Práve čítate

5 tipov na hry na pieskovisko, pri ktorých sa deti aj niečo naučia

2974  
Zdieľať: 

5 tipov na hry na pieskovisko, pri ktorých sa deti aj niečo naučia

Prázdniny. To je čas leňošenia, ale hlavne dobrodružstva a zábavy. Pre deti ideálne obdobie na spoznávanie nových kamarátov a užívanie si spoločných chvíľ s rodičmi. Keď vymýšľam program, snažím sa, aby sa pri ňom dcéra zábavnou formou niečo priučila. Pokojne aj za domom na piesku!

30. 7. 2021 3 min. čítania Małgorzata Boroń
5 tipov na hry na pieskovisko, pri ktorých sa deti aj niečo naučia

Čo si budeme hovoriť, keď máte malé deti, naraz trávite na piesku veľa času. V najútlejšom veku boli u nás hlavným programom samozrejme klasické bábovky, formičky, ale do piesku chodíme aj teraz, keď je dcéra o niečo staršia. Len sa zábava od „stoj bábovka“ trošku zmenila na školu hrou. A učiť sa niečo hrou, to už všetci dávno vieme, je tá najľahšia cesta. Som rada, že pieskovisko dcéru stále baví, pretože ho nájdete aj všade na cestách a na hranie vám nakoniec namiesto formičiek postačí aj to, čo pozbierate na okolí. Kamienky, paličky, šišky… fantázii sa medze nekladú.

Do pieskoviskových hier teda sem tam tajne prepašujem niečo vzdelávacie. Vždy ale takým spôsobom, aby sa spoločný čas nepremenil na nudné učenie a aby sme si užili aj chvíľky plné zábavy. Hrami sa v dcére snažím prebudiť kreativitu, rozvíjať jej jemnú motoriku (pomáha k lepšej koordinácii a presnosti pohybov) a keď sa dá, zapojím aj jej vrstovníkov, lebo deti aj tak pre správny rozvoj emócií a sociálneho správania potrebujú rovnako starých parťákov, nie iba dospeláka. Tu je 5 tipov, ktoré u nás frčia najviac.


Pre koho sa tieto hry hodia? Sú najlepšie pre deti vo veku okolo prvej triedy, ale niektoré môžete hrať aj s mladšími. Samozrejme sa to dá aj naopak. Zvýšte náročnosť a prispôsobte ju pokojne aj starším deťom.

1. Piesková abeceda

Vďaka tejto hre si cez prázdniny nenásilne precvičíte abecedu. Môžete hrať v dvoch variantoch.

Uhlaďte vrstvu piesku a prstom alebo paličkou doň napíšte rôzne písmená. Dieťa ich môže obťahovať alebo prepisovať vedľa. Vďaka tomu sa bude učiť, ako jednotlivé písmenká vyzerajú a ako sa píšu, podobne ako v písanke. Len na piesku to deti často baví o niečo viac ako v nudnom zošite. :-) Nezabudnite si pri tom hovoriť názvy jednotlivých písmen a napríklad k nim pripájajte slová, ktoré nimi začínajú. Skúste, kto ich vymyslí viac! Alebo sa rozhliadnite po okolí. Kto nájde prvú vec, ktorá začína na dané písmenko?


Učte sa zvieracie stopy! Vybavte sa encyklopédiou, alebo počas hry hľadajte v telefóne na internete. Maľujte do piesku stopy zvierat a rozprávajte sa o tom, aké zviera má kopytá, aké má laby, čím sa líšia… Nechajte deti obkresľovať stopy podľa vašej predlohy.

2. Spočítaj a odpočítaj bábovky, nájdi výsledok!

Baví vaše deti matematika? U nás to je niekedy celkom drina. Na piesku to ale ide dokonca aj s úsmevom.

Pripravte si bábovky alebo vedierko, listy, kamienky a ďalšie vhodné prírodniny, ktoré pozbierate po okolí. Podobne ako na obrázku pripravte pre deti príklady. Ich úlohou bude za „rovná sa“ postaviť toľko báboviek, koľko vychádza v príklade. Ak chcete, aby sa pri tom trošku prebehli, nechajte ich vždy príklad spočítať a potom im dajte úlohu, pri ktorej bude ich misiou nazbierať po okolí daný počet niečoho, čo určíte. Napríklad kamienky alebo kvietky sedmokrások.

3. Hľadanie tvarov a farieb

Túto úlohu zvládnu aj oveľa mladšie deti. Budete k nej potrebovať viac báboviek, ale ak ich nemáte po ruke, mám tip na ďalšiu verziu.

Ak máte so sebou dosť formičiek, do uhladeného piesku vytlačte ich tvary. Nechajte potom deti, aby ku každému tvaru priradili správnu formičku. Ak máte formičky v rôznych farbách, môžete počas hry deťom dávať inštrukcie, akú farbu majú práve teraz niekam priradiť. Keď si hru budete chcieť zahrať aj bez plastovej výbavy, opäť nazbierajte predmety rôznych tvarov po okolí. Tak, ako by ste to urobili s formičkami, obtlačte ich do piesku a nechajte deti hľadať, čo urobilo aký odtlačok.


Vytvorte spájačku! Vyberte niekoľko druhov formičiek a obtlačte ich do dvoch stĺpcov (do každého iné poradie tvarov). Potom nechajte deti spájať rovnaké tvary tak, že vyryjú cestičku od jedného k druhému paličkou.

4. Kreslenie kamienkami

Nazbierajte dostatok kamienkov a ďalších prírodnín a pusťte sa do spoločného tvorenia čísel, písmen, tvarov alebo len ľubovoľných obrázkov.

kształty z kamieni

Variácií tejto hry je veľa. Ja mám niekoľko najobľúbenejších. Najjednoduchšie je tvorenie podľa fantázie. Používame všetko možné, čo pozbierame naokolo a zostavujeme obrázky – domčeky, panáčikov, strašidlá, autá… Keď chceme trénovať tvary, čísla alebo písmená, namaľujem ich paličkou do uhladeného piesku a dcéra mnou predkreslené tvary zdobí prírodninami. Alebo jej jednoducho dávam úlohy, čo má z napríklad kamienkov poskladať.

5. Z ktorej formičky toto vzniklo

Túto hru naša Viktória miluje už niekoľko rokov a ja sa jej nedivím. Baví ma tiež. :-)

odwzorowywanie kształtów

Na uhladenom piesku vyklopím z formičiek rôzne tvary a potom ich premiešam. Úlohou je každý tvar prekryť príslušnou formičku.

Tip na ďalšiu zábavu s deťmi:

Urobte radosť vašim najmenším

Urobte radosť vašim najmenším

Oblečenie, hračky aj doplnky do izbičky nájdete na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články