Práve čítate

Prečo a ako sa nehanbiť ísť do plaviek? Pomôžu fígle s pareom aj fakt, čo už všetko naše telo zvládlo

5245  
Zdieľať: 

Prečo a ako sa nehanbiť ísť do plaviek? Pomôžu fígle s pareom aj fakt, čo už všetko naše telo zvládlo

Letná sezóna je tu a s ňou aj príležitosť užívať si slnko, pláž a prírodu. Ale čo keď sa trochu hanbíte odhaliť svoje krivky IBA v plavkách?

18. 6. 2024 4 min. čítania Viola Černodrinská
Prečo a ako sa nehanbiť ísť do plaviek? Pomôžu fígle s pareom aj fakt, čo už všetko naše telo zvládlo

„Mám celulitídu, som veľmi biela, mám veľmi široké lýtka a moje paže už tiež nie sú také chudé ako kedysi… Mám voľnú pokožku na bruchu, ktorá sa mi po pôrode aj napriek pravidelnému cvičeniu už do pôvodného stavu nevrátila…“  Tieto myšlienky sa mi vynoria v hlave azda vždy s príchodom plavkovej sezóny. Už od zimy sa teším na dovolenku pri mori, alebo víkend pri vode, ale keď príde na vyzlečenie do plaviek, nadšenie je preč…

Možno to tiež poznáte. Stojím na kúpalisku v jedno alebo dvojdielnom odeve, v ktorom sú často vidieť aj tie najväčšie detaily, ako napríklad vyrážky po holení okolo plaviek, alebo naopak neoholené chĺpky, a možno si hovoríte „keď sa opálim, bude to dobré.“ Navyše všetci tu sú predsa odhalení, takže môžem byť v kľude. ALE vždy si hovorím, ako by to vyzeralo, keby všetci na ulici chodili len v spodnej bielizni. Hanbili by sme sa? Bolo by normálne sa aspoň trochu zakryť? Kiež by sme žiadne také veci nemuseli riešiť a mohli sa (a to aj muži) úplne slobodne váľať pri mori, chodiť len tak v plavkách na kávičky a obedy bez toho, aby sme stále nemysleli na to, čo kde nám vykukuje a preteká?!

Naučila som sa pár vecí, ktoré mi tieto moje letné trápenia uľahčili. Možno pomôžu aj vám.

  1. Plavky môžeme doplniť o nejaký ten štýlový kúsok, ktorý zakryje presne to, čo chcete, aby bolo zakryté. A nemám na mysli pončo v dĺžke po členky, alebo domáce župany.
  2. Naučte sa prijať sama seba. To je oveľa ťažšie ako zohnať správnu veľkosť plaviek a tiež je to veľakrát beh na dlhú trať. Lenže si skúste predstaviť deň, kedy na sebe nič, ale naozaj vôbec nič nekritizujete a cítite sa dobre taká, aká ste. To by bola jazda, však?

Mám pre vás tip: Oceňte svoje telo

Skúste sa namiesto toho, ako vaše telo vyzerá, zamerať na to, akú funkciu pre vás plní.

Čo všetko už dokázalo a ako vám umožňuje prežívat život. Moje telo napríklad robilo športovú gymnastiku, vďaka ktorej má stále aj v tridsiatich piatich skvelý rozsah aj flexibilitu, vynosilo zdravé krásne dieťa, zažilo niekoľko operácií a momentálne jeho prostredníctvom môžem učiť jogu. Kde v tomto výpočte stoja tie jazvy po operácii žlčníka alebo voľná pokožka na bruchu? Nikde. Presne tak. Oproti tomu, čo už som vo svojom tele dokázala, sú toto maličkosti. Nie je jednoduché začať o svojom tele premýšľať takto, nie vždy sa to dá, sú horšie aj lepšie dni, ale určite je to niečo, s čím sa dá dlhodobo pracovať. Stačí si uvedomiť „maličkosti“ ako to, že vás vaše telo každý deň nesie. Od prebudenia po zaspatie. Dovedie vás, kam chcete, pomôže vám zrýchliť alebo spomaliť, keď to potrebujete. Stojí vždy pri vás. Možno sa vám potom v zrkadle to trochu povädnuté bruško nebude zdať také strašné a možno sa ho časom dokonca naučíte mať radi.

A ešte jedna rada. Nepozerajte toľko na sociálne siete. Fakt. A ak už inak nedáte, vždy, keď nájdete na Instagrame fotku „perfektne“ štíhlej modelky s plochým bruškom už dva týždne po pôrode, zanalyzujte, ako to na vás pôsobí. Cítite sa menejcenne? Chceli by ste tiež také bruško? Alebo je vám to úplne fuk? Ak si kvôli tomu pripadáte menejcenne, nie je nič jednoduchšie, ako danú osobu prestať sledovať! Namiesto toho sa môžete zamerať na profily ľudí a značiek, ktoré sú pre vás inšpiratívne a bezpečné – nebudete kvôli nim drasticky chudnúť alebo sa snažiť vyzerať inak, ako vyzeráte. Skúste mrknúť napríklad na účet americkej influencerky Danae Mercer, ktorá bez obáv fotí a natáča svoje telo v rôznych, niekedy menej lichotivých pózach a ukazuje, ako to vyzerá, keď to brucho nezatiahnete, nenarovnáte sa a jednoducho sa odfotíte tak, ako práve ste. A čuduj sa svete, žiadna hrôza to nie je.

Zakryť, čo je treba, vyzdvihnúť, čo sa nám páči

Existuje veľa možností, ako ísť do plaviek, zakryť to, čo nechcem, aby bolo hneď na očiach a zároveň pri tom vyzerať štýlovo. Často ani nie je zrejmé, či je to vážne outfit na pláž alebo len ležérna kombinácia pokojne na kávu s kamoškou. Nebojte sa vymýšľať nové outfity a kombinácie, aj keď idete iba na pláž.

Tuniky, kimoná, kaftany a pareá

Všetky štyri kategórie si poctivo mýlim. Dokonca som si donedávna myslela, že pareo je taká tá zástena, ktorá sa dá do bytu alebo do ordinácie a môžete sa za ňou pohodlne prezliecť. Nie je. Takže len pre prípad, že si to chcete tiež trochu osvetliť:

  • Tunika je voľný odev z priedušného materiálu v dĺžke väčšinou pod boky alebo nad kolená. Dá sa nosiť priamo na plavky, alebo napríklad na legíny alebo voľné nohavice.
  • Kimono je v strednej Európe niečo ako skrátený župan s viazaním v páse.
  • Kaftan je v porovnaní s ním dlhší, vyzerá ako voľné priedušné šaty, niekedy môže byť zúžený v páse alebo na hrudníku.
  • Legendárne pareo je v podstate ľahučká šatka, ktorú si môžete uviazať na veľa spôsobov, alebo ju nosiť voľne okolo ramien či krku.

Kúzlo parea tkvie v tom, že ho môžete nosiť ako sukňu alebo šaty. Stačí ho uviazať v páse alebo pod prsiami alebo naopak cípy vpredu prekrížiť a za krkom urobiť uzol.

Ak dva cípy zaviažete proti sebe, vznikne ľahučké „akoby kimono“, ktoré si môžete ľahko obliecť a doplniť ešte o džínsové kraťasy a hurá na frappé. Dá sa samozrejme nosiť aj ako šatka okolo krku.V prípade potreby poslúži aj ako podložka do piesku alebo trávy alebo ako ľahká prikrývka (bábätká ich milujú, vyskúšané na vlastnom).

Nebojte sa stylingu. Je rozdiel len tak na seba niečo natiahnuť alebo niečo konkrétne upraviť, uviazať, nakombinovať. Občas stačí detail, malý uzlík alebo opasok a neforemné plážové šaty naraz polichotia vašej postave.

Šortky, sukne, šaty a voľné nohavice

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako doplniť plavky, sú ľahké letné šaty. Jednoducho si ich prehodíte cez plavky a môžete vyraziť na prechádzku po promenáde. Možností je veľa: šaty v maxi, midi aj dĺžke nad kolená, s rozparkom alebo bez. Len si postrážte materiál, nech je vám v nich na slniečku dobre a ľahko sa obliekajú a samozrejme aj vyzliekajú.

Sukňa je ďalšia stávka na istotu. Aj tu by som odporučila pozerať sa hlavne na materiál. Mnohí z nás (asi 99,8 %) sa v lete potia (MNOHÍ) a nie je nič horšie, ako sa pariť v nejakom nepriedušnom materiáli.

Pre tie, ktoré preferujú zakrytie spodnej časti tela, sú skvelou voľbou priedušné nohavice. V tých od Tchiba by sa dalo spať, leňošiť…chodiť pre dieťa do škôlky, sedieť na ihrisku a hlavne – dá sa z nich vykúzliť skvelý outfit spolu s plavkami. A ak vyznávate skôr minimalistickú módu so skromnou škálou farieb, Tchibo má k dispozícii aj modrý variant s bielym vzorom.

Šortky sú mojou obľúbenou kategóriou. Vždy si totiž spomeniem na fotku Paľa Haberu v tých jeho ultrakrátkych džínsových a hneď mám veselší deň. Pravda, nosím o dosť dlhšie ako Paľo, nielen na plavky, ale s voľným tielkom, košeľou alebo nesmrteľným pruhovaným tričkom pokojne aj do mesta. Skvelé sú aj ľanové kraťasy do pásu v kombinácii s voľnou košeľou z priedušného materiálu. V horúcich letných dňoch sú na nezaplatenie.

Vytiahnite svoje sebavedomie doplnkami

Nezabudnite na ne! Veľké slamáky, plátenky, slamené tašky, farebné náramky a šatky sú tak trochu must have. O kvalitných slnečných okuliaroch nehovoriac. Dodajú vášmu outfitu šmrnc. A tak trochu aj nádych Stredomoria. Vôbec nebude vadiť, keď ich tento rok vynesiete ‚len“ na Draždiak.

Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek outfit, najdôležitejšie je, aby ste sa v ňom cítili pohodlne a sebavedome. Pamätajte na to, že na svoje telo môžeme byť právom hrdé, nech už má akýkoľvek tvar a veľkosť.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články