Práve čítate

Čo si o grilovaní myslí odborník na výživu?

1467  
Zdieľať: 

Čo si o grilovaní myslí odborník na výživu?

Hneď ako vykukne slniečko, české a slovenské záhrady zaplavia domáce grily. Niet divu, chuť jedla z ohňa len tak niečo neprekoná. Ale čo vlastne taký grilovaný náklad urobí s naším zdravím? Odborník nám poradil, ako si pochutnať a zároveň zostať fit.

17. 5. 2019 2 min. čítania Redakce
Čo si o grilovaní myslí odborník na výživu?

Gril, a to možno veľa ľudí prekvapí, nie je najzdravší možný spôsob prípravy mäsa. Lenže grilovanie alebo opekanie špekáčikov, to nie je len „urobiť si jedlo“, je to spoločenská udalosť. :-) Pokiaľ ani vy neodoláte popoludniu s rodinou alebo priateľmi nad grilovanými dobrotami, máme pre vás niekoľko tipov, ako na zdravší variant. Pripravili sme ich spolu s PhDr. Martinom Forejtom, ktorý sa výživou zaoberá profesionálne a prednáša o nej tiež na Masarykovej univerzite v Brne.

Čím kratší čas na otvorenom ohni, tým lepšie

Práve dĺžka pobytu steaku alebo zeleniny na ohni je podľa odborníka kľúčová – čím kratší možný čas sú na rošte, tým lepšie pre zdravie. „Čím vyššia teplota otvoreného ohňa a čím dlhšie pôsobí, tým viac vytvorených škodlivín,“ upresňuje Forejt. Čo by určite neodporučil je niekedy taký obľúbený poriadne prepečený a pripečený kus mäsa. „To už sa bavíme o látkach, ktoré môžu mať vplyv napríklad na vznik rakovinových ochorení,“ varuje.

Negrilujte teda tak, aby ste mäso ohňom zámerne pripálili. 

Alebo naopak odlupujete pripečené kúsky jedla na rošte? „Samé o sebe kvalitu mäsa, ktoré cez ne položíte, tak neovplyvňujú, aj keď môžu mať vplyv na vôňu a chuť. Ale jesť ich určite neodporúčam – opakovane pripálené až spálené jedlo zdraviu naozaj neprospeje.“ TIP: Pripálené kúsky jedla odstránite kefkou na gril.

Pokiaľ nemáte elektrický gril, použite alobal

Zdravšie ako otvorený oheň je grilovať na elektrickom grile. „Elektrický gril je určite oveľa lepšia voľba, pokiaľ ide o množstvo vznikajúcich látok,“ potvrdzuje Forejt. Navyše sa s ním môžete skryť dovnútra, keď zaprší, a na balkóne v paneláku nebude tak vadiť susedom.

Pokiaľ máte klasický gril na uhlie, nie je treba hádzať rošt do žita. Kontakt priameho ohňa s mäsom a rybami sa zmierni, keď ich zabalíte do alobalu alebo použijete alobalovú podložku. 

Špekáčiky do ohňa nepatria

Čo by to bolo za letný táborák bez špekáčikov na vidlici! Obľúbené údeniny nie sú samé o sebe zdravé, ale ich nesprávnou úpravou sa môžu neblahé účinky na zdravie ešte znásobiť. Preto sa hodí vyladiť postup opekania. „Špekáčiky určite nepatria do priameho ohňa a nie je vhodné ich mať okamžite čierne. Ťažko si ale predstaviť, že budeme údiť špekáčik v dyme vonkajšieho ohňa. Keď už ho teda opekáme, je vhodné robiť to nad miernym plameňom alebo žeravými uhlíkmi a rovnomerne špekáčik otáčať, teda v podstate ho grilovať,“ radí odborník, ako na čo najzdravšiu úpravu lahodných údenín.

Grilujte, keď ste v kondícii, a pridajte vitamíny

Expert na výživu zároveň odporúča dopriať si pochútku z ohňa len občas, ideálne výhradne v  najlepšej telesnej kondícii. „Grilovanie potravín, hlavne mäsa, sa neodporúča robiť často. Špeciálne by som to nerobil v čase, kedy je naše telo oslabené (fyzicky aj psychicky) a tiež v spojení s veľkým množstvom konzumovaného alkoholu. Možnosti ochrany tela voči produkovaným látkam sú tak významne znížené a môžu ovplyvniť náš organizmus ešte negatívnejšie,“ varuje doktor Forejt.

Nakoniec dodáva posledný tip, vďaka ktorému sa dá neblahým účinkom nezdravého jedla predísť. „Prípadne je vhodné telo posilniť užitím niektorých osvedčených antioxidantov. Napríklad vitamínu E, vitamínu C, selénu a ďalších.“

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články