Práve čítate

Efektné misy na chladenie nápojov: Pripravujem ľady zdobené kvetinami a bylinkami!

2148  
Zdieľať: 

Efektné misy na chladenie nápojov: Pripravujem ľady zdobené kvetinami a bylinkami!

Kocky ľadu sú počas tohto horúceho leta žiadanou “komoditou”. Čo takto rozšíriť ich využitie a povýšiť ich na novú estetickú úroveň vďaka jednoduchým fígľom? Kusy ľadu plné kvetín, byliniek alebo kúskov ovocia a na nich chladiace sa prosecco, to je teraz hitom svadieb, osláv a záhradných slávností.

31. 7. 2023 3 min. čítania Romana Böhmová
Efektné misy na chladenie nápojov: Pripravujem ľady zdobené kvetinami a bylinkami!

U nás sa svadby a oslavy točia hlavne okolo jedla a pitia. A trúfnem si povedať, že to tak majú snáď všetci. Keď vymýšľame najrôznejšie dekorácie a doplnky na doladenie celkovej atmosféry, zdobenie sa samozrejme týka aj kútika s občerstvením. Práve ľady plné kvetov alebo ovocia môžu dokonale oživiť napríklad ice vedrá na fľaše s proseccom, šampanským alebo vínom. A keď kvety vymeníte za iné prírodniny, perfektne tým pozdvihnete pokojne aj chladenie pre plechovky alebo fľaše s pivom alebo iným „pánskym“ pitím.

Ak nemáte špeciálnu chladiacu nádobu, ako mávajú v reštauráciách a baroch, môžete použiť akúkoľvek inú nádobu. Ja používam najrôznejšie hlboké misy, kvetináče, ale videla som aj aranžmán v starom korýtku a to na svadbe napríklad niekde v stodole vyzerá naozaj perfektne. Len dbajte na to, aby nádoba nepretekala, pretože ľad sa bude, samozrejme, postupom času roztápať.

Aké kvety vyberám do zdobených ľadov?

Rozdeľujem to podľa toho, pre koho sa na ľade bude chladiť pitie.

Ľadový kabát pristane ružiam, sirôtkam, harmančeku, nechtíku, čakanke, fuksiám, púpavám, sedmokráskam, pelargónii, nevädzi a iným. Použiť môžete ako celé kvety, tak iba okvetné lístky. Farebné kvety najradšej používam k vínam (šumivému aj klasickému) a k pitiu, ktoré väčšinou pijú na našej oslave ženy. Určite sa ale do ľadu dajú použiť aj listy mäty, medovky, vetvičky tymianu, rozmarínu apod. Tie zase používam na chladenie piva, whisky a ďalších nápojov z „pánskeho baru“. Pod limonády a sklenené fľaše s vodou sa hodí zamraziť do ľadu mätu a citrusy, prípadne aj bobuľovité ovocie.

dekorace na svatbu

Najväčšou zábavou je príprava tejto praktickej dekorácie na detskú oslavu. Do ľadu môžete zamraziť napríklad aj malé postavičky z kinder vajíčok, keď sa všetko postupne rozpustí, deti si môžu vyloviť darčeky. Na oslavu pre dievčatká môžete do ľadu prisypať veľké flitre.

Do ľadov môžete pridať aj kvapku gélového potravinárskeho farbiva, ale nepreháňajte to s ním. Myslite na to, že ľad sa bude roztápať a nechcete, aby si hostia zafarbili ruky, keď si budú chcieť naliať pitie.

A teraz to najdôležitejšie. Ako na to?

Základný postup je jednoduchý! Poradíte si aj s malými formičkami na ľad – to hlavne do menších nádob. Lepší efekt ale urobia čo najväčšie formičky.

  1. Základom je použiť kvalitnú vodu, ktorú pred samotnou výrobou ľadu prevarte a nechajte vychladnúť.
  2. Kvety, okvetné lístky, listy rastlín, vetvičky byliniek, ovocie a ďalšie prírodniny vložte do formičiek na ľad alebo do iných foriem požadovaných veľkostí a tvarov.
  3. Opatrne ich zalejte vodou a dajte na niekoľko hodín zamraziť.
  4. Ľady potom nasypte do chladiaceho vedra alebo inej nádoby a vložte k nim fľaše.


Ak potrebujete naplniť veľkú nádobu na chladenie a nemáte možnosť vytvoriť také veľké množstvo zdobeného ľadu, nasypte naspodok veľkú vrstvu obyčajného ľadu a ten zdobený poukladajte navrch.

Ešte lepšie formičky na dekorácie z ľadu

Najefektnejšie sú podľa mňa oblé tvary. A toto vám urobí službu hlavne pre prípad, že potrebujete naplniť väčšiu nádobu. Navyše môžete mraziť veľké množstvo kusov naraz a nebude vás obmedzovať nedostatok formičiek. O čom je reč?

Poznáte také tie malé balóniky na vodnú bitku? Tak si ich z obchodu určite zoberte! Niekde ich dokonca predávajú s malou pumpičkou na vodu, ktorá dokáže balóniky ľahko pod tlakom naplniť. Poradíte si ale aj bez nej – stačí ústie balónika navliecť na vodovodný kohútik a naplniť ho do požadovanej veľkosti. Určite je lepšie použiť práve tento typ balónikov, pretože sú robené na to, aby sa pekne napli aj pri menšom množstve vody. Vďaka tomu sa vám potom pri mrazení tak nesploštia.

Ako postupovať?

  1. Natlačte do balónika všetko, čím chcete ľad ozdobiť. Môžete si pomôcť špajľou, ale pozor, aby ste neprepichli gumu.
  2. Naplňte balónik pumpičkou na vodu alebo priamo z kohútika a potom ho dobre zauzlujte.
  3. Nechajte zamraziť a potom balónik rozstrihnite. Tadá! Ľadové guľôčky (alebo šištičky) sú na svete!

Držím palce, nech sa vám vydaria nielen krásne ľadové dekorácie, ale aj oslava alebo svadba, na ktoré ich plánujete pripraviť.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články