Egreš chutí skvelo aj do šalátov, koláčov, dokonca aj do slaných omáčok a k mäsu… alebo do domáceho čatní. Egrešové čatní vám predstavím v dnešnom článku a hneď sa podelím aj o môj obľúbený recept. Je to super možnosť, ako si tieto letné bobuľky uchovať aj na zimu, keď už máte kompótov a džemov až nad hlavu. Toto čatní je totiž najlepšie kombinovať so slanými chuťami. Rozumie si s bravčovým mäsom, zverinou, ale podľa mňa sa zo všetkého najviac hodí ako dip ku kvalitným syrom.
Domáce egrešové čatní
Ideme na to! A ak vás čatní ako vylepšovák najrôznejších ďalších pokrmov baví, mrknite aj na recept na cibuľové čatní.
Čo budete potrebovať:
- 500 g egrešov
- 1 žltá cibuľa
- 1 lyžica prepusteného masla
- 3 lyžice trstinového cukru
- 3 lyžice jablčného octu
- ½ lyžičky perníkového korenia (alebo škorice)
- ½ lyžičky sušeného zázvoru
- štipka chilli
- soľ
Postup:
- Egreše si umyte, očistite od stopiek a zvyškov kvetov a rozpoľte.
- Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno.
- Na panvici si rozohrejte prepustené maslo a restujte na ňom cibuľku, ktorú zľahka osolíte. Keď začne sklovatieť, zasypte ju trstinovým cukrom, ktorý nechajte rozpustiť.
- Potom pridajte egreše a dobre premiešajte. Na miernom ohni nechajte zmes prebublávať, pridajte jablčný ocot a korenie a nechajte na ohni asi 20 – 30 minút, kým všetko nezhustne.
- Nakoniec podľa chuti dosoľte, prípadne pridajte cukor alebo jablčný ocot. Každý egreš má inú chuť, takže je potrebné čatní dochutiť podľa seba.
- Hotové čatní buď ihneď podávajte, alebo dajte do uzatvárateľných pohárov.
Ako dlho vydrží?
Čatní uchovávajte v chladničke a spotrebujte do 1 – 2 týždňov, prípadne ho zavarte.
V lete veľmi radi grilujeme a egreš sa perfektne hodí aj ku grilovaným syrom. Napríklad taký grilovaný hermelín s egrešovým čatní patrí k mojim najobľúbenejším. K tomu pridávam ešte nasekané vlašské alebo pekanové orechy. Určite ale vyskúšajte aj kombináciu s grilovaným syrom halloumi. Ak máte doma na záhradke nejaké cukety, skúste ich jednoducho nakrájať na tenké plátky, zabaľte do nich kocky syra feta a ogrilujte. Podávajte ich opäť s čatní, ktoré krásne doplní chuť syra. Nebojte sa kombinovať napríklad s grilovanou krkovičkou alebo bravčovou panenkou.
Ak si chcete pripraviť niečo naozaj jednoduché, skúste tvarohové šatôčky. Robím ich tak, že rozvaľkám lístkové cesto, rozkrájam ho na 6 štvorčekov, doprostriedka dám tvaroh zmiešaný s práškovým cukrom a citrónovou kôrou a na to položím očistený a na polovičky rozkrájaný egreš. Potom už len ohnem okraje cesta, potriem ich rozšľahaným vajíčkom a na 180 stupňov pečiem dozlata.