Práve čítate

Najlepšie domáce hot dogy: Recept na žemle a náplň s čevapčiči, ale aj vegetariánsku verziu s pečenou mrkvou

1320  
Zdieľať: 

Najlepšie domáce hot dogy: Recept na žemle a náplň s čevapčiči, ale aj vegetariánsku verziu s pečenou mrkvou

Chystáte sa grilovať? Vytiahnite sa perfektnými domácimi hot dogmi v nadýchaných žemliach. Mám pre vás verziu pre mäsožrútov aj vegetariánov.

29. 6. 2023 6 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Najlepšie domáce hot dogy: Recept na žemle a náplň s čevapčiči, ale aj vegetariánsku verziu s pečenou mrkvou

Párok v rožku, to je pre väčšinu z nás spomienka na detstvo. Na výlety, kúpalisko a ďalšie miesta s občerstvením v stánku, kde sa predávajú klasické tukové rožky plnené párkami rôznej kvality. Čo si budeme hovoriť, ja touto slovenskou verziou hot dogu nepohrdnem občas ani dnes. Keď mám ale čas a chcem pripraviť napríklad na letnú grilovačku niečo iné ako obvykle, nie je mi ľúto dať si trochu námahy s vychytanými hot dogmi. Tými v typickej sladkastej žemli, kedy pri náplni môže človek popustiť uzdu fantázii a pridať rôzne chute aj štruktúry. Navyše sa dajú urobiť aj vo vegetariánskej verzii. Hneď si povieme, ako na to!

Recept na domáce žemle na hot dogy

Oproti tukovým rožkom sú tieto žemle krásne nadýchané, vláčne a majú mierne sladkastú chuť. Už táto výmena pečiva pozdvihne obyčajný párok v rožku o niekoľko úrovní vyššie! Recept je na 10 žemlí. Ak je to na vás veľa, môžete si zvyšné upečené žemle odložiť do mrazničky nabudúce. Len ich dobre zabaľte, aby na seba nezobrali vône ostatných potravín.

Ingrediencie na 10 ks:

  • 530 g hladkej múky
  • 1 vrecko sušeného droždia
  • 3 lyžice cukru
  • 1 lyžička soli
  • 180 ml teplej vody
  • 120 ml teplého mlieka
  • 1 vajce + 1 vajce na potretie
  • 30 g slnečnicového oleja

Postup:

  1. Premiešajte suché ingrediencie, teda múku, droždie, cukor a soľ.
  2. V ďalšej miske prešľahajte vodu, mlieko, slnečnicový olej a vajíčko.
  3. K suchým ingredienciám pridajte mokré a v robote mixujte hnetacím hákom cca 12 minút.
  4. Cesto prikryte a nechajte 60 – 90 minút kysnúť.
  5. Nakysnuté cesto rozdeľte na 10 dielov. Vytvarujte obdĺžniky (pravdepodobne budete potrebovať múku, aby sa cesto nelepilo) a naukladajte do vytretého pekáča. Jednotlivé žemličky by mali mať medzi sebou rozostupy.
  6. Pekáč prikryte čistou utierkou a nechajte ešte 30 – 45 minút kysnúť.
  7. Žemle potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte 30 minút na 180 stupňov.
  8. Nechajte vychladnúť a potom môžete pokračovať v dokončení hot dogov.

Pred podávaním opečte


Keď budú žemle hotové a budete sa chystať ich naplniť, rozkrojte ich pozdĺžne ideálne tak, aby sa od seba polovice neoddelili. Potom opatrne žemľu roztvorte, potrite maslom alebo olejom a na grile alebo na panvici opečte vnútro dozlata. Ak máte v pláne robiť hot dogy naozaj často, môžete si kúpiť kovový stojanček, ktorý necháte rozpáliť na grile a na ňom žemľu opečiete bez rizika, že sa vám počas toho polovice rozpoja.

Tipy na to, čím plniť hotdogy

Možností je naozaj veľa, tu je iba zlomok z nich. Nechajte sa inšpirovať a popusťte uzdu fantázii. Som presvedčená, že sami budete mať za chvíľu kopec ďalších nápadov! Vždy je dobré myslieť na to, aby nechýbalo niečo šťavnaté, chrumkavé a niečo čerstvé.

Hot dogy v mäsovej verzii:

  • Klasika s párkom: Skúste ho ugrilovať, namiesto kečupu pridajte BBQ omáčku a všetko vyšperkujte cibuľovým čatní alebo do chrumkava opraženou cibuľkou. Tiež prisypte trochu strúhaného čedaru alebo na kocky nakrájanú do chrumkava upečenú slaninku.
  • V mexickom štýle: Nakombinujte pikantné grilovacie klobásky, guacamole, čerstvé chilli, koriander, limetkovú šťavu, trochu jemnej paradajkovej salsy a nakladané cibuľky. Ak milujete pikantné chute, môžete všetko doostriť Tabascom.
  • V talianskom štýle: Párok nahraďte mäsovou salsicciou, žemľu namiesto kečupu potrite pestom a pokvapkajte olivovým olejom. Pridajte plátky paradajok, trošku rukoly a všetko dochuťte karamelizovaným balsamicom a maldonskou soľou. Na vrch môžete pridať hoblinky parmezánu, prípadne parmezánový chips polámaný na menšie kusy.
  • V ázijskom štýle: Naplňte žemľu trhaným kuracím, dochuteným sezamovým olejom a sójovou omáčkou, pridajte kimchi. Navrch všetko dozdobte opraženým sezamom, japonskou majonézou alebo ak stále nemáte dosť pálivého, skúste sriracha mayo. Z byliniek sa hodí koriander, ale pokojne aj perila a trošku mäty.
  • S mäsovými guľôčkami: Pripravte si mäsové guľôčky z mletého mäsa (ideálne na grile, aby voňali ohňom) a servírujte ich do hodogu so syrovou omáčkou a kolieskami jarnej cibuľky.
  • S rybou: Je to neobvyklé, ale aj ryba sa dá do týchto žemličiek naservírovať! Napríklad filé ogrilovanej makrely s fermentovanou zeleninou a dipom z kyslej smotany a cesnaku alebo s majonézou (ktorú môžete ochutiť rozmixovaným pečeným cesnakom). Nezabudnite na bylinky. Napríklad hladkolistú petržlenovú vňať.

Vegetariánske hot dogy:

Pri vegetariánskych hot dogoch môžete vychádzať z ingrediencií v mäsovej inšpirácii, ale mäso nahraďte vegetariánskymi klobáskami, grilovaným syrom (napríklad haloumi) alebo ochutenou grilovanou mrkvou. Nebojte sa používať strukoviny. Napríklad do mexického hot dogu sa skvelo hodia čierne fazule, ktoré môžete pripraviť v mexickej chilli omáčke. Ku grilovanej mrkve zase parádne sedí hummus a ak máte radi farebné jedlá, rozmixujte do neho trochu cvikly. Žemle môžete plniť aj falafelom.

Mrknite sa na dva konkrétne recepty. Tu je tip pre mäsožrútov aj vegetariánov:

Hot dog v balkánskom štýle: Čevapčiči v hlavnej úlohe

V hotdogu skvelo funguje, keď namiesto párku alebo klobásky pridáte grilované mleté mäso. A to ma úplne privádza k chutiam, ktoré poznám napríklad z Chorvátska. Ajvar a čevapčiči, to sme tam jedli azda všetci, nie?

Ingrediencie na mäsovú časť:

  • 500 g mixu mletého hovädzieho a bravčového mäsa
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 1 vajce
  • 3/4 lyžičky červenej papriky
  • 3/4 lyžičky mletej rasce
  • 1 lyžica horčice
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku
  • soľ, čierne korenie

Postup:

  1. Všetky ingrediencie premiešajte v mise.
  2. Vytvarujte valčeky a naukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  3. Pečte 40 minút na 180 stupňov, prípadne pripravujte na grile.

Zostavte hot dogy: Vnútro žemle potrite ajvarom, vložte čevapčiči, posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte.

Pripravte si domáci ajvar


Pred časom som písala článok s receptami na domáce burgery a práve v tomto článku nájdete môj recept na domáci ajvar.

Vegetariánske hotdogy s mrkvou a karamelizovanou cibuľou

Najlepšie je, keď mrkvu pripravíte na grile, pretože vďaka tomu získa výbornú údenú chuť. Ak ale gril nemáte, môžete ju pokojne upiecť v rúre. A mám jeden zaujímavý tip: Kúpte si fľaštičku s takzvaným tekutým dymom, ktorý dodá grilovanú chuť akémukoľvek pokrmu a práve pri mrkve do hot dogu je to vážne super!

Ingrediencie:

  • mrkva (1 mrkva na 1 porciu)
  • 2 veľké cibule, nakrájané na polmesiačiky
  • 3 vrchovaté lyžice trstinového cukru
  • 4 lyžice balzamikového octu
  • šalát
  • balkánsky syr
  • olivový olej
  • soľ, čierne korenie

Postup:

  1. Mrkvu pokvapkajte olivovým olejom, osoľte, okoreňte. Pečte 40 minút na 180 stupňov.
  2. Kým sa upečie, pripravte si karamelizovanú cibuľu. Cibuľu nakrájanú na polmesiačiky opečte do sklovita na olivovom oleji. Potom pridajte trstinový cukor a balzamikový ocot.
  3. Opekajte cca minútu, potom prikryte pokrievkou. Pod pokrievkou duste za občasného premiešania cca 15 minút.

Zostavte hot dogy: Na hot dogovú žemľu dajte šalát, naň mrkvu, posypte nadrobeným balkánskym syrom a karamelizovanou cibuľkou.

Všetko na varenie a pečenie

Všetko na varenie a pečenie

Na Tchibo.sk nájdete všetko, čo sa vám bude hodiť v kuchyni.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články