvorte čokoládovo-lekvárovú polevu. U nás doma je veľmi obľúbený recept na perníkový závin plnený slivkovým lekvárom a orechmi. Každý rok s ním vítame príchod jesene a človek sa ani nenazdá a akoby sa po ňom zľahla zem.

Lekvár k slaným jedlám

K slaným dobrotám sa lekvár hodí perfektne! Veľkú parádu urobí ako súčasť omáčok k zverine a bravčovému mäsu, v lete na grilovačke zase chutí dobre ku grilovanému hermelínu. Aj my sme pre vás jeden recept uvarili a lekvár použili trochu neobvykle – s pečenou kačkou, červenou kapustou a lokšou. Verte, že táto kombinácia je úžasná a doma s ňou určite zabodujete!

Recept na lekvárovú kapustu

Z uvedených ingrediencií pripravíte asi 4 6 porcií. Recepty na kačku aj lokše nájdete hneď pod tým na kapustu. :-)

Ingrediencie:

  • 2 – 3 lyžice masti
  • 4 stredné cibule
  • 1 lyžička rasce
  • 1 menšia hlávka červenej kapusty
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 1 lyžica octu
  • soľ, čierne korenie
  • 100 ml červeného vína
  • 3 lyžice lekváru
  • šťava z ½ citróna
  • 10 ks sušených sliviek
  • 150 ml vody
  • 3 menšie zemiaky

Postup:

  1. V hrnci rozohrejte masť a dozlata na nej orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu spolu s rascou.
  2. Hlávku kapusty nakrájajte najemno a pridajte do hrnca. Dochuťte cukrom, octom a soľou.
  3. Zalejte červeným vínom a nechajte odpariť všetok alkohol. Potom pridajte lekvár, šťavu z citróna a sušené slivky.
  4. Zalejte vodou, pridajte nastrúhané zemiaky a nechajte variť do zmäknutia.
  5. Pred servírovaním ešte ochutnajte a dochuťte podľa potreby. Na vytiahnutie chuti červenej kapusty môžete namiesto masti použiť vypečený tuk z kačky.

Kapusta je najlepšia s pečenou kačkou. Na jednu kačku si pripravte lyžicu rasce, 2 lyžice masti, soľ a čierne korenie. Rozohrejte rúru na maximum, program horkovzduch. Kačku naporciujte na jednotlivé časti, dobre osoľte, okoreňte a vložte do pekáča. Bez zakrytia nechajte kačku rýchlo zapiecť (asi 15 minút). Potom pridajte masť, ľahko podlejte vodou a teplotu stiahnite na 125 °C. Nechajte pomaly piecť, kým nebude mäso mäkké. Stehenná kosť by sa mala dať z mäsa ľahko vytiahnuť. Zhruba na posledných 20 minút zvýšte teplotu na 175 °C a nechajte podľa potreby opiecť kožu dozlata. Nám pečenie trvá obvykle celkovo asi 3,5 hodiny.

Ako prílohu robíme zemiakové lokše. Budete potrebovať 750 g zemiakov, 230 g hladkej múky a soľ. Zemiaky uvarte v osolenej vode domäkka aj so šupkou, potom ich nechajte vychladnúť, ošúpte a najemno nastrúhajte. Pridajte múku a osoľte, potom vypracujte cesto. Z cesta tvarujte menšie gule a na pomúčenej doske z nich vyvaľkajte placky. Tie potom dozlata opečte z oboch strán na rozpálenej panvici.

Lekvár ako súčasť nápojov

Rovnako ako džem, aj lekvár môžete využiť do rôznych koktailov. My ho ale o niečo radšej pridávame do niečoho horúceho, čo na jeseň príjemne zahreje a navyše – v teplom nápoji sa lekvár ľahko rozpustí.

Pripravte si podľa nášho receptu varené víno s lekvárom! Môžete skúsiť aj nealkoholickú verziu pre deti, v ktorej víno nahradíte slivkovým džúsom alebo hroznovým muštom.

Recept na varené víno s lekvárom

Z uvedených ingrediencií pripravíte 4 šálky vareného vína a bude vám to trvať asi 10 minút.

Ingrediencie:

  • 2 ks kardamómu
  • 2 celé škorice
  • 5 ks klinčekov
  • 2 badiány
  • 200 ml slivkového džúsu
  • 500 ml červeného vína
  • 3 – 4 lyžice slivkového lekváru
  • štipka soli
  • 7 ks sušených sliviek
  • šťava z ½ – ¼ citróna
  • trstinový cukor

Postup:

  1. Do kastrólika dajte všetko korenie a nasucho orestujte. Korenie sa pekne rozvonia.
  2. Zalejte slivkovým džúsom, prevarte a potom pridajte víno. Nechajte znovu prehriať, ale už nevarte, aby sa z vína neodparil alkohol.
  3. Ochuťte slivkovým lekvárom, soľou a pridajte sušené slivky. Zakvapnite citrónovou šťavou a podľa potreby doslaďte trstinovým cukrom.
  4. Pred servírovaním vyberte všetko korenie a podávajte teplé.

Slivkový lekvár je súčasťou našej kuchyne už dlhé roky a podľa nás by určite nemal chýbať v žiadnej domácnosti:-). Veríme, že sme vám naň urobili chuť a čoskoro sa pustíte do prípravy nejakého receptu, kde bude hrať prím.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články