Práve čítate

Pustila som sa do testovania: Ako sa mi podarila ľadová káva zo sifónu alebo nitro coffee?

1299  
Zdieľať: 

Pustila som sa do testovania: Ako sa mi podarila ľadová káva zo sifónu alebo nitro coffee?

Nie je to tak dávno, kedy na kávovej scéne zažiarilo cold brew: káva lúhovaná v studenej vode až 24 hodín. Medzi baristami sa ale vždy nájde inovátor, ktorý chce posunúť chuťové zážitky ešte ďalej. A vďaka jednému takémuto vzniklo nitro coffee – cold brew sýtené dusíkom. Je vôbec šanca túto metódu vyskúšať doma? Určite, ale… no to si všetko povieme.

27. 5. 2023 3 min. čítania Veronika Bednářová
Pustila som sa do testovania: Ako sa mi podarila ľadová káva zo sifónu alebo nitro coffee?

Hlavný dôvod, prečo by ste si nitro coffee nemali nechať ujsť, je unikátna chuť. Svojou jemnou konzistenciou doslova prekabáti vaše chuťové poháriky. Aj keď je jeho základom “čierna” káva, budete mať neodbytný pocit, že pijete kávu s mliekom. Nitro je skratka pre anglické slovo “nitrogen”, čo je v preklade dusík. Tento prvok je fantastický šľahač! Vďaka nemu môžeme zdobiť torty a ovocné poháre nadýchanou, ale pevnou šľahačkou. A nielen to. Má na svedomí aj špecificky hutnú a krémovú konzistenciu anglického piva Guiness.

bombičky na nitro coffee

Perlivé nápoje ako limonády alebo pivo sa sýtia CO2. Cieľom je vytvoriť osviežujúci nápoj s príjemne štipľavými bublinkami. Šľahačka je nadýchaná vďaka N2O. Potrebuje dusík, ale aj trochu kyslíka pre efekt obláčika. A nakoniec pivo Guiness a nitro coffee vyžadujú k dokonalosti N2. Jednoducho čistý dusík, vďaka ktorému vzniká aj pena, ale hutnejšia. Bublinky sú vďaka dusíku jemnejšie, takže dodávajú nasýtenému nápoju špecifickú krémovosť a hustotu.

Najskôr si pripravte cold brew

Ako už viete, základom nitro coffee je cold brew. Prípravu si teda musíte naplánovať s ohľadom na 24 hodín lúhovania ľadovej kávy.

Budete potrebovať:

  • 90 – 100 g zrnkovej kávy
  • 1 liter studenej vody (najlepšie filtrovanej)
  • Uzatvárateľnú nádobu s objemom viac ako 1 liter
  • Ručný filter vrátane papierového filtra alebo pour over
  • Váhu
  • Mlynček

Aké zrnká som použila?


Vybrala som si zrnká Tchibo Privat Kaffee Latin Grande. Spoznáte ich podľa modrého balenia s obrázkom tukana. Tieto zrnká sa na prípravu cold brew výborne hodia, pretože sa vyznačujú elegantnou jemnou chuťou s tónmi čokolády. Je to 100 % Arabica, ktorá pochádza z Latinskej Ameriky, kde ju Tchibo odoberá z fariem s certifikátom Rainforest Alliance. Tá sa zaoberá ochranou životného prostredia, dlhodobým zlepšovaním životných podmienok miestnych obyvateľov aj zachovaním prírody.

Postup:

  1. Odvážte si 90 – 100 g zrniek kávy.
  2. Zrnká nameľte na strednú hrubosť (ako na filter).
  3. Namletú kávu nasypte do nádoby a zalejte ju studenou vodou.
  4. Nádobu s kávou uložte na 16 – 24 hodín do chladničky.
  5. Po lúhovaní kávu prefiltrujte.

Ja som si na začiatok urobila naozaj celý liter. Pri experimentovaní sa hodí mať dostatok kávy! A ak sa vám bude dariť a všetko na nitro coffee nespotrebujete, môžete výborné cold brew popíjať pokojne ešte ďalšie dva dni (ale skladujte ho v chladničke).

Cold brew máme, môžeme sa pustiť do nitro coffee!

Na začiatku sa odrazíme od toho, ako má nitro coffee vyzerať. To aby ste na prvý pohľad spoznali, či sa vám zadarilo.

Pre tento nápoj je charakteristická jemnučká mikropena na hladine a lávový efekt v tele nápoja. Práve pre tento efekt sa podáva do číreho pohára. A tým sa dostávame k tomu, čo nám tento efekt vyrobí.

Profesionáli používajú NitroPress. Má ale jednu veľkú nevýhodu a tou  je pomerne vysoká cena. Ak nie ste vyslovene vyznávačom nitro coffee, nákup sa vám podľa mňa neoplatí. Kým si ho kúpite, odporúčam si ho najskôr vyskúšať a všetko ochutnať. Na internete som našla niekoľko požičovní, čo mi na začiatok príde ako fajn riešenie. Alebo sa môžete vydať na dobrodružnú cestou ako ja a vytiahnuť klasický sifón, ktorý máte doma na šľahačku!

Prečo to v ňom nerobia všetci? Jednoducho preto, že bombičky na šľahačku obsahujú okrem dusíka aj kyslík, čo je tak trochu komplikácia. Prvé pokusy mi teda veľmi nevyšli. Namiesto očakávaného nápoja som do pohára “vyprskla” kávovo-šľahačkovitú hmotu, ktorá sa rýchlo rozpadla. Nakoniec som sa ale pomerne reprezentatívneho výsledku predsa len dočkala. Chce to okrem železnej trpezlivosti aj jemnú prácu s piestom. Vyskúšané za vás!

Postup:

  1. Do čistej nádoby šľahača nalejte minimálne 250 ml ľadového cold brew a nádobu zatvorte. Dobre uťahujte!
  2. Vložte bombičku do krytky.
  3. Krytku s bombičkou uzatvorte do nádoby. Tým sa plyn dostane ku káve.
  4. Vo zvislej polohe krátko stlačte piest a upusťte trochu plynu. Nádobu pretrepte a naozaj pomaličky čapujte kávu do pohára.

Nitro coffee skvelo funguje v drinkoch! Experimentom sa medze nekladú. Čo takto s nitro coffee vyšperkovať napríklad naše kávové koktaily? Alebo si vymyslite svoj vlastný a určite sa o recept podeľte na Facebooku Tchibo.

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články