Práve čítate

Recept na vianočný dezert: Pena z vaječného likéru

13469  
Zdieľať: 

Recept na vianočný dezert: Pena z vaječného likéru

Medovníčky, vaječný koňak a vianočka, to sú tri sladké vianočné tradície, ktoré u nás doma nikdy nechýbajú. Tento rok som chuť vaječného koňaku prepašovala ešte do ďalšieho dezertu. Do takého, ktorý sa doslova rozplývy na jazyku.

20. 12. 2021 2 min. čítania Romana Böhmová
Recept na vianočný dezert: Pena z vaječného likéru

Základom pre túto vaječnú penu je domáci vaječný likér z kvalitného rumu. Preto sa s vami hneď v úvode podelím o recept. Keby ste ale nestíhali, pena sa samozrejme podarí aj z dobrého kupovaného.

Domáci vaječný likér

Práve z tohoto vaječného likéru pripravujem onen šľahaný vianočný dezert. Zvyšok potom popíjame v predvianočnom období s rodinou a niekedy ho aj venujem blízkym ako chutný darček.

Ingrediencie:

  • 500 ml smotany na šľahanie (najmenej 31 %)
  • 250 ml nesladeného kondenzovaného mlieka
  • 200 g cukru krupice
  • ½ vanilkového struku, prípadne niekoľko kvapiek vanilkového extraktu
  • 6 žĺtkov
  • 250 – ⁠350 ml tmavého kvalitného rumu

Postup:

  1. Do hrnca dajte cukor, smotanu, kondenzované mlieko, vanilkový extrakt a polovicu rozkrojeného vanilkového struku.
  2. Všetko prevarte tak, aby sa cukor dokonale rozpustil a odstavte. Z hrnca vyberte vanilkový struk a nechajte všetko vychladnúť.
  3. Medzitým si vo vodnom kúpeli vyšľahajte žĺtky, do ktorých pridáte cca 100 ml prevarenej smotany.
  4. Rýchlo šľahajte metličkou tak, aby sa žĺtky nezrazili. Tento proces robíte z toho dôvodu, aby žĺtky neboli v koňaku surové.
  5. Šľahajte do takej teploty, kedy v zmesi takmer neudržíte prst. Môžete použiť aj teplomer – ja sa vždy snažím dosiahnuť teplotu aspoň 70 stupňov.
  6. Do misky so žĺtkami za stáleho miešania postupne prilievajte zmes zo smotany. Nakoniec všetko rozmixujte, preceďte cez jemné sitko a prilejte rum.
  7. Vaječný likér skladujte vo fľašiach v chlade.

Pena z vaječného likéru

Z uvedených ingrediencií pripravíte asi 3 – 4 porcie.

Ingrediencie:

  • 250 ml vaječného likéru
  • 1 lyžička želatíny
  • ½ vanilkového struku, prípadne vanilkový extrakt
  • ½ lyžičky škorice
  • štipka muškátového orieška
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • maslové sušienky
  • kakao na posypanie

Medovníčky namiesto sušienok


Namiesto maslových sušienok môžete použiť do dezertu medovníčky, vďaka ktorým bude dezert voňať ešte viac vianočne a navyše využijete tie, ktoré možno nestíhate zjesť. :-)

pěna z likéru

Postup:

  1. Želatínu si pripravte podľa návodu na obale. Ja som ju nechala cca 15 minút namočenú v troške vaječného likéru, aby napučala. Potom som ju pridala k zvyšku likéru a zahriala na teplotu zhruba 50 stupňov. Musíte ju miešať tak dlho, kým sa dokonale nerozpustí.
  2. Potom pridajte semienka stiahnuté z vanilkového struku, škoricu, muškátový oriešok a dôkladne premiešajte.
  3. Vaječný likér prikryjete potravinovou fóliou a nechajte dokonale vychladnúť. Mala by vám vzniknúť konzistencia pudingu.
  4. Keď máte dobre vychladený krém, vyšľahajte si studenú smotanu do hustej šľahačky.
  5. Hotový likérový krém premixujte ručným šľahačom alebo metličkou a zľahka do neho pomocou stierky zapracujte zhruba ⅔ šľahačky.
  6. Pomocou mažiara si rozbite niekoľko maslových sušienok, aby vznikol sušienkový prach. Tento prach dajte na dno misiek alebo pohárov. Naň navrstvite hotovú penu z vaječného likéru, ktorú navrchu ozdobte šľahačkou.
  7. Nakoniec posypte dezert kakaom.

Vaječný likér môžete využiť nielen do peny, ale aj do obyčajnej šľahačky, ktorá dokonale ozvláštni napríklad sviatočnú šálku kávy. Tak dobrú chuť a veselé Vianoce!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články