Práve čítate

Do šodó patrí víno, do krému zase dávam smotanu. Pripravte si poctivé buchtičky!

1963  
Zdieľať: 

Do šodó patrí víno, do krému zase dávam smotanu. Pripravte si poctivé buchtičky!

Buchtičky so šodó, a sladké obedy všeobecne, patrili k tradičným stáliciam školských jedální a budia u niektorých nevôľu. V posledných rokoch to ale dopracovali skôr smerom opačným, vzbudzujú sladké spomienky a nehu. Okrem iného plnia dezertné lístky vybraných reštaurácií a ja sa vôbec nedivím...

17. 9. 2021 3 min. čítania Juliana, Maškrtnica.cz
Do šodó patrí víno, do krému zase dávam smotanu. Pripravte si poctivé buchtičky!

Hodvábne pečivo a našľahaný vanilkový krém sú samé o sebe perfektnou kombináciou, v pekarine známou napríklad vďaka talianskym šiškám bomboloni a vlastne aj pudingové slimáky z croissantového cesta sú ich variáciou. Kysnuté cesto a vanilkový krém sú jednoducho, verím, že nielen moje, veľká láska!

Náš variant tejto romantickej dvojice ťaží z pomerne jednoduchého základu, totiž buchtičiek z obyčajného cesta a krému, ktorý tvorí nastavovaný puding. Puding, ako vieme, sa rád pripaľuje, a práve táto jeho vlastnosť spôsobila, že sa niektorým konzumentom buchtičky so šodó sprotivili – keď varíte naraz desiatky litrov a ešte varnicu počas obeda prihrievate, ťažko zostane krém v ideálnej konzistencii a voňavý.

Recept na buchtičky s krémom

Môj recept vychádza z obľúbeného kysnutého cesta, ktoré rada používam aj na klasické buchty. Pripraviť si ho môžete pokojne deň vopred a odložiť v chladničke, alebo si môžete pokojne upiecť pekáč buchtičiek a následne ich zamraziť – pred použitím ich stačí nechať povoliť a jemne zapiecť v rúre, prípadne napariť, ak fandíte skôr jemným chutiam.

 Na stredný pekáč buchtičiek budete potrebovať:

  • 400 g múky (hladkej a polohrubej pol na pol, môžete použiť aj špaldu)
  • 1 vajce
  • 220 g vlažného mlieka
  • 90 g masla
  • 7 g sušeného droždia alebo 20 g čerstvého
  • 4 g soli
  • 90 g cukru (z toho 20 vanilkový)
  • Štipku citrónovej kôry
  • Na potretie a vymazanie pekáča asi 40 g masla

Postup:

  1. Odoberte asi 4 lyžice múky a 4 lyžice mlieka z navážených surovín a zarobte kvások s droždím a trochou cukru – prípadne dajte do misy robota, v ktorej budete pripravovať cesto,  všetky ingrediencie okrem odloženej múky a mlieka, urobte v mise jamku, do ktorej vlejete odložené suroviny, cukor a droždie. Ale pekne sa to sleduje v hnčeku bokom (a ak náhodou droždie nebude k kondícii, ľahko experiment zopakujete).kvásek
  2. Pridajte zvyšné suroviny a asi 10 – 15 minút mieste – čím dlhšie, tým hodvábnejší výsledok.
  3. Nechajte nakysnúť asi 1 hodinu, rozdeľte na 4 časti, vyvaľkajte tenkých hadov a tých nakrájajte priamo na pekáči, alebo bokom, na veľkosť, ktorá vám na buchtičky vyhovuje. Ale ak chcete, môžete tvarovať aj maličké bochníky, čo je časovo náročnejšie, ale pekné.buchtičky těsto
  4. V kastróliku rozohrejte maslo, v ktorom buchtičky pri ich ukladaní do pekáčika pekne celé namočte a nechajte ešte chvíľu nakysnúť.kynutí těsta
  5. Pečte asi 20 – 25 minút na 175 stupňov, pokojne horkovzdušne.dukátové buchtičky

Ak sa rozhodnete pre tvarovanie buchtičiek namiesto krájania, môžete dovnútra zabaliť aj trochu makovej náplne, sú potom úplne fenomenálne! Len je s tým potom o trochu viac práce. Dukátové buchtičky by mali byť asi ako dukát – teda skôr malé. Moje trochu klamú, pretože sú na malom tanieri.

Krém k buchtičkám

Kým sa buchtičky dopečú, pripravte krém. Moja mamina jednoducho uvarila klasický puding, do ktorého naliala o niečo viac mlieka a následne pridala kvôli vôni lyžicu rumu, ale ide to aj inak, pričom postup zostáva podobný.

Na krém (na asi polovičnú dávku buchtičiek, máme radi presilovku krému) budete potrebovať:

  • 500 g mlieka
  • bokom v ďalších 50 g mlieka rozmiešať:
  • 45 g kukuričného škrobu
  • 60 g pravého vanilkového cukru (alebo v mlieku vopred vyvarte vanilkový struk)
  • 3 žĺtky
  • na dokončenie cca 100 ml 30 % smotany a lyžicu rumu

Postup:

  1. 500 g mlieka priveďte skoro až k varu.
  2. Vo zvyšných 50 g mlieka rozmiešajte škrob, vanilkový cukor a žĺtky.
  3. Túto zmes metličkou zašľahajte do horúceho mlieka a za stáleho miešania všetko varte ako puding.
  4. Po odstavení vmiešajte 20 g masla a následne 100 g smotany na šľahanie. Ešte horúce prepasírujte cez sitko, aby ste sa vyhli hrudkám – ak chcete krém obzvlášť nadýchaný, môžete ho ešte rozmixovať do peny.

Použite pravú vanilku


Namiesto vanilkového cukru môžete použiť klasický cukor a v mlieku povariť (krok 1) pravý vanilkový struk. Do mlieka vyškrabte aj jeho semienka.

Šodó – v hlavnej úlohe víno

Šodó je niečo úplne iné ako to, čo poznáme ako buchtičkový krém. Je to o vínna pena!  Ako sa pripravuje?

Na 2 dezertné porcie počítajte asi 1,5 dcl vína, 45 g cukru (podľa kyslosti vína), 2 žĺtky a podľa chuti trochu vanilky. Všetko vyšľahajte a uvarte vo vodnom kúpeli alebo v hrnci s dvojitým dnom („pískací“) do hustoty a konzistencie peny. Aj keď v nej nie je mlieko, je veľmi jemná.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články