Práve čítate

Ako sa starám o udržateľný šatník, aby bolo oblečenie ako nové aj po rokoch

2024  
Zdieľať: 

Ako sa starám o udržateľný šatník, aby bolo oblečenie ako nové aj po rokoch

Keďže chcem žiť udržateľne a snažím sa pamätať na ekológiu, musela som sa ponoriť aj do útrob svojho šatníka. Zamyslela som sa nad tým, ako zladiť vášeň pre módu a pekné obliekanie so šetrným prístupom k prírode. Aj napriek tomu, že moje oblečenie nie je len to "udržateľné", som rada, že sa výber udržateľnej módy rozrastá. Čo nakupovať a ako sa o oblečenie starať, aby bolo stále pekné a dlho slúžilo?

13. 5. 2022 4 min. čítania Jana Bohutínská
Ako sa starám o udržateľný šatník, aby bolo oblečenie ako nové aj po rokoch
Umelé materiály

Často sa vyrábajú z ropy, výroba je energeticky náročná a znečisťuje ovzdušie, oblečenie nie je rozložiteľné, uvoľňuje mikroplasty.

versus
Prírodné vlákna

Neuvoľňujú pri praní mikroplasty, sú ľahšie rozložiteľné. Lepšia je bavlna ekologicky pestovaná, ľan, bambus a napríklad konope.

Umelé materiály

Vo všeobecnosti sú z ekologickej perspektívy problematické. Hovorím napríklad o polyestere alebo akryle, čo sú umelé vlákna vyrobené z ropy. Uvádza sa, že umelé vlákna, teda plasty, tvoria asi dve tretiny všetkých našich odevov. Výroba takéhoto oblečenia je energeticky náročná, do ovzdušia sa pri nej uvoľňujú toxíny a oblečenie nie je biologicky rozložiteľné. Navyše sa z neho pri praní uvoľňujú mikroplasty, ktoré znečisťujú vodu, pôdu aj vzduch.

Prírodné vlákna

Neuvoľňujú pri praní mikroplasty a sú ľahšie biologicky rozložiteľné, ak v nich nie sú syntetické prímesi, čo je ich výhoda. Ani v tomto prípade ale nemiznú všetky ekologické dilemy. Veľké problémy sú s bavlnou, ktorá je pri konvenčnom pestovaní extrémne náročná na vodu a tiež sa chemicky ošetruje, čo degraduje vzduch, pôdu aj vodu. V tom je určite lepšia organická bavlna, bavlna pestovaná ekologicky, ktorá sa zaobíde bez obrovského množstva chémie a rovnako je šetrnejšia k cenným vodným a pôdnym zdrojom. Z porovnaní s konvenčnou bavlnou vychádza ako víťaz, práve z pohľadu ekologickej stopy, aj ľan, bambus a určite konope.

Ako sa v tom vyznať a čo nakupovať, keď sa chcem obliekať udržateľne?

Keď už kupujem oblečenie a predovšetkým doplnky z umelých materiálov, vyberám si radšej tie, ktoré sú z recyklovaných alebo upcyklovaných textílií.

Na recykláciu sa využívajú samotné textílie aj vytriedené plasty, ktoré sa roztavia a znova použijú na výrobu polyesterových vláken. Príkladom je polyester recyklovaný z PET fliaš, alebo vlákno Econyl® zo zvyškov kobercov a ďalších textílií. Recyklácia redukuje odpad, znižuje množstvo oxidu uhličitého uvoľneného do ovzdušia a prináša energetickú úsporu. Uvoľňovanie mikroplastov pri praní je ale problém aj pri recyklovaných umelých materiáloch.

A recyklácia sa týka aj prírodných textílií – znovu sa dá využiť použitý kašmír aj alpaka a recyklovať bavlna, čím sa šetrí voda. Pri nákupe tiež uprednostňujem organickú bavlnu pred konvenčne pestovanou.

Zaujímavé nákupné možnosti ponúkajú nové materiály, ktoré vznikajú vďaka inováciám. Príkladom z Tchibo sú lyocellové vlákna. Vznikajú tak, že sa upcyklujú zvyšky bavlny a zmiešajú sa s celulózou z certifikovaného lesného hospodárstva. Prekvapilo ma, že sa dajú textilné vlákna vyrobiť napríklad aj z kávovej usadeniny, ktorá zostane, keď si pochutnáte na voňavej káve. Vedeli ste to?

Ako sa starám (nielen) o udržateľnú módu, aby dlho vydržala

Jedna vec však je vybaviť si skriňu z hľadiska materiálov udržateľnou módou a iná vec je nezničiť odevy nesprávnou starostlivosťou predčasne. Mám pre vás 5 pilierov starostlivosti o oblečenie z udržateľných prírodných materiálov, aby dlho vydržalo ako nové:

1. So starostlivosťou o oblečenie začínam pri nákupe.

Nakupujem kvalitne z hľadiska materiálov aj ušitia a celkového spracovania, aby sa kvôli odfláknutým švom oblečenie hneď nepáralo. Udržateľná móda niekedy síce stojí o trošku viac peňazí, ale oblečenie vydrží dlhšie ako jednu usmolenú sezónu, po ktorej sa stane ťažko riešiteľným odpadom. Namiesto impulzívneho nakupovania si šatník premyslene skladám.

2. Pri praní premýšľam

Praním sa oblečenie opotrebováva a tak k nemu pristupujem s rozvahou. Neperiem vždy, keď si nejaký kúsok z organickej bavlny, konope alebo ľanu zoberiem na seba, navyše práve oblečenie z prírodných materiálov je aj priedušnejšie a pri nosení toľko nehrozí, že si ho hneď prepotím. Pomôže, keď ho jednoducho vždy na vzduchu trochu vyvetrám. Navyše, keď neperiem každý deň, šetrím logicky aj vodu a energie.


Keď mi napríklad v reštaurácii napáchne oblečenie kuchyňou, ale inak by vyprať nepotrebovalo, okrem vyvesenia na vzduch alebo na kúrenie sa mi osvedčilo ho pred tým pomocou rozprašovača zľahka postriekať koncentrovanou zmesou vody a vodky. Kedysi mi tento tip poradila kamarátka a vážne funguje. Tiež robí to, že oblečenie zatvorí na nejakú tú chvíľu do nepriedušného vrecka spolu so zrnkami kávy. To som ale zatiaľ neskúšala, nechám to na vás.

3. Správna technika prania

Odpoveď na otázku „ako správne prať?“ znie: naruby, v studenej alebo vlažnej vode, keď to ide, a žmýkať na menšie otáčky. Na ceduľkách na oblečení je uvedená maximálna teplota prania, to ale neznamená, že ju musíte nutne dodržať.

  • Organickej bavlne pri praní bohato stačí teplota do 30 ºC, ľanu maximálne štyridsiatka.
  • Využívam aj eko alebo skrátené programy prania. To ale neplatí pre spodnú bielizeň, ponožky a uteráky, ktoré periem pri vyššej teplote.
  • Šetrím s pracím prostriedkom a používam ekologický.
  • Môžete si nakúpiť aj špeciálne ochranné vrecká, v ktorých sa v pračke perú podprsenky.
  • Špeciálne pri ľane je lepšie úplne sa vyhnúť žmýkaniu v pračke, alebo žmýkať len veľmi opatrne na pomalé otáčky, aby sa oblečenie nezdeformovalo.
  • Nepoužívam aviváž, alebo len striedmo. Niektoré materiály môže ničiť (hlavne uteráky, funkčnú bielizeň apod.).
  • Vešiam hneď po vypraní. To asi nemusím spomínať, ale asi každý niekedy zabudol, že mu doprala pračka.

4. Niektoré kúsky periem len v rukách

Niekedy je lepšie preprať oblečenie v rukách, ako ho natriasať v bubne pračky. Týka sa to hlavne jemnej bielizne a pružných textílií, napríklad tých z recyklovaného polyesteru doplneného lycrou.

5. Nepreháňam to so žehlením a sušičkou

Pri prírodných a pružných materiáloch, o ktoré sa chcem starať čo najšetrnejšie, sa vyhýbam sušičke aj žehleniu. Spravidla stačí oblečenie dobre zavesiť. Príjemným efektom tejto praxe je aj úspora času. Keď predsa len uvažujem, ako žehliť, obmedzím sa na nevyhnutne nutnú mieru a žehličku neprehrievam. Suším bielizeň na čerstvom vzduchu, keď mám možnosť, dávam však zároveň pozor na priame slnko, ktoré zbytočne vyťahuje farby.

A môj tip na záver? Hlavne prírodné materiály perte zásadne v dobre udržiavanej pračke, ktorú občas vyčistite octom alebo jedlou sódou a vždy po praní nechávajte pootvorené dvierka, aby sa vnútri nezačala z vlhkosti tvoriť pleseň.

Udržateľnosť v Tchibo

Udržateľnosť v Tchibo

Nesieme zodpovednosť za svet, v ktorom žijeme nielen dnes, ale chceme v ňom žiť aj zajtra. Mrknite sa na naše kroky smerujúce k udržateľnosti.

Viac informácií
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články