Práve čítate

Ako je to naozaj s látkovými plienkami?

3149  
Zdieľať: 

Ako je to naozaj s látkovými plienkami?

Asi každá budúca mama na tému látkových plienok narazí, ale po pár hodinách strávených na internete jej odhodlanie značne ochladne. Dá sa „látkovať“, aj keď tomu neplánujete podriadiť celú svoju existenciu?

6. 3. 2019 5 min. čítania Iva K. Jestřábová
Ako je to naozaj s látkovými plienkami?

Pred štyrmi rokmi som pri prvom synovi o látkových plienkach ani neuvažovala. Prišlo mi to komplikované, prácne, smradľavé a v podstate určené pre úplne inú skupinu mám, ako som ja. Moje dieťa veselo cikalo do plien až do svojich dva a pol roka a jeho malí kamaráti neboli v odplienkovaní oveľa rýchlejší.

Dva a pol roka – to už bolo naozaj veľa niekoľkokilových vriec nacucaných plienok, ktoré sme každý týždeň nosili do kontajnera. Už vtedy mi začalo dochádzať, že toto nezachránim ani doživotným odmietaním slamiek, vlastnou dizajnovou fľašou na vodu a ručne uháčkovanou sieťovkou na nákupy.

Pred príchodom druhého dieťaťa som mala jasné, že niektoré veci chcem robiť inak, a eliminovanie ton plienkového odpadu bolo prvé na zozname. Keď už vo vás podobné odhodlanie vyklíči, mám pre vás pár tipov, ako mať realistické očakávania a nevzdať to hneď na začiatku.

Nepočúvajte mamu (svokru, babičku), alebo ako veľmi som lenivá?

„Prosím ťa, ty chceš látkové  plienky, vieš, koľko je s tým práce? To nebudeš robiť nič iné ako namáčať, prať, vyvárať, žehliť a skladať. Buď rada, že máš tie jednorazové, čo by sme za to my dali?“

Mamičky to s nami myslia dobre, ale rozdiel medzi látkovými plienkami, čo používali ony, a tými modernými je asi taký ako medzi telefónnou búdkou a mobilom – z oboch si na ulici zavoláte, ale s mobilom je to predsa len oveľa jednoduchšie.

Pozitíva:

Dnes už sa plienky nenamáčajú ani nevyvárajú – skladujete ich vo vedre „na sucho“ a potom ich normálne vyperiete na 60° v práčke. Nežehlia sa, zložiť ich s trochou praxe zvládnete za pár minút.

Negatíva:

Z  podstaty veci je s látkovými plienkami naozaj viac práce ako s tými jednorazovými, ktoré sa prosto vyhodia. Musíte ich predsa len naládovať do práčky, vybrať, zavesiť (alebo dať do sušičky) a poskladať, každých pár dní, stále dookola. Je potrebné si hneď do začiatku povedať, či vám to za to stojí. Pretože áno, je to nejaká práca navyše.

Nečítajte tie diskusné fóra, alebo to tak nežerte

Tak dobre, ste pevne rozhodnutá neprispievať k zahlcovaniu našej planéty odpadkami a byť eko, sadnete si k internetu, zadáte do vyhľadávača „látkové plienky“ a ten na vás vychrlí tisíce stránok, odkazov a hlavne diskusií. A vy urobíte osudovú chybu, že to všetko začnete čítať. Hemží sa to tam termínmi ako „vrchné nohavičky“, „vkladačky“, „AIO plienky“ a vy si pripadáte ako votrelec v nejakej uzavretej partičke, ktorá z bobkov urobila stredobod svojho bytia.

Vidina kontajnera plného jednorazových plienok v tejto chvíli začína zase vyzerať lákavo. Takže odporúčam nádych, výdych… a podobné diskusie zatvoriť.

K látkovým plienkam sa dá pristúpiť ako k úžitkovému tovaru, nemusí sa z toho stať váš nový koníček. Pokiaľ nemáte kamošku, ktorá látkové plienky používala a je ochotná vás do toho zasvätiť (ideálne!), tak jednotliví výrobcovia už majú dostatočne zrozumiteľné stránky. Po pár desiatkach minút pochopíte, čo a ako sa robí. Niektorí dokonca ponúkajú telefónne číslo, na ktoré môžete zavolať a pani na druhej strane vám poradí. Budete tomu musieť venovať nejaký čas, ale nakoniec to nie je jadrová fyzika, to dáte.

Nie je to také komplikované, alebo to skrátka skúste

Dôkladne ste prelúskali internety, pobavili sa s kamoškou, okukli plienky v obchode, ale stále tomu nerozumiete a neviete si to predstaviť. Klíči vo vás panika, že keď nie ste schopná pochopiť látkové plienky, tak snáď ani nebudete dobrá matka. Tieto pocity si nechajte až na šestonedelie, to vás rozhodí aj vyliata polievka.

Moja rada: jednoducho to skúste. Väčšina výrobcov ponúka testovacie sady, ktoré vás nezruinujú, vyskúšate si rôzne typy plienok a zistíte, ktoré sú vám sympatické. Keď vás to nechytí za srdce, nebude problém plienky poslať ďalej a používať jednorazové – vlastne dnes už sa dajú kúpiť aj ekologickejšie, plne rozložiteľné varianty. Ale ak ste sa dostali až sem, tak si dovolím odhadnúť, že až si to vyskúšate, tak zistíte, že je to vlastne veľmi ľahké a ako veľa vecí v živote – je to len otázka zvyku.

Nerobte si z toho polepšovňu, alebo čo vás môže zaskočiť

Väčší kontakt s… vy viete s čím. Bábätká kadia a vy budete s tým kadením v každodennom kontakte. Pri látkovkách je tento kontakt o niečo intenzívnejší – napríklad len pri dávaní plienok do práčky. Teraz za sebou máme dvojtýždennú hnačkovú epizódu, ktorú som vytrvalo absolvovala s látkovkami a následne si povedala, že nabudúce si to odpustím a vytiahnem balík jednorazových.

Smrdí to. Síce sa hovorí, že vlastné dieťa nesmrdí, ale neverte tomu. Pokadené, ale aj pocikané plienky sú prosto cítiť, či už máte jednorazové alebo látkové plienky, tie látkové ale musíte pred vypraním 2-3 dni niekde uskladniť. Momentálne to riešim vedierkom s vekom, kam občas kvapnem vonný olejček. Ja si myslím, že to je v pohode, môj muž občas tvrdí, že to je cítiť. Ale cítiť sú občas aj jednorazové plienky z koša. Máte bábätko – tak vám to bude doma občas zľahka smrdkať, to je realita.

Preteká to. Látkové plienky nevydržia toľko ako jednorazové. Z mojej skúsenosti je ideálne prebaľovať po 3 hodinách, keď náhodou zabudnete alebo nie je príležitosť, môže sa stať, že plienka pretečie. Ja napríklad odmietam prebaľovať v noci a dávam jednorazovú plienku, pri ktorej viem, že to dá.

Čo je v podstate presvedčenie, ku ktorému som dospela – nerobiť si z látkových plienok polepšovňu.

Nikto vás nebude nútiť prať ich na dovolenke na chalupe v potoku. Dokonca ich nemusíte prať ani na dovolenke v apartmáne s práčkou – máte predsa dovolenku. A keď si budete chcieť dať pauzu a týždeň tie plienky nevidieť – tak si ju dajte. Každá ušetrená jednorazovka sa počíta a vy ich aj tak ušetríte tisíce.

Keď je potrebné, nikto vám hlavu neodtrhne, že použijete jednorazovku

Bonusy alebo čo vás poteší

Pekný dizajn – máme plienky so zvieratkami, autíčkami aj vzducholoďami. Je to skrátka ňuňu.

Krajšie zadočky – látkové plienky sú priedušnejšie, krém na zapareniny skoro nepoužívam.

Finančná úspora – spomínam len mimochodom, pretože pre mňa to nebol hlavný dôvod, prečo látkové plienky používať. Aj keď prvotná investícia je veľká, pri priemernom čase používania (2 roky) a priemernej cene jednorazových plienok niečo ušetríte. Keď plienky použijete na viac detí, tak tam už je tá úspora pomerne zásadná.

Skôr na nočník (snáď!) – v látkových plienkach dieťa cíti, že je pocikané, tak trochu dúfam, že druhý potomok by mohol začať chodiť na nočník skôr, ako chvíľu pred nástupom do škôlky.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články