Práve čítate

Pirueta v tridsiatke? Zistila som, že splniť si detský sen o balete nie je nemožné

1253  
Zdieľať: 

Pirueta v tridsiatke? Zistila som, že splniť si detský sen o balete nie je nemožné

Do Národného sa už asi nedostanem, ale aj tak mám veľa motivácie každý týždeň trénovať grand plié. A vôbec nevadí, že som začala až ďaleko za baletným zenitom.

22. 9. 2022 3 min. čítania Linda Stárková
Pirueta v tridsiatke? Zistila som, že splniť si detský sen o balete nie je nemožné

Za ľahkosťou a eleganciou baletu sa skrýva intenzívna drina a sústredenie. Ja som začala úplnou náhodou v 24 rokoch a nadchol ma natoľko, že som sa pár rokov pred tridsiatkou prepracovala až na špičky – tvrdé baletné topánky, ktoré vidíte na tanečniciach v divadle. A aj keď som ako dieťa po tom netúžila, stal sa z toho splnený dospelácky sen. Je ale len na vás, ako veľmi sa budete chcieť baletu venovať. Lekcií pre dospelých začiatočníkov sa dá nájsť pomerne dosť, stačí sa len odhodlať. A o tom, že balet nie je len pre malé dievčatká a chudučké éterické víly, vás rovnako ako kedysi mňa presvedčí hneď prvá hodina. Totiž keď som na ňu dorazila, najnadšenejšou baletkou v sále bola štyridsaťpäťročná Magda, na ktorú čakali po hodine jej dve deti.

Akú výbavu si človek musí pripraviť?

Balet je perfektný v tom, že do vybavenia nemusíte investovať vôbec nič.

vybavení na balet

Ja osobne som začínala v ponožkách, legínach a tričku. Až keď som uznala, že tento koníček mi vydrží, kúpila som si svoje prvé piškóty. Postupom času som si začala samozrejme robiť radosť a kúpila si body, špeciálne pančuchy, baletné kraťasy. Toto všetko je ale niečo, čím sa odmeňujem za výdrž a pokroky. Väčšinou aj tak dosť vrstvím a cez body si dávam ešte voľné nohavice, tielko a tričko. Na lekcii sami uvidíte, že sa tu stretáva mix ľudí – niekto si plní sen o tylových sukničkách a niekto dáva prednosť pohodliu, takže je to len na vás.

Balet vás bude baviť, ak…

… vás pri cvičení baví disciplína a presnosť.

… sa vám páči vážna hudba.

… zvládate sledovať a opakovať choreografiu.

… chcete posilniť stred tela.

… vám vyhovujú cvičenia s vlastnou váhou a menšou dynamikou.

Ako lekcia vyzerá?

Každá lekcia, od začiatočníkov po pokročilých, začína ľahkou rozcvičkou a pretiahnutím.

balet pro dospělé

Nebojte sa, nikto po vás nebude chcieť, aby ste dali nohu až za hlavu, ide len o to, aby boli svaly zahriate a pripravené na ďalší krok, cvičenie pri tyči. To je moja najobľúbenejšia časť, pri ktorej si pripadám ako naozajstná baletka. Aj profesionálky totiž začínajú svoj deň rovnakou sériou cvikov, len s vyššou obťažnosťou. Balet je veľmi systematický, pri tyči sa robí vždy rovnaká séria cvikov, len s postupom času budú kombinácie zložitejšie. Nenechajte sa odradiť, ak sa hneď na prvej lekcii nechytíte. Keď raz rozlúsknete systém, bude pre vás hračka pohyby nôh a rúk kombinovať.

Na konci sa potom väčšinou ide do priestoru, trénovať bez tyče. Tu si zopakujete kombinácie od tyče, budete ale musieť zaťať naozaj každý sval, pretože bez opory je to oveľa náročnejšie. Niekde sa pridávajú aj skoky a keď vydržíte pri balete dosť dlho, budú aj tie vysnívané piruety.

Prečo je balet v dospelosti super?

Naučíte sa rovno stáť: Úplným základom, z ktorého v balete všetko vychádza, je správne rovné postavenie. Bez toho to nepôjde a je to zároveň niečo, čo vášmu telu prospeje aj mimo tanečnej sály.

Spevníte celé telo: Balet zapája doslova celé telo, od spodnej časti chodidiel až po malíčky na rukách. Žiadny pohyb nebude vyzerať, ako má, ak nezapojíte skutočne celé telo a to sa postupne prejaví na vašich svaloch.

Naučíte sa trochu po francúzsky: Baletná terminológia je francúzska, takže pochytíte pár slovíčok. Kávu si vďaka tomu v Paríži síce neobjednáte, ale je to pekná zaujímavosť a malý bonus.

Čo mi balet dal?

Zo začiatku som si myslela, že balet jednoducho len vyskúšam a bude fajn, že sa začnem trochu hýbať. Nakoniec som mu ale úplne prepadla.

proč mě baví balet

Stále chodím na začiatočnícke a mierne pokročilé lekcie, kde pracujem na technike a jemne, ale intenzívne posilním naozaj všetky skupiny svalov. Viem to, pretože ma na druhý deň niekedy bolia aj tie, o ktorých som nevedela, že existujú. K tomu som pridala ešte špičky, ktoré síce už naozaj bolia, ale prinášajú mi zase radosť z tanca a možnosť uplatniť naučenú techniku.

Baletom sa budujú štíhle a ladné svaly, mám vďaka nemu dobrý balans a naučila som sa nehrbiť a chodiť s hlavou hore. Najväčšiu radosť mám ale z toho, ako sú lekcie otvorené. Určite na nich nie je komorná atmosféra prísnej sály, práve naopak. Chodia tam so mnou ženy (a jeden muž) všetkých vekových kategórií aj stavby tela a rôznej pokročilosti. Niekto to berie ako oddych, z niekoho tečie pot, ale pri piruetách sa sami sebe smejeme všetci rovnako.

Ak vás niekedy tieto lekcie lákali, určite, rovnako ako ja, nebudete ľutovať, keď zahodíte ostych a skrátka to pôjdete vyskúšať. Niet sa čoho báť!

Novinka od Tchibo: Kofeínová voda Coffizz

Novinka od Tchibo: Kofeínová voda Coffizz

Ochutnajte pramenitú vodu so silou kofeínu odpovedajúcou dvojitému espressu. V dvoch príchutiach v predajniach Tchibo, v širokej sieti supermarketov a na benzínových pumpách.

Nájsť obchod
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články