Ako môže byť ružičkový kel dobrý?
Kúzlo je v postupe, ktorému sa hovorí blanšírovanie. Pokiaľ ho poznáte, tento článok čítať nepotrebujete. Všetku tú nedobrú zeleninu pravdepodobne viete pripraviť tak, že si každý rád ešte pridá. Môj muž si o brokolicu alebo kel ako prílohu pokojne povie. Blanšírované sú totiž výborné.
Čo je blanšírovanie
Zeleninu krátko povaríte (presne tak dlho, ako potrebuje daný druh – mrknite na tabuľku nižšie) a potom veľmi, veľmi prudko schladíte, aby sama seba neohrievala už ani o minútku dlhšie.
Čím chladiť
Profíci v reštauráciách ju z hrnca prehadzujú do misy s ľadom. Ja ho väčšinou toľko k dispozícii nemám (máme vážne malý mrazák), ale sitko do drezu a ľadová voda urobia podobnú službu.
Ako variť
Voda musí byť v momente, kedy do nej zeleninu vhadzujete, naozaj vriaca. Prudko bublajúca. Pomáham si rýchlovarnou kanvicou, prečo nie. Voda by tiež mala byť osolená. Nebojte sa hodiť tam soli veľa, kľudne hrsť. Väčšinu slanosti totiž potom vypláchnete ľadovým kúpeľom. A nakoniec pridávam prepustené maslo, zhruba lyžicu na dve porcie zeleniny. Dodá jedlu príjemnú, sladkastú chuť.
Ako dlho sa blanšírujú rôzne druhy zeleniny?
Zelenina | Dĺžka blanšírovania |
Brokolica | 3 minúty |
Fazuľky | 5 minút |
Ružičkový kel | 7 minút |
Mrkva | 2 minúty |
Karfiol | 3 minúty |
Stiahnite si PDF so zoznamom zeleniny na vytlačenie.
Možno vás v zozname prekvapila mrkva. Blanšírovaná je skvelá k inej tepelne upravenej zelenine, napríklad k dusenej paprike, k zemiakom, k ľubovoľne upravenému karfiolu, k cukete, k brokolici… Rada jej pridávam len trošku, 1 mrkva do 2–3 porcií, aby dodala zvyšku jedla ďalšiu farbu.
Prečítajte si tiež:
Kompletná výbava do kuchyne
Kolekcie Tchibo sú plné šikovných vychytávok, ktoré vám uľahčia varenie aj pečenie. Nakuknite!