Práve čítate

3 netradičné šošovicové recepty na tradičný novoročný obed

2710  
Zdieľať: 

3 netradičné šošovicové recepty na tradičný novoročný obed

Na šošovici je skvelé, na koľko rôznorodých spôsobov sa dá pripraviť. Je až skoro nemožné, aby vás omrzela. Takže ak u vás doma nie je obľúbená šošovica na kyslo, skúste napríklad niektoré z týchto netradičných jedál. Jeden recept je od mojej babičky z Valašska, druhý je od mojej arabskej babičky zo Sýrie a tretí je môj. Každý je z iného druhu šošovice a všetky sú úplne iné a naozaj skvelé.

29. 12. 2023 4 min. čítania Magdalena Kader Aghová
3 netradičné šošovicové recepty na tradičný novoročný obed

Ako asi všetci vieme, podľa tradícií má konzumácia šošovice na Nový rok priniesť hojnosť v nadchádzajúcom roku. Zrejme kvôli tomu, že svojím tvarom pripomína mince. Bohatstvo ale nie je jediným benefitom, ktorý vám šošovica prinesie. Vďaka kyseline listovej prospieva aj srdcu a obsahuje horčík a železo, ktoré ocenia hlavne ľudia trpiaci na chudokrvnosť, ženy s menštruáciou, tehotné a dojčiace. Všetci, čo majú zvýšenú telesnú námahu.

Ak je jedným z vašich novoročných predsavzatí schudnúť, šošovica je ideálnou potravinou. Neobsahuje žiadny tuk a zasýti vás naozaj nadlho.

Teplý šalát so šošovicou

Pri tomto šaláte môžete improvizovať a obmieňať ho podľa toho, čo práve máte doma. Skvelý je napríklad aj s petržlenom, cviklou alebo batátmi. A pokojne namiesto zemiakov dajte viac inej zeleniny a servírujte jedlo s chlebom. Šalát je dobrý ako studený, tak teplý.

Ingrediencie:

  • 120 g šošovice beluga
  • 350 g očistených zemiakov
  • 150 g očistenej mrkvy
  • 1/2 lyžičky rímskej rasce
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • 140 g paradajkového pretlaku
  • soľ
  • čierne korenie
  • čerstvá petržlenová vňať
  • feta syr

Postup:

  1. Zemiaky nakrájajte na kocky a krátko predvarte.
  2. Cibuľu nakrájajte na kocky a osmažte do sklovita.
  3. Pridajte nakrájanú mrkvu a opekajte, kým nezmäkne. Potom pridajte predvarené zemiaky a krátko osmažte.
  4. Vmiešajte paradajkový pretlak, osoľte, okoreňte a pridajte rímsku rascu. Opekajte cca 2 min.
  5. Vmiešajte uvarenú šošovicu a máte to.
  6. Servírujte s fetou a čerstvou petržlenovou vňaťou. Množstvo podľa chuti. Tak dobrú chuť!

Polievka z červenej šošovice

Recept na túto polievku mám od mojej babičky zo Sýrie a u nás doma je veľmi obľúbený nielen pre svoju výbornú chuť, ale tiež pre jednoduchú prípravu. Podľa mňa je úplne skvelé, že nemusíte do základu dávať vývar a aj tak získate úplne skvelý obed alebo večeru – chuťovo aj nutrične. Môžete ju servírovať nerozmixovanú alebo ako hladký krém.

Ingrediencie

  • 150 g červenej šošovice
  • 200 g očistenej mrkvy
  • 70 g paradajkového pretlaku
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • voda
  • olivový olej
  • čerstvá petržlenová vňať
  • citrón

Postup:

  1. Cibuľu osmažte na olivovom oleji do sklovita.
  2. Pridajte mrkvu nakrájanú na tenké plátky a krátko osmažte. Vmiešajte šošovicu, prelisovaný strúčik cesnaku a korenie. Zalejte vodou, premiešajte a varte, kým šošovica a mrkva nezmäknú.
  3. Polievku môžete servírovať buď takto alebo rozmixovanú na hladký krém. Oba varianty sú skvelé.
  4. Servírujte s čerstvou petržlenovou vňaťou a citrónom.

Šošovica s kyslou smotanou

Musím sa vám priznať, že u nás doma sa šošovica na kyslo nikdy nevarila. Toto jedlo poznám iba zo školskej jedálne a nikdy predtým a vlastne ani potom som ho už ani nejedla. Asi preto som nechápala odpor ostatných detí k šošovici. Šošovica s kyslou smotanou je totiž oveľa lepšia ako tá na kyslo! Recept mám od mojej babičky z Valašska. Iba som si ho trochu obmenila – babička do jedla ešte pridáva zásmažku, čo mi príde zbytočné.

Ingrediencie (pre 2 osoby):

  • 170 g šošovice
  • 150 g kyslej smotany
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 – 4 vajíčka natvrdo (jedlo servírujem s 1 – 2 vajíčkami na osobu)
  • 2 lyžice oleja (alebo iného tuku na smaženie)
  • čierne korenie
  • soľ
  • servírujeme s kyslými uhorkami a chlebom

Postup:

  1. Prepláchneme vopred namočenú šošovicu a dáme ju variť. Nenechajte vypariť všetku vodu, budete potrebovať cca 1/5 hrnčeka vývaru zo šošovice. Ak si nie ste istí množstvom vody, ktorá má v hrnci zostať, odporúčam väčšinu alebo pokojne všetku vodu odliať do pohára a v prípade potreby ju zase priliať.
  2. Nakrájame cibuľu na kocky. Na nepriľnavej panvici si rozpálime trochu oleja, vložíme cibuľu a opekáme na miernom plameni dozlata.
  3. Opečenú cibuľu vmiešame k šošovici. Pridáme prelisovaný strúčik cesnaku, soľ, čierne korenie, kyslú smotanu a opäť premiešame. Ak bude jedlo príliš husté, prilejte trochu odliateho vývaru zo šošovice. Myslite však na to, že by nemalo byť ani príliš riedke.
  4. Servírujeme s vajíčkom natvrdo, kyslými uhorkami a s chlebom. Dobrú chuť!

No a milovníci indickej kuchyne si môžu pripraviť napríklad šošovicový dhal alebo kari so šošovicou. Ja osobne so šošovicou milujem aj pastiersky koláč – tam sa skvelo hodí ako šošovica beluga, tak aj hnedá alebo tmavozelená. Alebo skúste dezert z červenej šošovice – kakaové kocky s pistáciami.

Čo by sa na Nový rok ešte malo a nemalo robiť?

Keďže sa hovorí „ako na Nový rok, tak po celý rok“, je dobré sa vyhnúť tomu, čo nechcete, a naopak robiť všetko, čo si prajete, aby sa dialo aj počas roka. Takže sa napríklad vyvarujte hádok a buďte deň po Silvestri v pokoji a dobrej nálade, pekne sa oblečte, majte čistý a uprataný domov a plnú špajzu. Zametanie odložte na iné dni, mohlo by totiž vymiesť z domu šťastie. A určite ani nevešajte vypranú bielizeň, to by mohlo privolať smrť niekoho blízkeho. Čo sa týka návštev, tak tie sú na Nový rok určite žiaduce. Symbolizujú dobré medziľudské vzťahy v celom roku. Len teda neodporúčam pozývať starú ženu – tá vraj prináša nepekné ohováranie. Nejedzte operencov, pretože by vám s nimi mohlo uletieť šťastie, a ani ryby, aby vám neodplávalo.

Vychutnajte si sviatočný čas s Tchibo

Vychutnajte si sviatočný čas s Tchibo

Darujte sebe a svojej kuchyni nových pomocníkov na varenie aj stolovanie.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články