Recepty na ľadové nápoje, ktoré vám prinášam, sú rýchle a jednoduché, takže sa nemusíte báť, že by ste kvôli nim strávili ďalšie dlhé hodiny v kuchyni. Žltú, ružovú aj zelenú kávu som pripravila tak, aby pôsobili jarnými farbami, ale nenájdete v nich žiadne chemické farbivá. Všetky čary vznikli vďaka prírodným ingredienciám.
Na žlté latté budete potrebovať kurkumu, na ďalšie nápoje cviklu a matchu. Existuje aj modrá verzia s modrou spirulinou alebo fialová s práškom z fialových batát, ale tie som dnes nepoužila, pretože som sa snažila držať surovín, ktoré sú ľahko dostupné v bežných obchodoch.
Žiarivé žlté latté na ľade
Výhodou žltého latté je, že väčšinu ingrediencií už pravdepodobne máte doma. Stačí káva, mlieko a trochu kurkumy. Ak chcete aj čarovať s farbami, môžete pridať svetlý sirup – napríklad čakankový. Ale zaobídete sa aj bez neho.
Ingrediencie:
- 70 ml mlieka
- 1 espresso
- 1/3 lyžičky kurkumy
- 1 lyžica čakankového sirupu
- ľad
- šľahačka na servírovanie (voliteľné)
Viete, čo je to čakankový sirup?
Je to prírodné sladidlo vyrábané z koreňa čakanky. Je bohaté na vlákninu, má nízky obsah cukru a nízky glykemický index. Ja ho rada používam aj na lievance ako zdravšiu náhradu iných sirupov.
Postup:
- Mlieko vyšľahajte s trochou kurkumy, aby sa všetko dobre spojilo. Najlepšie ručným napeňovačom na mlieko.
- Zvyšok kurkumy premiešajte s čakankovým sirupom a tiež vyšľahajte.
- Šľahač namočený do sirupu vložte na dno pohára a zapnite. Vznikne žltý pás. Opakujte niekoľkokrát, vždy o kúsok vyššie.
- Do pohára pridajte ľad a zalejte ho žltým mliekom.
- Prilejte espresso a ak chcete, ozdobte nápoj šľahačkou. Na ňu môžete opäť pridať pár kvapiek sirupu s kurkumou na dozdobenie.
Ľadová káva vo farbe rozkvitnutej ružovej sakury
Aby vznikol krásne ružový nápoj, môžete použiť prášok z červenej repy, alebo – ako ja – odvar z cvikly. Prášok doma bežne nemám, ale cviklu v chladničke nájdem skoro vždy. Možno to znie zvláštne a hovoríte si, že chuť cvikly v káve nechcete – ale verte mi, vôbec ju necítiť.
Cviklu som ošúpala, nakrájala a uvarila v malom množstve vody. Potom som ju vybrala, pretože do tohto receptu potrebujeme iba odvar. Aby bola farba výrazná a dosiahla požadovaný efekt, je najlepšie vodu po vybratí cvikly ešte zredukovať – jednoducho ju nechajte variť a odparovať.
Ingrediencie:
- 80 ml mlieka
- 3 lyžice odvaru z varenej cvikly alebo 1 lyžička prášku z červenej repy
- 1 espresso
- ľad
Postup:
- Mlieko zmiešajte s odvarom alebo práškom a vyšľahajte.
- Do pohára vložte kocky ľadu a zalejte ich ružovým mliekom.
- Pridajte espresso a podávajte.
Osviežujúca matcha coffee
Zelené latté zbožňujú všetci fanúšikovia čaju matcha a väčšinou sa podáva bez kávy. Možno ste sa však už stretli s kombináciou espressa a matcha, ktorú poznáme ako Dirty Matcha. A presne niečo také dnes ochutnáte.
Na miešanie matcha prášku s vodou sa tradične používa bambusová metlička chasen. Ak ju nemáte, vystačíte si s elektrickým šľahačom na mlieko, shakerom alebo zaváraninovým pohárom.
Uznávam, že tento zelenkastý nápoj nie je pre každého – má špecifickú chuť. Možno vás ale presvedčia jeho benefity: je plný antioxidantov, zrýchľuje metabolizmus, zlepšuje pamäť, imunitu aj náladu.
Ingrediencie:
- 70 ml vody (cca 80 °C)
- 2 g matcha prášku
- 1 espresso
- 60 ml mlieka
Postup:
- Matchu zalejte vodou a vyšľahajte (alebo pretrepte v shakeri).
- Do pohára dajte ľad a prelejte ho matchou.
- Vyšľahajte mlieko a pridajte do pohára.
- Na záver len dolejete espresso a je hotovo.

Rozbaliť
Zbaliť
Mojím favoritom je práve matcha coffee. Rada si ju niekedy trochu prisladím alebo použijem kokosové mlieko namiesto kravského. A úprimne – k takej káve už nepotrebujem ani dezert. Stačí sama o sebe.
Ďalšie tri tipy na netradičnú ľadovú kávu
Chcete vyskúšať ďalšie netradičné kávové nápoje na ľade? Čo tak espresso tonic s levanduľou, japonské flash brew alebo bubble coffee s tapiokovými guľôčkami?

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo
Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.