Práve čítate

Jedna retiazka, alebo viac? Naučte sa vrstviť šperky rôznych farieb a materiálov

3865  
Zdieľať: 

Jedna retiazka, alebo viac? Naučte sa vrstviť šperky rôznych farieb a materiálov

Možno si z dávnejších čias pamätáte, že retiazka sa nosí jedna a náramok k nej sa kombinuje zásadne v rovnakej farbe. To už ale dávno neplatí! Keď viete, ako na to, môžete medzi sebou šperky kombinovať a nosiť ich vo vrstvách.

2. 6. 2021 3 min. čítania Love Fashion Janina
Jedna retiazka, alebo viac? Naučte sa vrstviť šperky rôznych farieb a materiálov

Dnešný článok bude o móde, ale tak trochu inak, ako by ste asi čakali. Dnes sa budeme venovať šperkom. Pretože ich, povedzme, módna funkcia je tak trochu “nenahraditeľná” a veľakrát ich doplnením vznikne pomyselná čerešnička na torte celého outfitu. :-)

Primárne si dnes ukážeme ich vrstvenie. Čo sa nosí, čo je “in”, čo je vidieť pri jednoduchých outfitoch a jednoducho “čo frčí”. Budem sa držať zľahka pri zemi a aj keď existuje veľa možností, kde šperky nosiť a vrstviť. Šperky vo vlasoch, alebo na plavkách okolo tela sú naozajstné špecialitky, ktoré len okrajovo spomeniem ako ďalšiu možnosť, ale venovať sa budem hlavne mainstreamovej klasike.

Vrstvenie v ušiach

V poslednom čase je vrstvenie na ušnom lalôčiku naozaj “boom” vo svete módy. Aj keď nemáte uši prepichnuté z puberty (ako ja), nemusíte smútiť.

Samozrejme, najjednoduchšie je dať si do každej dierky v uchu inú náušnicu ako pomyselný šperk, avšak existujú aj “klipsne” a falošné krúžky, ktoré dierky nepotrebujú  (z obdobia adolescencie si pamätám, aká šťastná som bola, keď som zohnala Bravo časopis s falošným krúžkom, ktorý bol v ňom kedysi ako darček). Ale tieto krúžky sa dajú kúpiť aj dnes.

Ak máte v ušiach viac dierok, väčšinou je klasika taká, že v úplne najspodnejšej dierke máte veľký kruh a po ušnici smerom nahor sa veľkosť krúžkov zmenšuje. Asi najklasickejší spôsob, ako vrstviť na uchu.

Avšak čo keď náušnice trošku zmeníte? Mrknite sa na ilustračnú fotografiu. Pretože náušnice primárne určené do tej hlavnej dierky môžu byť pokojne aj inde. Všetko záleží na fantázii nositeľky.

Prečítajte si tiež: Ako nosiť šperky, aby vynikli a nepôsobili lacno?

Vrstvenie na zápästiach

Ďalšia kategória, na ktorú sa pozrieme, sú zapästia. Tu už bude vidieť pre niekoho “iný kraj iný mrav”.

Móda a celý svet okolo sa neustále vyvíja a nemá hranice, takže nie je nikde žiadne rigidné pravidlo, že takto to byť nemá. Na zápästiach môžeme často vidieť naozajstnú všehochuť. V našom prípade sa pozrieme na ľavú ruku. Máme na nej hodinky v striebre. Ale k nim viazaný textilný náramok, k tomu zlatý náramok s menom, korálkový pre šťastie a strieborný náramok, ktorý bol darčekom za pôrod.

Zdanlivo nespojiteľné vytvára celok, ktorý je špecifický pre nositeľku, v tomto prípade pre mňa. Pravé zápästie, aj keď je ruka dominantná, šperkov nosí oveľa menej. Ale nebojte sa, vynahradíme si to na prstoch! :-)

Vrstvenie na prstoch

Vo svete módy sú už dávno preč časy, kedy sa nosil na prstoch len snubný prsteň. Vrstvia sa. Už nejakú sezónu.

Aj tu má fantázia prím. Myslíte si, že prstene sa nosia len na koreni prstu? Kdeže. Nemálo blogeriek má prstienky štýlovo uprostred medzi kĺbmi, alebo na palcoch. Na prstoch uvidíte asi najčastejšie trend mixu kovov. Už bol ľahko vidieť na minulých fotkách, ale tu je to naozajstná hra so šperkami.

Už predminulý rok prišiel jeden veľký módny dom s mixom farieb kovov na jednej kabelke. A tento trend sa ujal, viac je však viditeľný práve pri vrstvení šperkov.

Takže strieborné, zlaté, čierne, ružové podtóny? Nebojte sa toho. Keď si zoberiete striedmy outfit, také vrstvenie je vo výsledku oveľa skvostnejším štýlovým doplnkom ako drahá kabelka viditeľná z diaľky.

Vrstvenie na krku

Asi najväčším a najčastejším variantom je vrstvení šperkov na krku.

Okrem toho, že môžete navrstviť niekoľko retiazok rôznych dĺžok s rôznymi príveskami, existujú aj náhrdelníky, kde máte retiazky hneď spojené. Dve, alebo tri na jednom očku, ale pritom vyzerajú, akoby boli samostatne.

Ani tu neplatí veľa pravidiel. Najdôležitejšie je, aby daný vrstvený šperk zapadol k celkovému outfitu. A ako už som písala v úvode článku,  šperky sa dajú vrstviť naozaj na niekoľko spôsobov. Mix farieb kovov sa nosí, veľa sa nosia aj zlaté. Prevzali prím po 90. rokoch, kedy frčalo striebro.

Variantov je nespočetné množstvo, vrstviť sa dajú aj na bikiny retiazky vyložene okolo tela, okolo pásu, na členok, do vlasov….

S pomaly prichádzajúcim teplým počasím budú šperky viac vidieť s ľahkými šatami, do výstrihu košele, alebo pokojne aj cez tričko. Fantázii sa medze nekladú.

Prečítajte si tiež: 6 tipov, aby bižutéria aj drahé šperky vyzerali stále ako nové

Šperky pre radosť

Šperky pre radosť

Náramky, retiazky, prstienky aj náušnice pre vás aj vašich najbližších máme na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články