Zo všetkých kútov internetu na mňa posledné týždne vyskakuje dubajská čokoláda. A ja si nemôžem pomôcť — stále sa mi na ňu zbiehajú slinky a vďaka tejto trendy cukrovinke mám chuť najmä na rôzne dezerty s pistáciami. Aj preto som sa pustila do prípravy ochutenej kávy so žiarivo zelenými orieškami. Skúste ju aj vy, chutí famózne!
Hlavné kúzlo tvorí pistáciová pasta
Pistáciová pasta je vlastne orechové maslo z pistácií, ale ešte býva dosladzované napríklad trstinovým cukrom a niekedy obsahuje aj bielu čokoládu.
Je len na vás, akú použijete. Môžete siahnuť aj po čistom orechovom pistáciovom masle, ale počítajte s tým, že sa pri izbovej teplote rýchlejšie rozpúšťa a môže robiť neplechu pri zdobení pohárika. To zdobenie samozrejme nie je nevyhnutné, ale mňa to veľmi baví. Každý dúšok kávy je potom ešte lahodnejší a viac pistáciový.
Orechové maslo zvládnete aj doma
Ak si chcete pripraviť domáce orechové maslo, prečítajte si tipy, ako na to! Nezaobídete sa bez naozaj výkonného stolného mixéra a vždy je lepšie pracovať s väčším objemom orechov, čo je v prípade pistácií pomerne nákladná záležitosť. Vzhľadom na to, že pre pistáciové maslo inak nemám doma veľké využitie, osobne vždy radšej kúpim hotovú pastu v malom balení.
Recept na pistáciovú kávu, ktorú si môžete dať aj ako dezert
Tentokrát som namiesto kravského mlieka použila rastlinné kokosové, ale skvelo sa hodí aj mandľové alebo ovsené. Kupujem rastlinné mlieka s označením „barista“, pri ktorých mám väčšiu istotu, že sa dajú do kávy dobre vyšľahať.
Ktoré alternatívne mlieka sa dajú vyšľahať?
Pred časom sme na Tchibo Blogu testovali, ktoré rastlinné mlieka sa dajú dobre vyšľahať do peny. Než sa pustíte do prípravy kávy, pozrite sa, či vás vybrané mlieko nepotrápi. Ako už som písala (a dobre nám to vyšlo aj v teste), najlepšie je kúpiť mlieko určené priamo na šľahanie, ale ak radi tvoríte, môžete si pripraviť aj vlastné. Rastlinné mlieka môžete potom využiť napríklad aj do sezónnych kávových nápojov, ako sú kávové koktaily.
Ingrediencie na 1 šálku:
- 1 espresso (použila som zrnká Barista Caffè Crema, ktoré majú na tento účel vhodnú jemnejšiu chuť)
- 150 ml rastlinného mlieka
- 1 lyžička pistáciového krému
- štipka mletého kardamómu
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- na zdobenie: pistáciová pasta, nasekané nesolené pistácie
Postup:
- Ohrejte rastlinné mlieko a vyšľahajte na ňom penu.
- Penu odoberte bokom a do mlieka vmiešajte pistáciovú pastu, kardamóm a vanilkový extrakt.
- Okraj pohárika určeného na podávanie teplých nápojov potrite vrstvou pistáciového krému a ozdobte nasekanými pistáciami.
- Do ozdobeného pohárika pripravte espresso a nalejte doň ochutené rastlinné mlieko.
-
Navrch pridajte mliečnu penu a môžete servírovať.
Môže sa vám hodiť: Pripomeňte si, ako doma správne pripraviť espresso. Od toho, aký vybrať kávový prístroj, až po tipy ohľadom hrubosti mletia zrniek kávy.
Teraz už len zostáva urobiť si pohodovú chvíľku pre seba a vychutnať si vynikajúcu šálku kávy.

Nechajte sa unášať pistáciovou vlnou
Vychutnajte si skvelé Matcha latte s pistáciovou príchuťou alebo si doprajte špeciálne Cappuccino s jemnou pistáciovou penou, oboje za 3,99 €.