Práve čítate

Holubie hrkútanie za oknom, moja nočná mora! Ako som ich vyhnala?

3457  
Zdieľať: 

Holubie hrkútanie za oknom, moja nočná mora! Ako som ich vyhnala?

Vtáčí trus na streche auta, na dlažbe pred domom alebo fasáde, budíček v podobe neustáleho klopkania nožičiek o parapetu... to nepoteší ani toho najväčšieho milovníka zvierat. Nehovoriac o tom, že sa človek tak trochu bojí aj možnosti prenosu chorôb alebo parazitov. Tak som začala pátrať. Existujú nejaké funkčné možnosti, ako humánne vyhnať holuby?

16. 10. 2021 3 min. čítania Renata Zielezińska
Holubie hrkútanie za oknom, moja nočná mora! Ako som ich vyhnala?

Holuby mám rovnako rada ako všetky ostatné zvieratá, ale keď sa mi zabývali na parapete, nebola som veľmi nadšená. Ak máte rovnakú skúsenosť, určite mi dáte za pravdu, že o bývanie sa s nimi deliť nechcete. Nepochybne sú to inteligentné a krásne vtáky, napriek tomu mávajú hlavne v mestách zlú povesť. Hovorí sa, že keď človeka trafí vtáčí trus, nosí to šťastie, ale ja určite nesúhlasím. :-)

Nielen v minulosti sa na ich odstrašenie používali napríklad umelí dravci, ale prešpekulované holuby čoskoro prišli na to, že sa reálne nemajú čoho báť.

Drak pripomínajúci dravca

Za mňa jedna z najjednoduchších a najúčinnejších metód: nainštalovať do záhrady alebo na okno draka v podobe dravca.

Drak sa vďaka vetru prirodzene pohybuje a holuby, ktoré ho väčšinou nerozlíšia od naozajstného dravca, sa netrúfnu priblížiť. Vyskúšala som viac druhov a najlepšie mi fungoval pestrofarebný drak s reflexnými prvkami, ktoré navyše odrážali lúče. Draka z času na čas posuniem na iné miesto, aby si naň holuby nezvykli.

Rozprašovač aktivovaný pohybom

K tomuto nápadu ma priviedla kamarátka, ktorá si podobné rozprašovače nainštalovala na terasu, kam sa sťahovali mačky z okolia. Fungovalo to na ne a neskôr aj na holubov na našom parapete.

jak vyplašit holuby

Ako to funguje? Rozprašovač s detekciou pohybu pripevníte na parapet (alebo ho zapichnete napríklad do kvetináča s kvetinami) a naplníte ho obyčajnou vodou. Keď sa potom bude holub chystať na návštevu, mäkký prúd vody sa aktivuje a vyplaší ho. Ja som si kúpila rozprašovač so solárnym panelom, takže sa nabíja cez deň a ja nemusím riešiť výmenu bateriek. Je tiež dobré vybrať rozprašovač s nastaviteľnou intenzitou, dosahom dostreku alebo aj citlivosťou snímania pohybu.

Repelent nielen proti kliešťom

Postreky proti komárom a kliešťom všetci poznáme, ale počuli ste, že existuje podobná vychytávka aj proti holubom?

Kúpila som repelentný postrek na rastlinnej báze, ktorý neškodí prírode a to ani holubom. Iba je pre nich jeho aróma nepríjemná a tak sa mu vyhýbajú. Týmto postrekom som ošetrila všetky parapety aj balkón a naozaj to pomohlo. Nevýhodou je, že musíte aplikáciu pomerne často opakovať, hlavne vtedy, keď vonku zaprší.

Zvukový odpudzovač

Podľa môjho súkromného prieskumu je zvukový odpudzovač veľmi obľúbený, má ale jedno ale…

holubi na parapetu

Už podľa názvu je jasné, že to je plašenie zvukom, väčšinou vo forme ultrazvukového signálu, ktorý počujú len zvieratá, ale ľudské ucho ho nezaznamená. Zo skúseností v okolí som bohužiaľ zistila, že na mestských vtákov to veľmi nefunguje, preto som ho ani nekupovala. Ak ale bývate na dedine a potrebujete napríklad lastovičky nasmerovať do iných bydlísk, alebo odradiť vtáky od ozobávania ovocných stromov, toto by vám malo pomôcť.

Divoké odlesky

Toto riešenie je úplne najčastejšie a určite ste sa s ním niekedy stretli minimálne ako pozorovatelia. Čo mám ma mysli?

Vtákov plašia všetky nečakané podnety, teda aj najrôznejšie odlesky. Práve preto azda na každom sídlisku visia na balkónoch zavesené CDčka, ktoré sa pohupujú vo vetre a vtáky si k nim netrúfnu. Väčšinou to je ale krátkodobé riešenie, pretože hlavne holuby si na túto „výzdobu“ ľahko zvyknú a po čase sa jej prestanú báť.

Umelý havran a plyšoví medvedíci

Umelých havranov skúša veľa ľudí, ja rovnako. Hodnotím to ale ako krátkodobú pomoc, rovnako ako s CDčkami – holuby si na havrana po čase zvykli a veselo posedávali na balkóne s ním.

holubi

Čo mi ale príde zaujímavé, je to, že v detskej izbe, kde je okno plné plyšákov, s holubmi na parapete problém nemáme. Buď je pre ne dostatočným strašidlom detský krik, alebo na ne naozaj banda plyšových medvedíkov zaberá. Ktovie?

Boj s holubmi je podľa mňa horší ako boj s veternými mlynmi a niekedy ani najlepšia plašička na tieto prešibané stvorenia neplatí. Potom nezvýši nič iné, než napríklad na balkón nainštalovať ochrannú sieť. Pre takéto riešenie sa mi páči vyťahovací variant.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články