Práve čítate

Žiadne otravné bzučanie ani mravce v kuchyni! Moje tipy, ako sa doma aj na záhrade vyhnúť hmyzu

5462  
Zdieľať: 

Žiadne otravné bzučanie ani mravce v kuchyni! Moje tipy, ako sa doma aj na záhrade vyhnúť hmyzu

Všímame si ho doma, bzučí okolo nás pri práci na záhrade, otravuje pri grilovaní a ruší pri odpočinku na terase... a často sa ho bojíme, niekedy aj oprávnene. Ako sa zbaviť hmyzu bez toho, aby sme mu ubližovali?

21. 8. 2021 4 min. čítania Marta Kaniewska
Žiadne otravné bzučanie ani mravce v kuchyni! Moje tipy, ako sa doma aj na záhrade vyhnúť hmyzu

Obzvlášť v lete je hmyz naozaj aktívny a musím povedať, že hoci viem, že každý tvor má v prírode svoj prínos, jeho prítomnosť ma doma aj na záhrade niekedy pekne otravuje. Aby som sa vyhla štípancom a invázii do zásob v kuchyni, snažím sa dodržiavať pár jednoduchých pravidiel a musím povedať, že pomáhajú. Prvým krokom je pre mňa vždy po zime skontrolovať okná a vchodové dvere. Keď nedoliehajú, meníme tesnenia, prípadne ich nechávam nastaviť. Všetky tieto škárky sú totiž pre hmyz ako pozvánka priamo do nášho domova.

Prvá rada: Pravidelne upratujte

Neporiadok hmyz prirodzene láka. Obzvlášť v kuchyni a jedálni, kde sa ako otvorený bar ponúkajú omrvinky na zemi či iné zvyšky jedla.

Základom je pravidelne vynášať kôš, čistiť odtok v dreze, ale aj v kúpeľňovom umývadle, v sprche a vani. Práve na týchto vlhkých miestach sa môžu skrývať drobné mušky podobné octomilkám (drozofilám). V lete upratujem a čistím častejšie.

Nielen vy chodíte do špajzy po desiatu, hostinu tam môžu organizovať aj najrôznejšie larvy.

Mravce majú radi sladké, potravinové mole sa ľahko pustia do najrôznejších dobrôt a ingrediencií na varenie, ktoré necháte načaté – múka, orechy, sušené ovocie, koreniny, čokoláda a všetky ďalšie suché potraviny ich doslova priťahujú. Preto všetko zatváram do pohárikov alebo iných nádob, ktoré sa dajú dobre utesniť. Zároveň udržujem v čistote kuchynskú linku a pri veľkom upratovaní vytierame aj vnútrajšky skriniek.

Poriadok udržujem aj na záhrade

Nevítaní návštevníci (nielen) do domu môžu prísť aj vďaka tomu, že ich na záhradu privábia napríklad hromady dreva na kúrenie, kompost alebo iný záhradný odpad…

Ak máte takú možnosť, odporúčam všetky tieto lákadlá presunúť čo najďalej od domova. Odstráňte tiež burinu a zvyšky rastlín z kvetináčov a záhonov, pretože aj tam sa hmyz rád ukrýva.

Čistý a udržiavaný trávnik má na množstvo hmyzu na záhrade veľký vplyv. Vysoká tráva môže totiž byť perfektným domovom pre kliešte, a tým sa snažím vyhnúť ako čert krížu. Rovnako tak kríky a konáre stromov v blízkosti okien a vchodových dverí môžu zabezpečiť škodcom bezproblémový prístup na terasu alebo do domu.

Snažím sa udržiavať všetko v suchu

Napríklad rybenky sa vyžívajú vo vlhkom prostredí. A musím povedať, že mi vôbec nie je príjemné, keď sa mi nejaká mihne pri čistení zubov okolo nôh.

Dávam pozor, aby práčka, umývačka riadu ani klimatizácia nikde nekvapkala a všade bolo sucho. Nenechávam bez povšimnutia kvapkajúce kohútiky a zanesené odtoky. Kúpeľňu, kuchyňu a ďalšie miestnosti, kde je vyššia vlhkosť, pravidelne a dostatočne vetrám.

Žiadna stojatá voda

To, že veľa hmyzu sa rojí v stojatej vode pre vás určite nie je nič nové. Rybníky, kaluže, záhradné jazierka, sudy na dažďovú vodu, fontány… Komáre tieto miesta milujú.

Rybník v blízkosti našej záhrady len ťažko vypustím. :-) Ale dávam aspoň pozor, aby som zbytočne nedávala príležitosť komárom tam, kde to ovplyvniť môžem. Misky pod kvetináčmi, záhradné kanvy, detské vedierka na piesok… len sa rozhliadnite po záhrade, koľko miest, kde sa zbytočne drží napršaná voda, nájdete!

Zbavila som sa mulčovacej kôry

Hmyzu sa páči mulčovanie! Slama, kôra, usušená tráva, šišky… to všetko som zo záhrady v posledných rokoch dala preč.

Namiesto toho používam alternatívy, najčastejšie rôzne kamene. Nie sú pre hmyz také lákavé a mne sa aj viac páčia z hľadiska estetiky.

Rastliny, ktoré odpudzujú hmyz

Nie som veľmi zástancom používania chémie, preto mám na záhrade aj v kvetináčoch na balkónoch a oknách rastliny, ktoré hmyzu nevoňajú. Vyzerajú krásne a navyše týchto nevítaných hostí prirodzene odpudzujú:

  • Bazalka odpudzuje muchy a komáre.
  • Levanduľa odpudzuje mole, muchy, komáre a ďalší hmyz.
  • Citrónová tráva, tymián, medovka a mäta odpudzujú komáre.
  • Rozmarín a šalvia odpudzujú komáre a škodcov, ktorí si radi pochutnávajú na zelenine.
  • Kocúrnik obyčajný (šanta mačacia) odpudzuje komáre, muchy, kliešte a šváby.
  • Bobkový list odpudzuje muchy.
  • Pažítka odpudzuje muchy.
  • Kôpor odpudzuje roztoče, vošky a rôzne chrobáčiky.
  • Chryzantémy odpudzujú kliešte, roztoče, hlísty, šváby, mravce a blchy.
  • Kapucínka a petúnie odpudzujú vošky a veľa ďalšieho hmyzu.
  • Muškáty odpudzujú komáre a ďalší hmyz.
  • Mesiačiky odpudzujú vošky a komáre.

Skvelým prírodným repelentom je bazalkový sprej, ktorý používala už moja babička. Stačí pár vetvičiek bazalky zaliať vriacou vodou a nechať ich pár hodín lúhovať. Potom sceďte a pridajte ešte 1/4 šálky vodky. Zmes nalejte do malého rozprašovača a používajte ako klasický repelent (vyhnite sa tvári).

Domáce prostriedky proti hmyzu

Veľa ľudí si kupuje chemické repelenty. Ja uprednostňujem prírodné s obsahom citrusového alebo citronelového oleja. Niekomu na terasách dobre fungujú špeciálne svetlá proti hmyzu. Ale čo ďalšie sa dá robiť, keď si nechcete kaziť večer bzučaním a nepríjemnými štípancami?

Ventilátor ako plašička

Toto je win win situácia! Vytiahnite ventilátor na terasu. Počas horúcich večerov vás bude príjemne ovievať a navyše poslúži na odháňanie hmyzu. Rozhýbaný vzduch sa zriedi s vydychovaným oxidom uhličitým a vďaka fúkaniu sa hmyzu bude horšie lietať a vy sa nebudete toľko potiť. Pot totiž hmyz, samozrejme, tiež priťahuje.

Moskytiéra

Odkedy máme v oknách a na dverách ochranné sieťky, je u nás doma hmyzia situácia celkom pod kontrolou. Môžem vám teda jedine odporučiť, aby ste si nainštalovali niečo podobné.

Odlákajte ich

Keď ma na záhrade otravuje napríklad viac ôs a nedarí sa mi ich odohnať, položím kúsok od nás niečo naozaj sladké, čím ich odlákam a už pri stole neotravujú.

Recept na domáci repelentný olej

Namiešala som si vlastnú zmes esenciálnych olejov, ktorá odpudzuje hmyz. Tu je recept.

jak zwalczac owady

Budete potrebovať:

  • 6 lyžíc olivového oleja,
  • esenciálne oleje – 10 kvapiek z každého: céder, citronela, mäta, geranium, levanduľa, medovka, citrónová tráva a čajovník.

Príprava:

Pridajte 10 kvapiek esenciálnych olejov do olivového (alebo iného rastlinného) oleja. Premiešajte, nalejte do rozprašovača, pretrepte. Potom už len stačí nastriekať na kožu a rozotrieť. Olej môžete tiež nastriekať do okolia vchodových dverí alebo na terasu, aby ste na pár hodín mali od hmyzu pokoj. :-)

Prečítajte si aj:

Hmyz u vás doma hľadá niečo na jedenie, pitie a úkryt. Ak neuspeje, odsťahuje sa inam! Je síce súčasťou prírody, ale to pre mňa neznamená, že musí byť aj súčasťou nášho domova. Snažím sa preto hmyzu neškodiť, ale robím všetko pre to, aby sa mu k nám domov vyložene nechcelo. :-)

Exoticky zladená kúpeľňa

Exoticky zladená kúpeľňa

Vyberte si nové doplnky do kúpeľne z našej novej kolekcie na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články