Práve čítate

Vojna s moľami alebo ako sme sa doma konečne zbavili otravných návštevníkov

11944  
Zdieľať: 

Vojna s moľami alebo ako sme sa doma konečne zbavili otravných návštevníkov

Zabil som moľu. To by ešte nebolo nič zvláštne, ak by som to za jedno popoludnie nespravil ešte päťkrát. A to už je na jednu rodinu a jeden byt dosť na to, aby sme to začali riešiť. Lenže ono s moľami to ani zďaleka nie je také jednoduché, ako sa môže zdať.

22. 7. 2020 3 min. čítania Martin Pistulka
Vojna s moľami alebo ako sme sa doma konečne zbavili otravných návštevníkov

Potravinová moľa je jednoznačne zákerák. Objaví sa nečakane, nikto ju nepozýva a len tak sa jej nezbavíte. Navyše tým, že jednu rozpučíte v dlaniach, vlastne celý problém len začína. Pravdepodobne už totiž máte dávno nakladené vajíčka v celej komore a môžete si byť istý, že motýlikov bude čoskoro neúrekom. Množia sa totiž neuveriteľne rýchlo. Aj v našej domácnosti išlo samozrejme len o predvoj.

Od úplného začiatku som si myslel, že celá záležitosť s moľou bude rýchlovka. Mrknem, čo sa kde píše, poradím sa a šup šup, bude to. Nikdy by mi nenapadlo, že tento boj bude predovšetkým o trpezlivosti a dôslednosti. Ak sa chcete molí skutočne zbaviť, a nielen na čas prerušiť ich kuchynskú inváziu, neexistuje polovičaté riešenie.

Ako doma spoznať moľu?

Že máte v potravinách mole spoznáte podľa drobných vlákien, pavučiniek a chuchvalcov v potravinách, sáčkoch a vreckách všetkého druhu.

Všetko, bez milosti, preč!

Prvá základná rada, bez ktorej sa nezaobídete, tak znie, dôkladne prezrieť všetko jedlo, ktoré doma máte, a čokoľvek, o čom budete mať čo i len štipku podozrenia, nekompromisne vyhodiť. Keď hovorím nekompromisne, myslím tým bez výnimky. Inak dopadnete ako my a aj tak nakoniec postupne vyhodíte úplne všetko.

Čisto teoreticky môžete skúsiť to, čo zostalo, zachrániť. Moľa totiž neobľubuje teplo ani mráz – odporúča sa teda zahrievať „čisté“ potraviny aspoň hodinu v rúre na 60 °C alebo ich na dlhší čas vložiť do mrazničky. Či to funguje, to je otázka. Čo určite nefunguje je spoliehať sa na to, že ste odhalili všetky problematické hniezda.

Čelný útok vysávačom

Druhým krokom, ktorý ide ruka v ruke s prvým, je poriadne poupratovať. Bez toho vždy prehráte. Aby ste si boli na 100 % istý, že sa u vás moľa nikdy neobjaví (čo si v podstate nebudete nikdy), musíte vygruntovať aj ten najzadnejší kút skríň a poličiek.

Ideálne pusťte vysávač na najvyšší výkon, všetko umyte a celé ešte raz a znova – vojna s moľami je beh na dlhú trať a potrvá týždne, v horšom prípade mesiace. Pripravte sa teda na to, že túto procedúru budete opakovať ešte niekoľkokrát. My sme na umývanie vyskúšali dokonca aj octovú vodu – ocot ale skôr funguje ako lapač na mole šatové.

Zákopové boje v komore

Ani tým ale obvykle ťažkosti s moľami nekončia. Vždy sa stane, že nejakúneodchytíte a nezlikvidujete. Preto je fajn nepoľaviť a ďalej byť takpovediac v zbroji.

My sme postupne vyskúšali kadečo. To najjednoduchšie riešenie bola pastička napustená feromónmi, ktoré mole privábia a tie sa prilepia. Môže sa dať kamkoľvek v kuchyni, ale je pravda, že to nie je práve tá najkrajšia vec na svete. Niekde som sa ale dočítal, že taká pastička je ošemetná, pretože môže prilákať aj mole, ktoré sa k vám pôvodne nechystali. To potvrdzujete aj vy na našom Facebooku:

Hana Š. uvádza: „Mne najviac funguje moľolapka.“, zároveň ale Martina Ř. dopĺňa: „…ak si tie mole nepritiahnete moľolapkou zvonka/z iných poschodí domu.“

Preto sme skúsili aj babské rady z internetových diskusií. Ako posledný konečný odpudzovač nám doma vydržal bobkový list v malom vrecúšku. Ale vyskúšali sme aj klinček, citrónovú kôru, čierne korenie alebo levanduľu. Asi sa ale nedá povedať, že by niečo bolo to najlepšie riešenie. Vraj ale fungujú aj obyčajné noviny – moliam totiž nevonia tlačiarenská čierna.

„Pomáha pomarančová kôra. Larvy ju pojedajú a následne zahynú. Mám ju snáď v každej polici a vždy nájdem maximálne obžranú kôru a žiadne iné potraviny nie sú napadnuté.“ – radí Žaneta S. z Facebooku

Fanúšik Raj H. dopĺňa ďalšiu možnosť riešenia: „Všade na skriniach mám orechové listy, aj v špajzi… a mám pokoj!“

V zimných mesiacoch sme vypozorovali, že k nám mole možno lietajú od susedov – odkiaľ by sa totiž stále brali v kúpeľni okolo ventilátora, ktorý má spoločnú šachtu so zvyškom domu. Odporúčania od známych boli jednoznačné – kúpeľňový ventilátor rozobrať a nainštalovať doň jemnú sieťku.

Obrana je najlepší útok

Naša domáca anabáza s moľami nakoniec trvala skoro dva mesiace. A rovnako dlhý čas sme žiadneho nikde nezahliadli. Čo je asi tiež dané tým, že sme v strehu a dodržiavame pár základných pravidiel.

jak na moly

Hlavne neškrečkujeme potraviny. Vecí máme v skrini tak akurát, žiadne veľké zásoby. Pre istotu. Všetko, čo nakúpime, prezrieme. Ono nikdy neviete, čo si domov prinesiete. Po tretie, poctivo presypávame. Väčšinu sypkých potravín sa snažíme skladovať v uzatvárateľných nádobkách a dózach, aby nelákali žiadneho nezvaného návštevníka – mimochodom, má to pozitívny efekt, na poličkách to vyzerá oveľa lepšie. A keď už náhodou prinesieme napríklad ovsené vločky s nezvanými návštevníkmi a my si ich pri presypávaní nevšimneme, zostanú pevne zatvorení práve v tej jednej nádobe a my sa ich môžeme ľahko zbaviť bez toho, aby ohrozili naše ďalšie zásoby.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články