Na mrkvovovej torte milujem, že je nenáročný. Potrebujete len klasickú tortovú formu na pečenie a mixér sa šľahacími metlami na krém. Sypké aj tekuté suroviny stačí len premiešať, cesto naliať do formy a následne upiecť. Hneď ako korpus vychladne, zostáva už len potrieť ho krémom. Ten korpus zjemní a ešte viac zvláčni.
Vyberte správnu mrkvu
Mrkva by mala byť čo najčerstvejšia, taká má dosť šťavy. Podstatne ovplyvní chuť a vláčnosť korpusu.
7 tipov na zdobenie torty
Aby ste tortu pekne ozdobili, nie je potrebné byť vyučeným cukrárom. Aj bez veľkých skúseností ho môžete ozdobiť krásne a zároveň jednoducho.
- Korpus pozdĺžne rozkrojte, aby vznikli dve časti. Spodnú časť potrite tretinou krému a potom priklopte druhou časťou. Zvyškom krému potrite tortu zo všetkých strán. Použite plochý nôž, pomocou neho krém pekne uhladíte.
- Zdobenie v štýle tzv. nahej torty vám prácu dosť uľahčí. Korpus sa totiž nepotiera krémom zo všetkých strán. Jednoducho každé poschodie aj povrch torty potrite krémom, ozdobte ovocím či orechmi a je hotovo.
- Strany môžete ozdobiť podrvenými orechmi. K mrkvovej torte sa perfektne hodia vlašské orechy alebo mandle.
- Povrch môžete zdobiť buď celý, alebo len jednu jeho stranu. Oba varianty vyzerajú efektne.
- Zdobte ovocím, orechmi alebo čerstvou mrkvou. Pridajte aj čerstvé bylinky, použite napríklad medovku alebo mätu.
- Mrkvu môžete nastrúhať najemno alebo škrabkou na zemiaky vytvoriť plátky. V obchodoch s cukrárskymi potrebami zoženiete aj mrkvičky z marcipánu.
- Veľkú parádu urobia aj jedlé kvety, dajte ale pozor, aby ste tortu zdobili len tými určenými na konzumáciu.
Recept na mrkvovú tortu s kávovým krémom
Uvedené ingrediencie vám stačia na tortu pečenú vo forme s priemerom 16 cm. Počítajte s tým, že príprava vám zaberie asi 45 minút a 2 hodiny budete tortu chladiť.
Suroviny na korpus:
- 100 g hladkej pšeničnej múky
- 50 g celozrnnej pšeničnej múky
- 150 g najemno nastrúhanej mrkvy
- 100 g najemno namletých vlašských orechov
- 10 g vanilkového cukru
- 1 lyžička škorice
- 8 g kypriaceho prášku do pečiva
- 120 g cukru
- 2 vajcia
- 100 ml oleja
- 70 g bieleho jogurtu
- 1 lyžička masla a strúhanky na namazanie a vysypanie formy
Suroviny na krém a ozdobenie:
- 150 g smotany na šľahanie
- 150 g plnotučného tvarohu
- med alebo cukor podľa chuti
- 1 lyžička instantnej kávy (alebo viac podľa chuti)
- vlašské orechy
- 1 – 2 čerstvé mrkvy
- čerstvá mäta
Postup:
- Vo väčšej miske zmiešajte múku, mrkvu, orechy, vanilkový cukor, škoricu a prášok do pečiva.
- V druhej vyšľahajte vajcia s cukrom do peny. Potom zašľahajte olej a biely jogurt.
- Formu vymastite maslom a vysypte strúhankou.
- Tekutú zmes prilejte k sypkej a premiešajte. Cesto vlejte do formy. Pečte 30 minút v rúre vyhriatej na 180 ° C. Upečený korpus nechajte vychladnúť na mriežke.
- Medzitým si pripravte náplň. Vyšľahajte smotanu na šľahanie s kávou dotuha. Potom primiešajte tvaroh, med alebo cukor.
- Korpus rozrežte na dve časti. Spodný potrite 1/3 krému. Naň položte druhú časť a zvyškom krému potrite povrch a boky torty.
- Strany ozdobte nahrubo nasekanými orechmi, povrch ozdobte celými kusmi orechov. Pomocou škrabky na zemiaky vytvorte mrkvové plátky. Stočte ich do rolky. Poukladajte ich na jednu stranu torty. Tortu dajte do chladničky na dve hodiny vychladiť. Podávajte s čerstvou mätou.
Ako urobiť mrkvovú tortu trochu inak?
Orechy, hrozienka, rôzne druhy múk alebo kombinácia korenia. S korpusom na mrkvovú tortu sa naozaj môžete vyhrať.
A to isté platí pre krém, ktorý môžete obmieňať a vylepšovať podľa svojich chutí a predstáv. Ako základ sa najčastejšie používa čerstvý syr, ale môžete využiť aj tvaroh (ako ja v recepte vyššie), ricottu alebo mascarpone.
Krém najradšej ochucujem medom, vanilkovým extraktom a citrónovou alebo limetkovou šťavou. Nebojte sa experimentov! Krém môžete ochutiť aj škoricou, pomarančovou kôrou alebo napríklad kávou.