Práve čítate

Aj operení návštevníci balkónov a záhrad si chcú dať do zobáčikov, preto som sa pustila do vtáčích napájadiel

2206  
Zdieľať: 

Aj operení návštevníci balkónov a záhrad si chcú dať do zobáčikov, preto som sa pustila do vtáčích napájadiel

Ako všetky predchádzajúce letá aj tento rok zápolíme s extrémnym suchom, ktoré sužuje nielen rastliny, ale aj zvieratá, hmyz a vtákov. Ich zdroje vody vysychajú. Po kalužiach, z ktorých vtáky pijú najradšej, niet ani stopy. Pritom na to, aby tieto drobné stvorenia nezomierali smädom, stačí malá pomoc, ktorá nás nemusí nič stáť. Stačí do okolitých parkov, záhrad alebo aj na balkóny umiestniť napájadlá a pravidelne v nich dopĺňať vodu. Dá sa to jednoducho aj kreatívne, ukážem vám, ako na to.

8. 8. 2023 4 min. čítania Helena Suchá
Aj operení návštevníci balkónov a záhrad si chcú dať do zobáčikov, preto som sa pustila do vtáčích napájadiel

Sedela som na slniečkom prehriatej terase, osviežovala sa vychladenou minerálkou a počúvala vtáčiky ukryté v búdke za brečtanom. Drozdia mama ako šialená prelietavala medzi búdkou a loviskom, aby všetky tie malé hladné krky nakŕmila a utíšila. Kým ja sa v tejto horúčave špeciálne snažím dodržiavať pitný režim, ona si svoj zobáčik nemôže namočiť do vody, kedykoľvek ju prepadne smäd. Čítala som, že ešte horšie sú na tom vtáčie mláďatá, tie totiž pri hľadaní vody vyskakujú z hniezd a tak dlho „vo svete“ neprežijú.

A tak ma na chvíľu namiesto slnka osvietila solidarita voči mojim opereným susedom. Keďže to mám do kuchyne bližšie ako oni k vodnému zdroju, skočila som po plastovú tácku, ktorá aj tak ležala bez využitia na dne kuchynskej linky, a naplnenú vodou som ju položila na múrik na terase. Konečne našla uplatnenie a ja som prišla na jednoduché a rýchle riešenie, vďaka ktorému možno bude niektorému vtáčikovi lepšie, alebo mu dokonca zachránim život.

Na zábradlie balkóna aj na zavesenie na strom

A keďže jedno napájadlo všetky vtáky sveta (alebo aspoň tie z mojej štvrte) nezachráni, pustila som sa do výroby ďalších. Nie vždy narazíte na múrik, kde sa dá položiť tácka alebo miska s vodou. Na zemi môže hroziť, že vtáčie kúpanie preruší napríklad návšteva mačky. Je preto dobré pri výrobe napájadiel hneď myslieť na to, či ich potom zavesíte, primontujete alebo niekde položíte – skúsila som všetky tri možnosti. Nielenže sú praktické, ale podľa mňa aj pekne zapadnú do exteriéru. Možností je veľa, berte moje výtvory napríklad len ako inšpiráciu.

Kokos: Najskôr zasýti vás, potom osvieži aj malých letcov

Vyzerá pekne, dá sa po troške vŕtania zavesiť, ja som si ale vybrala variant upevnenia na vhodné miesto. Nie vždy máme totiž možnosť na balkóne alebo na terase niečo zavesiť. Vtáčiky rady pristávajú na zábradlí a teraz tu ešte môžu nájsť zdroj k načerpaniu sily a vody na ďalší (vý)let.

Potrebujete na to:

  • kokos
  • drôtik
  • kamene
  • vŕtačku, nôž, pílku, alebo čokoľvek, čím kokos viete otvoriť

Postup:

  1. Vypustila som do pohára vodu z kokosu – prevŕtate jednu z troch mäkkých priehlbní na orechu.
  2. Orech som potom otvorila s pomocou mužskej sily s vŕtačkou. (Na YouTube nájdete veľa ľahkých tipov, ako na otváranie orecha.)
  3. Vydlabala som dužinu a nechala orech vyschnúť.
  4. Hrany okrajov orechovej misky som obrúsila pilníkom, aby neboli ostré.
  5. Obmotala som orech drôtikom a pripevnila na plot.
  6. Naplnila kamienkami, aby napájadlo nebolo hlboké, a potom aj vodou.

Čas výroby: <20 minút
Výhody: Potrebujete jednu surovinu, ktorú navyše predtým (alebo potom) môžete sami skonzumovať. A čo je hlavné – je to prírodný materiál a skvelo to vyzerá.
Nevýhody: Otvoriť orech môže byť oriešok, nám pri tom preto pomohla vŕtačka, nabudúce skúsim trik s búchaním noža do orecha. Horšie sa vnútro orecha priebežne umýva.
Umiestnenie: Aj orech sa dá zavesiť. Ja som sa ale rozhodla prakticky ho pripevniť drôtikom na plot alebo zábradlie balkóna.

Vždy pred ďalším naplnením napájadlo poriadne umyte a očistite kefou, od usadenín, rias a baktérií. Ak je miska špinavšia, použite ocot s vodou. Nech je potom voda pre vtáčikov čistá a nezávadná.

Misky pod kvetináče: Osviežia kvetiny aj vtáčie zobáčiky

Či už máte doma nevyužité květináče s miskami plastové, alebo hlinené, na záhrade alebo balkóne im dáte nový zmysel. A navyše vyzerajú naozaj pekne.

Potrebujete na to:

  • kvetináč a misku, ideálne terakotové alebo plastové
  • sekundové lepidlo alebo tavná pištoľ na upevnenie misky na kvetináč
  • kamene
  • na prípadné farebné vylepšenie farbu v spreji, balakryl alebo akrylové farby (nie je nutné)

Postup:

  1. Kvetináč aj misku som poriadne umyla a odmastila.
  2. Prestriekala farbou.
  3. Kvetináč tu slúži ako podstavec, preto som ho otočila otvorenou stranou nadol a prilepila naň misku sekundovým lepidlom.
  4. No a nakoniec som po zaschnutí sekundového lepidla doplnila kamienky (nakoniec som použila veľký kameň, aby okolo bolo viac vody, miska bola totiž veľmi plytká).

Čas výroby: 45 minút (musela som čakať, kým uschne lepidlo, inak je to rýchlovka do 10 minút
Výhody: Väčšinu materiálu máte doma, je to naozaj ľahké a rýchle a k napájadlu si nájdu cestu nielen vtáčiky, ale aj včeličky a iný hmyz (preto je potrebné dať do kvetináča aj kameň – aby sa hmyz neutopil). Miska sa navyše dobre umýva.
Nevýhody: miska je menšia, takže sa častejšie dopĺňa voda. Ale aspoň je stále čerstvá a v miske nie sú usadeniny.
Umiestnenie: Dá sa postaviť kdekoľvek, ideálne na vyvýšenom mieste blízko kríkov či pod stromy, kde sa vtáčiky neboja priletieť. Ja som ho dala na vyvýšený múrik so záhonom. Určite si napájadlo nájde miesto aj na stolíku či polici na balkóne.

Napájadlá sú dobrým zdrojom vlahy pre hmyz. Ak chcete napríklad včeličkám urobiť ešte príjemnejší pobyt na vašej záhrade alebo na terase, vyrobte im hmyzí hotel – poradíme vám, ako na to.

Miska z keramickej hliny: Závesná dekorácia aj zdroj vody

Keď si nájdete chvíľku aj na jednoduché vyrábanie a modelovanie, určite nebudete ľutovať. Môžete si vlastnú misku totiž vyrobiť na svoj obraz. A v kombinácii s prírodným špagátom a stromami alebo zeleňou na balkóne to vyzerá veľmi pekne.  Miska sa dá vyrobiť zo sadry, polymérovej hmoty alebo z keramickej hliny – bohužiaľ ale tej vypaľovanej. Keramická hmota bez výpalu vyzerá síce masívne, ale pri reakcii s vodou zmäkne.

Potrebujete na to:

  • hmotu na výrobu – Fimo (polymérovú hmotu), sadru, alebo keramickú hlinu – tú ale nevypálite doma v rúre, ale v keramickej dielni
  • kamene
  • prírodný špagát

Postup:

  1. Vymodelovala som si misku z hmoty, ako formu na želaný tvar môžete použiť aj nejakú misku z kuchyne.
  2. Ceruzkou som si prevŕtala tri dierky na zavesenie.
  3. Dala som upiecť do rúry na 20 – 30 minút (nechala som tentokrát 30 minút).
  4. Nechala som misku vychladnúť
  5. Odstrihla som si zo špagátika tri dlhé kusy, ktoré som vždy prehla, prestrčila dierkou misky očko a druhé dva konce som očkom prevliekla. To som zopakovala ešte dvakrát a misku tak zavesila a uviazala na konár stromčeka.
  6. Opäť som doplnila kamienky a vodou.

Čas výroby: Je to dlhší postup, záleží na tom, aký materiál si vyberiete. Pri keramike si počkáte aj dva dni, kým sa vypáli. Pri polymérovej hmote to potrvá cca 1,5 hodiny výroba a vypálenie – zavesila som až nasledujúci deň.
Výhody: Vyrobíte si misku podľa svojho gusta a vyčistíte si pri tom hlavu.
Nevýhody: Prácnejšie ako predchádzajúce dva postupy. Dĺžka a potreba zápeku/vypálenia.
Umiestnenie: Zavesenie, kdekoľvek sa vám zachce a kam vám vtáčiky priletia. V korune stromu, na balkóne, pod vonkajšou policou alebo pergolou.

Na čo si dať pri výbere napájadla pozor


Miska musí být plytká a ľahko dostupná, dopĺňam ju kamienkami, aby mali vtáčiky jednoduchý prístup a hmyz sa vo vode neutopil. Materiál je potrebné vyberať taký, aby vtáčikom neublížil – ideálne sú preto keramické alebo plastové misky, tácky. Plech necháme radšej v rúre, rozpálený na slniečku službu veľmi neurobí.

Trpezlivosť vtáčiky na záhradu privoláva

Chce to čas a vtáčiu odvahu. Vtáčiky si najskôr musia nový zdroj vody všimnúť a overiť si, že je to miesto bezpečné. Preto je dobré v prípade záhrad a parkov ich umiestniť minimálne 5 metrov od hustých kríkov, aby stihli včas odletieť pred predátorom, ktorý na ne v zelenom úkryte striehne, zároveň je dobré mať kríky a stromy v okolí v dlhšej vzdialenosti, aby si po kúpaní vtáčiky mohli v úkryte osušiť perie. Ak sa im vaše napájadlo bude páčiť, budú sa k vám vracať, aby si osviežili zobáčiky a pohrali sa vo vode. Nádobky využijete po celý rok, či už ako napájadlá alebo kŕmidlá.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články