Základom pre túto vaječnú penu je domáci vaječný likér z kvalitného rumu. Preto sa s vami hneď v úvode podelím o recept. Keby ste ale nestíhali, pena sa samozrejme podarí aj z dobrého kupovaného.
Domáci vaječný likér
Práve z tohoto vaječného likéru pripravujem onen šľahaný vianočný dezert. Zvyšok potom popíjame v predvianočnom období s rodinou a niekedy ho aj venujem blízkym ako chutný darček.
Ingrediencie:
- 500 ml smotany na šľahanie (najmenej 31 %)
- 250 ml nesladeného kondenzovaného mlieka
- 200 g cukru krupice
- ½ vanilkového struku, prípadne niekoľko kvapiek vanilkového extraktu
- 6 žĺtkov
- 250 – 350 ml tmavého kvalitného rumu
Postup:
- Do hrnca dajte cukor, smotanu, kondenzované mlieko, vanilkový extrakt a polovicu rozkrojeného vanilkového struku.
- Všetko prevarte tak, aby sa cukor dokonale rozpustil a odstavte. Z hrnca vyberte vanilkový struk a nechajte všetko vychladnúť.
- Medzitým si vo vodnom kúpeli vyšľahajte žĺtky, do ktorých pridáte cca 100 ml prevarenej smotany.
- Rýchlo šľahajte metličkou tak, aby sa žĺtky nezrazili. Tento proces robíte z toho dôvodu, aby žĺtky neboli v koňaku surové.
- Šľahajte do takej teploty, kedy v zmesi takmer neudržíte prst. Môžete použiť aj teplomer – ja sa vždy snažím dosiahnuť teplotu aspoň 70 stupňov.
- Do misky so žĺtkami za stáleho miešania postupne prilievajte zmes zo smotany. Nakoniec všetko rozmixujte, preceďte cez jemné sitko a prilejte rum.
- Vaječný likér skladujte vo fľašiach v chlade.
Pena z vaječného likéru
Z uvedených ingrediencií pripravíte asi 3 – 4 porcie.
Ingrediencie:
- 250 ml vaječného likéru
- 1 lyžička želatíny
- ½ vanilkového struku, prípadne vanilkový extrakt
- ½ lyžičky škorice
- štipka muškátového orieška
- 250 ml smotany na šľahanie
- maslové sušienky
- kakao na posypanie
Medovníčky namiesto sušienok
Namiesto maslových sušienok môžete použiť do dezertu medovníčky, vďaka ktorým bude dezert voňať ešte viac vianočne a navyše využijete tie, ktoré možno nestíhate zjesť. :-)
Postup:
- Želatínu si pripravte podľa návodu na obale. Ja som ju nechala cca 15 minút namočenú v troške vaječného likéru, aby napučala. Potom som ju pridala k zvyšku likéru a zahriala na teplotu zhruba 50 stupňov. Musíte ju miešať tak dlho, kým sa dokonale nerozpustí.
- Potom pridajte semienka stiahnuté z vanilkového struku, škoricu, muškátový oriešok a dôkladne premiešajte.
- Vaječný likér prikryjete potravinovou fóliou a nechajte dokonale vychladnúť. Mala by vám vzniknúť konzistencia pudingu.
- Keď máte dobre vychladený krém, vyšľahajte si studenú smotanu do hustej šľahačky.
- Hotový likérový krém premixujte ručným šľahačom alebo metličkou a zľahka do neho pomocou stierky zapracujte zhruba ⅔ šľahačky.
- Pomocou mažiara si rozbite niekoľko maslových sušienok, aby vznikol sušienkový prach. Tento prach dajte na dno misiek alebo pohárov. Naň navrstvite hotovú penu z vaječného likéru, ktorú navrchu ozdobte šľahačkou.
- Nakoniec posypte dezert kakaom.
Vaječný likér môžete využiť nielen do peny, ale aj do obyčajnej šľahačky, ktorá dokonale ozvláštni napríklad sviatočnú šálku kávy. Tak dobrú chuť a veselé Vianoce!