Práve čítate

Karfiol 10× inak, keď už nechcete mozoček ani vyprážaný

72332  
Zdieľať: 

Karfiol 10× inak, keď už nechcete mozoček ani vyprážaný

Klasické úpravy karfiolu dokážu ísť človeku veľmi skoro hore krkom. Čo takto vyskúšať nové variácie?

9. 1. 2024 5 min. čítania Marie Háková
Karfiol 10× inak, keď už nechcete mozoček ani vyprážaný

Ako dieťa som karfiol neznášala – s mozočkom som sa neskamarátila doteraz a obaľované hlavičky beriem na milosť len s dostatočným množstvom tatarky.

Keď som sa ale v kuchyni trochu udomácnila, zistila som, že sa dá pripravovať na veľa ďalších spôsobov. Väčšinu z nich som si vypožičala z iných receptov a upravila tak, aby s karfiolom vytvorili hviezdnu kombináciu.

1/10: Karfiol á la šalát coleslaw

Pravý coleslaw sa síce robí inak, ale táto karfiolová variácia sa mu chuťovo dosť približuje. So surovým karfiolom má príjemné grády.

Rada ho robím ako prílohu alebo na samostatné zobkanie, keď čakáme hostí: stojí málo, v chladničke vydrží niekoľko dní a keby z neho zostalo, dá sa spracovať do ďalších jedál.

Na 1 hlavičku karfiolu dávam cca 1 kg mrkvy, 1 červenú cibuľu a malý zväzok petržlenovej vňate. Pomery si môžete upraviť a kľudne urobiť menšie množstvo: z celého karfiolu máte veľkú misu pre niekoľko ľudí.

Zo surového karfiolu „ohoľte“ len vršky ružičiek, nastrúhajte mrkvu (zlepšovák: nasekám ju vo food procesore – mixéri s horizontálnymi nožmi), pridajte nadrobno nakrájanú cibuľku a petržlenovú vňať. Dôležitá je zálievka: 1 lyžica bieleho vínneho octu + 1 lyžica oleja + 2 lyžice majonézy + 1 lyžička dijonskej horčice + troška medu. Množstvo zálievky násobím, s veľkým karfiolom 2× aj 3×.  Najlepšie je, keď sa potom šalát so zálievkou nechá odležať aspoň cez noc.

Pokiaľ vám šalát zostane, hodí sa perfektne ako príloha k mäsu alebo zmiešať 1:1 s uvarenou francúzskou (šalátovou) šošovicou.

2/10: Kari karfiol

Táto úprava presvedčila môjho muža, že by mohol dať karfiolu šancu.

Hodí sa ako samostatná príloha, teplý aj studený, alebo ho miešam s ďalšou tepelne upravenou zeleninou.

Je trapne jednoduchý: ružičky karfiolu v mise osoľte a zasypte zmesou kari korenia. Zakvapnite olejom a premiešajte. Výsledok by mal byť jasne žltý, pokiaľ nie, pridajte kari.

Pečte 40 minút na 180 °C. Keď ku zmesi pridáte červenú cibuľu, bude ešte o niečo lepší.

3/10: Základný blanšírovaný karfiol

Blanšírovanie pristane mnohým druhom zeleniny. Takto pripravený karfiol je skvelý sám o sebe, občas ho polovicu zjem, kým ho vôbec posuniem na stôl. :-)

Okrem toho je to skvelý základ na ďalšie úpravy (čítajte ďalej).

Priveďte k varu veľmi osolenú vodu s kúskom masla alebo ešte lepšie ghí. Dávam zhruba za oriešok masla na pol hlavičky karfiolu.

Karfiol hoďte do vriacej vody (musí bublať) a povarte 3 minúty. Okamžite zlejte a prelejte veľkým množstvom ľadovej vody, aby sa schladil na izbovú teplotu. V opačnom prípade by sa vám ešte vlastným teplom „dorobil“ do, ako hovorí moja sestra, blatova.

Môžete si ho pripraviť len tak, alebo spolu s ním povariť kolieska mrkvy. Sú super, tak akurát na skus, žiadna školská jedáleň.

4/10: Ázijská variácia z blanšírovaného karfiolu

Pikantné prílohy mám veľmi rada. Táto je opäť veľmi dobrá aj samostatne, napríklad ako ľahká vegetariánska večera.

Na panvici roztopte kokosový olej (pozor, ide to veľmi rýchlo) a pridajte nasekaný cesnak, zázvor a chilli korenie. Dávam 1 strúčik cesnaku na porciu až dve, ale kľudne uberte, pokiaľ mu tak nefandíte. Zázvoru stačí 1 – 2 cm kúsok. A chilli tak, aby to bolo primerané s ostatnými surovinami.

Základ chvíľku nechajte len tak povaľovať v rozohriatom oleji, potom pridajte zeleninu vhodnú na tepelnú úpravu, napríklad papriky. Nechajte trošku chytiť a potom poduste. Na posledné 2-3 minúty pridajte aj blanšírovaný karfiol (recept je vyššie). Hotovo.

Pozor, určite nemeňte kokosový olej za iný; dáva ázijskej variácii tú správnu vôňu aj chuť.

5/10: Karfiolový šalát k mäsu

Základom je blanšírovaný karfiol (recept je vyššie), zemiaky a zálievka. K tomu si môžete vybrať ľubovoľnú tepelne upravenú zeleninu. Rada používam niečo zelené, pretože tak to spolu na tanieri vyzerá najlepšie.

Uvarené suroviny premiešajte a zalejte zálievkou z medu, oleja a horčice. Najlepšia je na to dijonská, dodá zálievke silu. Pomer je zhruba: lyžička medu, lyžica oleja, lyžička horčice, ale najlepšie si ju dochutíte sami pri miešaní.

Pokiaľ ide o zelenú zeleninu, brokolica alebo fazuľky sa robia rovnako ako blanšírovaný karfiol. Brokolicu varíte tiež 3 minúty, fazuľky 5 minút.

6/10: Karfiolové placky s korením

Variácia na slané palacinky je s karfiolom vynikajúca. Robím ich vtedy, keď mi karfiol trochu zvädne, ale vyhadzovať ho nechcem.

Veľmi najemno nasekaný karfiol (dá sa posekať veľkým šéfkuchárskym nožom, vo food procesore aj v mixéri) zmiešajte s 2 vajíčkami a trochou múky. Cesto by malo byť tekutejšie, podobne ako na palacinky. Namiesto bežného mlieka pridávam sójové a okrem toho, že to u mňa má zdravotný dôvod, mi pripadá, že je v plackách vlastne lepšie.

Do cesta potom pridajte čerstvé bylinky a nasekané sušené paradajky. Najlepšia je kombinácia s bazalkou.

Smažíme ideálne na ghí, teda rozpustenom masle, ktoré placky chuťovo dotiahne k dokonalosti. Ale na masti alebo oleji to bude tiež fajn.

7/10: Karfiolová ryža

Super tip pre tých na diéte! Pokiaľ sa vyhýbate sacharidom, napríklad pri whole 30, karfiolová „ryža“ je pre vás ideálna.

A inak je fajn, pokiaľ sa potrebujete zbaviť polovice karfiolu v chladničke…

Karfiol nasekajte najemno, posoľte a môžete aj okoreniť. Odporúčame biele korenie, ktoré je jemnejšie.

Tak ako karfiol je, bez vody!, ho dajte na cca 10 minút do mikrovlnky na plný výkon. A hotovo. Skúšala som aj variantu na panvici, kedy sa karfiol opraží a potom pár minút podusí, ale to mi veľmi nechutilo.

Pokiaľ vás, rovnako ako mňa, veľmi nebavia jednofarebné prílohy, nasekaná petržlenová vňať to istí.

Karfiolová ryža je ideálna počas programu whole 30


Whole 30 je stravovací program, ktorý „zreštartuje“ telo a pomáha nájsť si lepší vzťah k jedlu. Teda, lepší vzťah k tomu zdravému, a menej silný vzťah k zákuskom a čokoládam. :-) Prečítajte si o ňom viac.

8/10: Zapečený pikantný karfiol

Funguje ako samostatné vegetariánske jedlo alebo doplnok k pohosteniu.

Hlavičky karfiolu obaľte v pikantnej kašičke a upečte.

Na obal najskôr zmiešajte ¼ šálky sójového mlieka a lyžičku octu. Nechajte pár minút rozležať, chute sa lepšie spoja. Potom vmiešajte ½ šálky hladkej múky, sušený cesnak alebo 2 drvené strúčiky čerstvého a lyžičku alebo viac štipľavej papriky.

Pečie sa približne 20 minút na 230 °C.

Pokiaľ máte tento karfiol ako samostatné jedlo, hodí sa k nemu napríklad stonkový zeler s dipom z kyslej smotany, soli a bieleho korenia.

9/10: Sladkokyslý karfiol na druhý deň

Sladká variácia nechytí za srdce každého, ale pokiaľ takéto chute vyhľadávate, zamilujete sa do nej.

Najlepší je na druhý deň, ale nie vždy vám vydrží. :-)

Na blanšírovaný karfiol (recept nájdete vyššie) si pripravte opraženú rímsku rascu a zálievku.

Zálievku namiešate z lyžičky citrónovej šťavy, 2 lyžičiek medu a 4 lyžičiek oleja. Samozrejme môžete podľa veľkosti porcie zväčšovať aj množstvo zálievky. :-)

Tu sa mi veľmi osvedčilo premiešať ich nie v pohári lyžičkou, ale v zatvorenom pohári na zaváranie alebo shakeri s keramickou guľôčkou. Med sa lepšie spojí s ostatnými surovinami.

10/10: Karfiolová krémová polievka zo zvyškov

Hlúbik a menej pekné hlavičky karfiolu najlepšie zamaskujete do polievky!

Táto krémovka krásne vonia po pečenom cesnaku. Keď ju urobím veľmi hustú, jem ju ako dip alebo namiesto hummusu.

Základom úspechu je dobrý vývar, zredukované biele víno a pečený cesnak. Spoločne urobia takú parádu, že polievka bude pravdepodobne chutiť aj karfiolovým odporcom.

Skôr ako sa pustíte do všetkého ostatného, upečte si cesnak. Celú hlavičku zoberte, ako je, hore zrežte, posoľte a zakvapnite olejom. Zabaľte do alobalu a dajte do rúry na hodinku pri zhruba 200 °C. Keď vám potom karfiol vychladne, vytlačíte z neho skvelú cesnakovú pastu.

Potom sa už môžete pustiť do polievky. Osmažte cibuľku a potom ju zalejte pohárom suchého bieleho vína. Zredukujte ho zhruba na polovicu a pridajte karfiolové odrezky a k tomu pár zemiakov. Na polovicu karfiolu dávam 2 menšie zemiaky. Zalejte vývarom a nechajte pol hodinky bublať. Potom pridajte vytlačený cesnak, všetko rozmixujte tyčovým mixérom a môžete servírovať.

Odteraz už bude upratovanie zábava

Odteraz už bude upratovanie zábava

Kúpte si do domácnosti pomocníkov, s ktorými jednoducho odstránite nečistoty aj z tých najneprístupnejších miest.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články